Ortakent-Yahşi Mahallesinde yapılan ve neredeyse kullanıma hazır hale getirilen atıksu arıtma tesisine yargı engeli.
Ortakent Yahşi Mahallesinde, yeşil alan ve çocuk parkı için ayrılan araziye yapılan atıksu arıtma tesisi hakkında açılan davada sona yaklaşıldı.
Yaklaşık 21 yıl önce yeşil alan ve çocuk parkı olması için kamuya terk edilen alana inşa edilen atık su arıtma tesisi için yürütmeyi durdurma ve yıkım kararı verildi. Tesisin yapıldığı araziye komşu olan bir inaat firmasının 2015 yılında Muğla 2. İdare Mahkemesi’ne açtığı dava sonuçlandı. Böylece İller Bankası ve dönemin Ortakent Belediyesi tarafından toplam 3 milyon 144 bin lira sözleşme bedeliyle ihale edilen tesis bir gün bile çalıştırılamadan ömrünü tamamladı.
2012 yılında dönemin Ortakent Belde Belediyesi tarafından yapılan imar değişikliğiyle ‘arıtma tesis alanı’ olarak tahsis edilen Yahşi’deki yaklaşık 2 dönümlük arazi, mahkemelik oldu. Yeşil alan olması için kamuya terk edilen araziye yapılan Arıtma Tesisi ile ilgili olarak Muğla II. İdare Mahkemesi’ne açılan iki ayrı dava sonuçlandı.
Tesis inşaatı sırasında, Ortakentliler Muğla Valiliği’ne toplu imza ile başvurarak inşaatın bir an önce durdurulmasını talep etti. Toplu imzalardan bir sonuç çıkmayınca bölgede inşaat işleri yapan bir firma tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı taraf alınarak, Muğla 2. İdare Mahkemesi’ne “İmar Planının arıtma tesisi ile ilgili revizyonunun iptali” ve “Tesisin aktivasyonu halinde oluşacak kamu zararı nedeniyle projenin iptali” davası açıldı.
2015 yılında açılan her iki davada da yürütmeyi durdurma kararı verildi. Davayı aççan firmanın Avukatı Ayşe Bora gazetecilere yaptığı açıklamada, gerekçeli kararda arıtma tesisi için belirlenen yerin kriterlere uygun olmadığı vurgusu yapıldığını kaydetti. Avukat Ayşe Bora, yürütmeyi durdurma kararının ardından yıkım için başvuruda bulunduklarını ve mahkemenin yıkım kararını da verdiğini söyleyerek, “Şimdi Danıştay kararını bekliyoruz. Onama kararı geldikten sonra tesis buradan kaldırılacak. Araştırmalarda, arıtma tesis alanlarının yer seçimlerinde çok ciddi kriterlere uyulması gerekiyor. 100 adım ötesinde yerleşim yeri var. Insanlar yaşıyor. Rüzgarın yönü, sahanın konumu ve özellikleri dikkate alındığında bu alanın arıtma tesisi için uygun olmadığı sonucu ortaya çıkıyor. Biz bu kriterleri İTÜ-İstanbul Teknik Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmadan elde ettik. Bu özelliklerin hiç araştırılmadığı ortaya çıkıyor. Bilirkişi incelemeleri de uygun bir saha olmadığını tespit etti ve yürütme durdurma kararı aldı. Keşke en başta alan belirlenirken gerekli araştırmalar yapılsaydı” dedi. Bora, bölgenin aynı zamanda doğal SİT alanı olarak geçtiğini belirterek, “Bu bölgede arıtma tesisi yapılması için ilgili bakanlıklardan ‘olumlu’ görüş alınması gerekiyordu.” diye konuştu. Bora, toplam 3 milyon 144 bin liralık bedelle yapımı tamamlanan ancak mahkeme süreci nedeniyle bir gün bile çalıştırılamayan arıtma tesisinin Bodrum Ortakent’teki nüfus yoğunluğu kapasitesine de uygun olmadığını ileri sürdü. Bora “Burası yazlıkçı, otel vb. tesisler çok olduğu için kişi sayısı hesaplanmadan proje yapılmış. Tesis aktive olsaydı yaz aylarında yetersiz kalacaktı. 10-20 bin kişi kapasiteli bir tesis ancak yaz aylarında nüfus üç katına çıkıyor. Bunun göz önüne alınması gerekiyordu ancak alınmamış” ifadelerini kullandı.