Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, Bodrum Belediyesi 2015 Aralık Ayı Basın Toplantısında son bir yıl içinde yapılan çalışmaları basın mensuplarına aktardı. Uslu, “Bodrum için, Bodrumlular için çalıştık ve beraberce yine Bodrum için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Bodrum Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen toplantıda Belediye Başkan Yardımcıları Taner Uslu, Kemal Orman, İsmail Altındağ ve Turgay Kaya ile Birim Müdürleri, toplantıya katılan yerel ve ulusal basın mensuplarına, belediyenin yapmış olduğu faaliyetler ve çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Toplantıyı açan Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, Bodrum Belediyesi’nin faaliyetleri konusunda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir kez daha bir araya geldiklerini ifade ederek şunları söyledi:
“Üzülerek ifade etmeliyiz ki; güzel ülkemiz son derece sıkıntılı bir süreçten geçmekte. Tüm temennimiz güzel ülkemizin en kısa zamanda bu sıkıntıları atlatarak yeniden barış ve huzur içinde yaşayacağı günlere kavuşmasıdır. Bir turizm kenti olarak da en önemli ihtiyacımız güvenlik ve huzur ortamıdır. Ülkemizde ve dünyada yaşanan bu sıkıntıların 2016 turizm sezonumuz üzerinde yaratacağı olumsuzlukları en aza indirgemek için Sayın Başkanımız Mehmet Kocadon ve Belediyemiz birimleri, gerekli önlemler üzerinde çalışmaktadır. Bodrum’un marka değerini yükseltmesi için Belediye Başkanımız ve aynı zamanda Bodrum Tanıtma Vakfı (BOTAV)’nın da Başkanı olan Sayın Mehmet Kocadon çalışmalarına aralıksız devam etmektedir. En son Malta’da düzenlenen 2015 Akdeniz Turizm Forumuna konuşmacı olarak katıldı ve ülkenin başbakanı tarafından Turizm Politikaları ve Yaratıcılık konusunda “2015 Akdeniz Turizmi Büyük Deniz Ödülü”ne layık görüldü. Turizm fuarlarına da Bodrum için katılmaya ve çalışmaya devam etmektedir.”
Yapılan çalışmalarla ilgili de Taner Uslu; “En önemli önceliğimiz çocuklarımız gençlerimiz ve eğitimdir. Eğitim öğretim yılı öncesinde okullarımızı hazırlamak için büyük bir çabaya giriştik, tüm yarımadadaki okullarımızın eksiklerini tüm kaynaklarımızı zorlayarak gidermeye çalıştık, yeni eğitim ve spor tesisleri kazandırdık ve bu çalışmalarımıza da ara vermeden devam ediyoruz. İlçemizde dokunmadığımız okulumuz kalmadı. Sosyal yardımlarımız da tüm hızıyla sürmekte. Büyüklere saygı projemiz çerçevesinde bizleri büyüten, bu günlere getiren büyüklerimizi yalnız bırakmıyoruz. Birimlerimiz tarafından yapılan ziyaretlerde sağlık ve kişisel ihtiyaçlara yönelik destekler vermeye devam ediyoruz. İhtiyaç sahiplerine soğuk kış günlerinde destek olmak amacıyla odun dağıtımına başladık. Halkımızın da desteğiyle selden zarar gören ihtiyaç sahiplerine desteklerimizi verdik. Suriye’de çok zor koşullarda yaşam mücadelesi veren soydaşlarımız Bayır Bucak Türkmeni kardeşlerimize yardımlar ulaştırdık. İlçe genelinde 322 öğrencimize burs sağladık ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile İlçe Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü işbirliğinde 106 kurs açıldı. Toplam 3157 kişi açılan bu kurslardan yararlandı. Müdürlüğe bağlı Kültür İşleri ve Etkinlik Koordinasyon Birimi tarafından yıl içinde 15 festival, 6 şenlik, 2 panayır, 12 sportif faaliyet, 30 seminer/konferans, 35 tiyatro ve 18 konser olmak üzere toplam 118 adet etkinlik düzenlenerek destek verildi. Şevket Sabancı Kültür Merkezi’nde 19 sergi, Gümüşlük Sanat Evi’nde 26 sergi, Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi’nde 23 sergi ve Yalıkavak Sarnıç Sanat Galerisi’nde 1 sergi olmak üzere toplam 69 sergi açıldı. Bodrum’da yaşamı paylaştığımız sokak hayvanlarını unutmayarak geçici bakım merkezimizi çağdaş normlara getirmeye çalıştık ve merkezimizi 25 Aralık Cuma günü saat 11.00’de hizmete açıyoruz. Tüm halkımızı da açılışa davet ediyoruz.” bilgisini verdi.
