Bodrum Belediyesi tarafından Bodrum Ticaret Odası’nda “Bodrum Mandalinasının Üretimi ve Pazarlanması” konulu panel düzenlendi.
Bodrum’da yaklaşık 2 bin 700 dekar alanda, 10 bin tona yaklaşan Bodrum Mandalinası üretimi yapılmakta. Ancak pazarlama konusunda oldukça sıkıntı yaşanmakta. Bodrum Belediyesi tarafından Bodrum Ticaret Odası’nda düzenlenen “Bodrum Mandalinasının Üretimi ve Pazarlanması” konulu panelde, mandalinanın pazarlanması veya Bodrum’da bir meyve suyu fabrikasının kurulması yönünde değerlendirmeler yapıldı. Mandalinanın pazarlaması konusunun dışında ise Prof:Dr.Gürol Ergin’de Türkiye’nin tarım politikaları üzerinde eleştirilerde bulunarak, çözüm önerilerini sıraladı.
“Bodrum Mandalinasının Üretimi ve Pazarlanması” konulu panele geçmiş dönem Muğla Milletvekili Prof. Dr. Gürol Ergin, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Salih Tufan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Nureddin Öner, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Filiz Öner, Tarım Gıda Yazarları ve Gazeteciler Derneği’nin (TAGYAD) ve Hasattürk Gazetesi’nin Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uğural’ın konuşmacı olarak katıldığı panele Bodrum Belediye Meclis üyeleri Funda Pekdemir Akçalı, Seval Aktaş, Mustafa Saruhan, Ali Öztürk, Abdülmecit Poyraz, Özden Baysal, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen ve Yönetim Kurulu üyeleri, İlçe Tarım Müdürü Muammer Bektaş, Çömlekçi Muhtarı Mustafa Oral ile birlikte az sayıda üretici katıldı.
BODRUM MANDALİNASI BİR KÜLTÜRDÜR…
Mandalina ile ilgili bir programa gelmesine karşın, panelde Türkiye’nin genel tarım politikası ile ilgili konuşacağını ifade eden Prof.Gürol Ergin mandalina ile ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı; “Bodrum Mandalinamız Türkiye’de, belki de dünyada tek. Gerçekten ondaki aroma hiçbir mandalina da yok. Yalnız anladığım kadarı ile bu güne kadar tam olarak tanıtamamışız Bodrum mandalinamızı. Bu bakımdan tabi ki önemli olan üretimini yaptığınız bir ürünü ticari olarak değerlendirebilmek, yani satabilmektir. Tanıtımının yapılması gerektiğine inanıyorum. Güzel tanıtıldığı taktirde Bodrum Mandalinasının bu gün olduğundan çok daha fazla rağbet göreceğine inanıyorum. Bodrum Mandalinası sadece bir mandalina değil, Bodrum’un kültürü ile birleşmiş bir ürün. Bodrum denildiğinde akla birden bire mandalina geliyor. Bu bakımdan sahip çıkılması gereken eski eser gibi düşünmek lazım. Ayrıca gerçekten kaliteli bir ürün.”
GELİR GETİRMEZ İSE TARIM ARAZİLERİ YOK OLUR…
Prof.Ergin bu panelde mandalina ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koyarak bir sonuca varılır diye ümit ettiğini söyleyerek, Bodrum özelinde tarımsal alanların korunması ile ilgili oldukça önemli şu ifadeleri kullandı; “Eğer sizin araziniz, ürettiğiniz ürünün getirdiğinden daha fazla getiri sağlıyorsa, üzülerek ifade etmeliyim ki; o araziye sahip çıkmak artık çok zordur. O bakımdan önemli olan üretilen ürünün değerini artırmak. Ancak o şekilde o arazilere sahip çıkılabilir. Kişi hem ürettiğinden zevk alacak, hem de para kazanacak. O zaman o araziyi satmaz. Kimseye de vermez. Çünkü onunla özdeşleşmiştir. Yaşamıdır onun. Ama aksi durumda, zaten kazanamıyorsa, para da getirdiği için arazisini istese de istemese de elden çıkarır. Zaten birileri de onu kapmak için hazırda bekliyor olacaklardır. O nedenle ürettiğiniz şeyin, sizi çok rahat ettirecek şekilde ilerletmektir. Bunu yapmak lazım, başka türlü sahip çıkılamaz.”
İLÇE BELEDİYELERİNİN SÜS BİTKİLERİNİ ÜRETİYORUZ…
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan, panelde değineceği konuları şu şekilde sıraladı; “Muğla Büyükşehir Belediyesinin Muğla tarımına bu güne kadar yaptıkları ve bundan sonra yapacakları konusunda vatandaşlarımıza bilgi vereceğim. Diğer arkadaşlarımız ile birlikte panelimizin ortak konusu olan Bodrum Mandalinası ile ilgili katkılar koymaya çalışacağız.”
Salih Tufan Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak park ve bahçelerde kullanılan süs bitkilerini kurdukları bir kooperatif kanalı ile ilçe belediyelerine ve Turgutreis D-Marin’e verdiklerinin bilgisini de verdi.
ZİRAAT ODASI OLARAK ÖNEMLİ PROJELERİMİZ VAR…
Bodrum Belediyesi tarafından Bodrum Ticaret Odası’nda düzenlenen “Bodrum Mandalinasının Üretimi ve Pazarlanması” konulu panele Ziraat Odası olarak destek verdiklerini söyleyen Bodrum Belediyesi Meclis Üyesi ve Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç ise şöyle konuştu; “Bodrum’da tarımla ilgili bu tür etkinlikleri her geçen gün artırarak devam ettirmek istiyoruz. Çünkü Bodrum’da tarımın var olduğunu göstermek, doğal ve organik tarım üretiminin öne çıkarmak için çalışmalarımız ve projelerimiz var. Bunları her geçen gün biraz daha geliştirmek ve tarımı ileri götürmek istiyoruz.”
Melengeç Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile birlikte bir proje üzerinde çalıştıklarını ve bu kapsamda 125 arazide toprak etütlerinin yapılacağını ve narenciyenin bu günkü durumunun irdelenerek bakımı ve pazarlaması ile ilgili çeşitli eğitim çalışmaları yapılacağını sözlerine ekledi.
İlgi ile izlenen panelin ardından, bir sonuç bildirgesi yayınlanarak, özellikle üreticilere üretimden pazarlamaya kadar destek verilmesi gerektiği vurgulandı.