Gümbet Ayşegül Sevim-Rüştü Kaynak Anadolu Lisesi tarafından başlatılan fidan dikme projesinde, diktiği fidanı sahiplenen öğrencilerle projenin sürdürülebilir olması sağlandı.
Yaklaşık 2 ay önce başlatılan, dönem dönem dikilen ve sayıları 330’yi bulan fidanlara yenileri eklendi. Okul sınırları içinde bulunan ve tarihi anıt mezarında yer aldığı yaklaşık 4,5 dönüm arazide ağaçlandırma çalışmaları bugünde devam etti.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Geçin’in de iki fidan dikerek katıldığı etkinliğe, Bodrum Orman İşletme Şefliği ve TEMA Bodrum gönüllüleride destek verdi. Dikilen her fidana diken kişinin adının, dikim tarihini ve ağacın cinsinin yazılı olduğu etiketler iliştirildi.
Alanda bir fidan sahibi olan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Geçin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Çocuklarımız belirli periyotlarla ağaçlara bakacaklar. Her ağacın bir kimliği de var. İnşallah o fidanlar burada filizlenecek, yeşerecek. Hem iklimimize katkısı olacak hem dallarına kuşlar konacak, belki gölgesinde insanlar oturacak. Belkide 20 sene sonra bu ağaçları dikenlere dualar edilecek. Bizim medeniyetimizde, kıyamet koparken bile elinizde fidan varsa onu toprakla buluşturun anlayışı vardır. Biz, Milli Eğitim Müdürlüğümüzün, ‘her öğrencimizin bir fidanı olsun’ projesi kapsamında değişik bölgelerde bu ağaçlandırmayı yapıyoruz. Bütün insanlarımızın da buna duyarlılık göstermesini istirham ediyoruz. Yeşili koruyalım ki ülkemiz çölleşmesin” dedi.
Öğrencilere sorumluluk bilincinin aşılanması doğrultusunda projeye başladıklarını ifade eden Ayşegül Sevim-Rüştü Kaynak Anadolu Lisesi Müdürü Hakan Camcıoğlu şöyle konuştu:
“Çocuklarımıza dedik ki, emek verdiğiniz her şey sizindir. Çocuklarımızda emek verdiler. Bu projeye destek veren öğretmen ve öğrencilerimizn emeğine yüreğine sağlık. Ağaçlarımızın birer kimliği de var. Burada şöyle bir sonuçta çıkıyor ortaya, bir yere bir ağaç dikiyorsunuz ama akıbetini bilmiyorsunuz. O yüzden bu proje sürdürülebilir bir proje. Biz bunu diktik ama daha sonra öğrenci buradan mezun olana kadar ondan sonra gelen öğrencilerde yıllarca bu ağaçlara bakacaklar ve burası belkide bir koruluk haline gelecek” ifadelerini kullandı.
Projeye destek veren TEMA Bodrum gönüllüsü Haluk Ortaç, kendileri için gurur verici bir yer olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Burasının sürdürülebilir bir mekan olması çok önemli. Öğrencilerimizle bundan sonrada eğitimler konusunda da yan yana olacağız. Türkiye fidan dikme konusunda dünyada 3. sırada. Bizim için çok önemli çünkü Türkiye erozyonu yoğun yaşayan bir ülke. Bunun başka bir ilacı yok. Dolayısıyla öğrencilerimizle kurumlarımızla bunu yapmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Alandaki fidanlardan birinin sahibi olan 10-C öğrencisi Nisa Naz Günay, kendileri için gurur verici bir şey olduğunu belirterek şunlaru söyledi:
“Tabi ki çok gurur verici bir şey. Buradan sadece biz değil bizden sonra gelen insanlarda faydalanacak. Çok mutluluk verici bir duygu” dedi.
Projenin mimarlarından olan Coğrafya Öğretmeni Onur Karakaya, okulun bütününün dahil olduğu bir projeye imza attıklarını ifade ederek şöyle konuştu:
“Yapımında, planlanmasında, projelendirilmesinde herkesin katkısı oldu. Öğencilerimizle beraber okulumuzun boş alanlarını ağaçlandıralım hem peyzajımız güzelleşsin hem toprağımızı koruyalım hem burada bitki ve hayvanlar için bir yaşam alanı oluşsun diye başladık bu işe emeği geççen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Etkinlikte, yeni fidanların dikilerek önceden dikilen fidanların bakımı ve sulanması yapıldı. Proje kapsamında bölgeye, 250 adet kara servi, 40 adet zakkum, 10 adet erguvan, 10 adet harnup ve 20 adette diğer cinslerden fidanlar dikildi.