Belediye birimlerinin, 2016 yılına ilişkin planlamalarını büyük ölçüde tamamladığına da dikkat çeken Uslu, “Turizm sezonu öncesinde bazı kentsel tasarım projelerimizi de tamamlamayı amaçlıyoruz. Yapılan çalışmalar, Fen İşleri bünyesinde bulunan 14 adet damperli kamyon, 10 adet beko loader kazıcı yükleyici, 1 paletli ekskavalatör, 6 adet damperli kamyonet, 3 greyder, 4 adet lastikli ekskavalatör, 2 adet dozer, 13 adet traktör, 1 adet mini ekskavatör ile gerçekleştirildi. Bu detayı da hangi şartlarda çalıştığımızı bilelim diye söylüyorum. Fen işleri ekiplerimiz tarafından Bodrum Belediyesine ait asfalt şantiyesinde üretilen toplam 60.000 ton sıcak asfalt ile yarımada genelinde 73 km yol yapıldı. Mevsimsel şartlardan kaynaklı bozulan yollar bakıma alındı. Tüm ilçe genelindeki cadde ve sokaklarda toplam 125.000 m2’lik alanı kapsayan çalışmalarda 18 km beton kilit parke taşı, 17 km de bordür taşı döşendi. Satın alımı yapılan 4150 m3 hazır beton ile Bodrum ilçe sınırları içerisindeki muhtelif mevkilerde 5 km beton yol yapıldı. Toplam 2000 m2’lik alana taş duvar ve perde beton örüldü. 480 ton Rotmiks malzeme ile asfalt tamiri yapıldı. Mumcular Cumhuriyet Meydanı için alınan 135.850 adet klinker taban tuğla ve diabaz ile 1100 m2 alanda meydan döşeme çalışması yapıldı. 250 m2 diabaz, Atatürk heykeli kaidesine döşendi. Bitez Cami Meydanı’nda 350 m2’lik alanda klinker tuğla döşemesi, Ortakent-Yahşi Mahallesi Saime Kadın Sokak’ta 4000 m2’lik alanda sathi kaplama asfalt çalışması, Turgutreis Mahallesi Şevket Sabancı Caddesi 4. Kısım Sahil Yolu ve Bisiklet Yolu Yapım Çalışması gerçekleştirildi. Çalışma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı standartlarında gerçekleştirilerek 700 metre bisiklet yolu, 5000 m2 de sahil yürüyüş yolu ve bulvar parke döşemesini içeriyor. Bodrum Belediyesi’ne ait Torba Mahallesi Kaynar Mevkii’nde bulunan geçici hayvan bakımevi ve rehabilitasyon çalışmaları kapsamında taş duvar, çevre düzenleme, yol vb. işlerin denetimi ve kısmi imalatı yapıldı. Bodrum ilçe sınırları içerisindeki 14 okula ek derslik, spor sahası, su yalıtımı, çevre düzenlemesi ve çeşitli tadilat ve tamirat işleri yapıldı. Bodrumspor’un 3. Lig maçlarının oynayacağı Bodrum İlçe Stadının TFF Kriterlerine uygun hale getirilmesi için yapılan çalışmalar kapsamında ise 300 ton asfalt ve 100 m3 beton dökülerek 4 adet de idari işler odası yapıldı. Yeni İmar Yolları açılması kapsamında Akyarlar Mahallesi Toptepesi Caddesi başta olmak üzere Turgutreis Mahallesi Karabağ, Akçaalan ve Bahçelievler mevkilerinde toplam 11 km yol açıldı. Bu imalatlar için 46.000 saat iş makinası çalışması yapıldı.” dedi.
