KAZI BAŞKANLARI VALİLİKTE TOPLANDI
Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla’da çalışmalarını sürdüren kazı başkanları ile Valilik 75. Yıl Toplantı Salonu’nda bir araya geldi.
Toplantıya Kültür ve Turizm İl Müdürü Veli Çelik, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Pedesa Antik Kent Kazı Başkanı Prof. Dr.Adnan Diler, Prof. Dr. Bilal Sögüt, Prof. Dr. Kadir Pektaş, Prof. Dr. Taner Korkut, Doç. Dr. Harun Özdaş, Doç. Dr. Ertekin Doksanaltı, Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, Yrd. Doç. Dr. Ufuk Çörtük ile müze müdürleri katıldı.
2015 yılının kısa bir değerlendirmesinin yapıldığı toplantıda müze ve ören yerlerinin kısa film tanıtımlarının yapılması, arkeolojik kazılarda ortaya çıkan eserlerin yerinde tanıtımı, büyük kütle eserlerin açık hava müzesi gibi sergilenmesi ve on-line satış konuları görüşüldü.
Kazı başkanlarının yaptıkları çalışmalarının hem bölge hem de ülkeye çok faydasının olduğunu söyleyen Vali Çiçek, titizlikle sürdürülen çalışmalarla bölgenin tarihsel yönünün turizme kazandırıldığını dile getirdi.
Muğla Valisi Amir Çiçek, kazı çalışması yapılan bölgelerdeki halkı yapılan kazılarda ortaya çıkan eserlerin o yörede sergilenmesi ile bölgeye gelecek ziyaretçiler ile o yöredeki vatandaşların ürettikleri sebze ve meyve satışından maddi gelir elde edeceğini söyledi. Va Çiçek, “Muğla, ortaya çıkarılan arkeolojik eserleri ile herkes tarafından bilinir ve söylenir. Fakat siz kazı yapan hocalar o eserlerin ortaya çıkmasına birebir şahit olan insanlarsınız. Fakat bir eksiğimiz var. Çalıştığımız bölgedeki insanlara bunun aidiyetini kabul ettiremiyoruz. Yani ortaya çıkan eserleri ‘Bu benimdir, benim ülkeme çok katma değer sağlayacak’ bilincini tam olarak oluşturamamışız. Ne zaman ki o alanları biz ziyarete açtığımızda, insanlar oralara ziyarete gittiğinde kendileri de ürettiklerini sattıklarında, katma değer sağladıklarında önemini daha iyi anlayacak ve oralarda bekçi bulundurmanıza gerek kalmayacak. O zaman oraları o bölge insanı kendisi koruyacaktır. Muğla’da sahil kesimi ve iç kesimlerde yapılan kazılarda ortaya çıkan eserleri yerinde teşhir etme gibi bir düşüncemiz var. Eğer sergilenemeyecek kadar kütle büyük ise bunu açık hava müzesi şeklinde yapalım istiyorum” dedi.
Vali Çiçek, tanıtım konusunda geri kalındığını belirterek, tanıtım, pazarlama marketing denilen o konseptte çok geri kalındığını belirterek, “Günümüzde artık gittiğin yerde görme değil, gideceği yeri görebilmesi için bir ön izlenim olması gerekir. Biz bu yoldan hareket ederek bir eksiğimizi tespit ettik. Kazı yerlerimizdeki çalışmalar, gayretler var ama tanıtım filmi hazırlarken çok fazla detaylı, bilimsel yönlerini açıklamayacağız. Kazı başkanlarının uygun gördüğü çekimler yapılarak Muğla’mızı dünyaya açmak zorundayız” dedi.
Yapılan kazılarda daha iyi sonuç alınması, ören yerlerinin ziyarete açabilmesi ve kazılardan çıkan eserlerin müzelerde sergilemesi konusunda birlikte çalışma yapılması gerekliliğine dikkat çeken Vali Çiçek, “Kazılarda çıkan eserleri kendi bölgemizdeki müzelerde, taşınamayacak eserleri de açık hava müzesinde sergileyebilmek bizim arzumuz. Kültürümüzü bulacağız, koruyacağız ve sergileyeceğiz” dedi.
Yurtdışında ören yerleri ile ilgili tanıtım eksikliğini tespit ettiklerini söyleyen Vali Çiçek, Muğla’daki bütün ören yerlerini içine alan İngilizce ve Türkçe hazırlanacak bir filmin çekileceğini belirterek kazı başkanlarından konu ile ilgili ortak bir çalışma yapmalarını istedi.
Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik, Muğla’da birisi sualtı olmak üzere toplam 15 kazı alanı bulunduğunu söyledi. Çelik, Bakanlık tarafından bu kazılar ile ilgili olarak 2015 yılında 2,5 milyon TL ödenek gönderdiğini söyledi. Çelik, “Deniz, kum ve güneşin dışında müze ve ören yerleri turizme ciddi manada katkı sağlıyor. Ziyaretçi sayısına baktığımızda 2015 yılında müzeleri 321 bin kişi, ören yerlerini ziyaret eden 535 bin kişi olmak üzere toplamda 856 bin kişi 6 milyon 300 bin TL bir gelir bıraktı. Müzelerde ilk sırayı 209 bin kişi ile Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Marmaris ve Fethiye müzeleri de Bodrum’u takip ediyor. Dünya turizm örgütünün verilerine göre dünya üzerinde her yıl 250 milyon kişi ülkeler arası ziyaret yapıyor. Bunu karşılığında 1 trilyon dolar harcama yapıyor” dedi.
Konuşmaların ardından kazı başkanları yaşadıkları sorunları Vali Çiçek’e aktardı. Çiçek, sorunların çözümü noktasında çalışmaları takip edeceğini belirtti.