Taner Uslu, konuşmasının devamında verdiği bilgide ise “Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz tarafından son bir yılda 319.623 adet bitki çeliği alımı yapıldı. 80.943 adet bitki, üretim yataklarından saksıya alındı. 166.000 adet tohumdan mevsimlik bitki ekimi yapılırken 66.139 adet tohumdan ekilen mevsimlik bitkilerin, 1.506 adet tohumdan üretilen çalı grubu fidelerinin ve 1.418 adet tohumdan üretilen ağaçların ise saksılara dikim işlemleri yapıldı. Palmiye Kırmızı Böceği ile mücadele için başlatılan ilaçlama çalışmalarında 6.168 adet palmiye ve hurma ağacının ilaçlaması yapıldı. Çim alanlar periyodik olarak gübrelenerek çim, yabani ot ve çim kurdu ilaçlama çalışmaları yapıldı. Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerinin 2015 yılı Aralık ayına kadar yapmış olduğu çalışmalar kapsamında 174 adet ağaç, 2 adet palmiye, 19.964 adet çalı grubu, 14.608 adet çiçek ve 460.152 adet mevsimlik çiçeği toprakla buluştu. 4.271 adet ağaç, 2.290 adet çalı grubu, 3.570 adet palmiye ve phoenix budaması yapıldı. 59 ağaç, 8 adet çalı grubu, 16 adet palmiye ve hurma ağacının söküm işlemleri, başka yere nakillerini ve dikimini yapıldı. Zarar gören 289 adet ağaç, 16 adet çalı grubu, 32 adet palmiye ve hurma ağacının da kesim işlemleri yapıldı. Bodrum Yeni Umutlar Koruluğu, Gümbet kavşağı heykel etrafı ve orta refüj, Bodrum balıkçıların önü ve Bitez Ahmet Çakır Parkı’na 3000 metrekare çim serimi yapıldı. Yalıkavak sahili, Gümüşlük parkları, Turgutreis sahili ve Turgutreis Sabancı Parkı’ndaki çim alanlara ara ekim çim ekildi. Yalıçiftlik Köseler Çocuk Parkı, Gündoğan Koreli Parkı, Yalıkavak Sağlık Ocağı karşısındaki park, Turgutreis Akçaalan’daki okul arkasındaki çocuk parkı, Turgutreis Migros karşısındaki park, Turgutreis Burak Sitesi arkasındaki çocuk parkı, Konacık Modern Evler arkasındaki çocuk parkı, Konacık Börteçine Sokak’taki çocuk parkı ve Mumcular yeni sera alanına beton dökümü yapıldı. Gümbet Hüseyin Boyacı İ.Ö.O. üstündeki, Konacık Modern Evler arkasındaki, Yalıçiftlik Köseler’deki ve Mumcular Yeniköy Mahallesi’ndeki çocuk parkları ise kauçuk malzeme ile döşendi.” dedi.
Ortakent-Yahşi’deki İmar ve Şehircilik Müdürlüğünde planlama çalışmaları, harita ve imar durumu çalışmaları, yıkım koordinasyon işlemleri, yapı kontrol ve kaçak önleme ve ruhsat işlemleri gerçekleştiğini de belirterek, “2015 yılı içerisinde müdürlüğe ait 18.838 gelen evrakın 14.513’üne cevap verildi. Planlama çalışmalarında ise Bodrum’un tek belediye olmasını takiben mülga 11 belde belediyesi tarafından, Bodrum Belediyesi’ne devri yapılırken onaylı ve yürürlükte olan imar planlarında, planlar ve plan hükümleri kapsamında içerik açısından ise detaylı düzenleyici çalışmalara devam ediliyor. Onaylı ve yürürlükte olan planlar üzerine işlenmemiş plan değişikliği dosyaları incelenmekte olup, sayısal ortamda planların üzerine işlenmesine yönelik çalışmalar sürüyor. Bodrum Belediyesi tarafından; İçmeler-Tavşanburnu Yat Çekek Alanı ve Dolgu Amaçlı İmar Planı, Gündoğan ve Turgutreis Revizyon ve İlave İmar Planı, Ortakent ve Bitez Koruma Amaçlı İmar Planı Değişikliği, Ortakent-Yalıkavak Karayolu Güzergahı İmar Planı Değişikliği, Ortakent Kemer Mevkii 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı, Göltürkbükü Gölbaşı Mevkii İmar Planı Değişikliği, Akyarlar Fenerburnu Mevkii Koruma Amaçlı İmar Planı, Bitez Doğal Sit Alanları Dışında Kalan Alanlar ile ilgili İmar Planı Değişikliği çalışmalarına başlanırken analiz-etüt ve kurum görüşü çalışmaları devam ediyor. Bodrum Belediyesi tarafından yürütülen plan çalışmalarına altlık olması amacıyla halihazır haritası olmayan alanlara ilişkin haritalar yapım aşamasında bulunuyor ve eski haritalar da güncelleniyor. Bodrum yarımadası bütününde kıyı kenar çizgisi analizlerinin de yapıldığı çalışmalarda, kıyı kenar tespitleri yapıldı. Yapılmamış alanlar da incelenerek belirlendi.
Onaylı ve yürürlükte olan planlı alanlar dışında, imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt çalışmalarının yapılması gerekli olunan alanlar tespit edildi. Eski jeolojik etütlerin yenilenmesine yönelik çalışmalara ise devam ediliyor. 2015 yılı içerisinde, İmar Komisyonu tarafından 28 adet plan değişikliği teklifi incelenerek bunlardan 25 adedi, Bodrum Belediye Meclisince uygun bulundu, 3 tanesine ilişkin Bodrum Belediye Meclisi tarafından ret görüş verildi. Harita ve İmar Durumu Birimi tarafından 2015 yılında 2590 tane resmi yazıya cevap verildi, imar durumu ve imar uygulaması dosyası mahallerinde belirlendi. Yapı Ruhsatı ve İskan Birimi tarafından Yürürlükteki İmar Kanunu ve ilgili yönetmeliklere göre 2015 yılı içerisinde 2135 adet Yapı Ruhsatı düzenlendi. Ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılan yapılar için 2015 yılı içerisinde 846 Adet Yapı Kullanma İzin Belgesi ile ayrıca 221 adet de Yıkım Ruhsatı düzenlendi. Yapı Kontrol, Kaçak Yapıları Önleme Birimi tarafından da İmar Planı ve Ruhsata uygun hale getirilmemiş yapıların ilgilileri hakkında Türk Ceza Kanunun 184. Maddesi uyarınca işlem yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuluyor. Bu kapsamda, 2015 yılı içerisinde toplam 645 adet kaçak yapı tespit edildi.” şeklinde konuştu.
Uslu, gündemdeki Rüzgar Enerjisi Santralleri ile ilgili de “Şunun iyi bilinmesini arzu ediyoruz. Bodrum Belediyesi olarak bizlerin RES’lere değil, yapılması planlanan yerlere karşı olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Planlana RES’lerin yaşam alanlarımıza çok yakın olması sebebiyle hem halkımızın sağlığını hem turizmimizi olumsuz etkileyeceğine inanıyoruz.” dedi.
Toplantı sonunda başkan yardımcıları ve birim müdürleri, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.