11. Aşı Haftası dolayısıyla Bodrum Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, “Her Şeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı Aşı” sloganıyla bir basın bülteni yayımlandı.
Bodrum Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi, 2005 yılında aşılamanın desteklenmesini savunmak için “Aşı Haftası” yapılmasına karar verilmesiyle “Avrupa Aşı Haftası” etkinliğine ülkemiz de dahil edildi.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi tarafından, 24 – 30 Nisan 2016 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilen “11.Avrupa Aşı Haftası’’nda ana tema, bağışıklamanın önemine vurgu yaparak farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarını arttırmak olarak belirlendi.
Bugüne kadar aşı ile bir çok hastalığa karşı önemli kazanımlar elde edildi. Daha önce, büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren tamamen yok edildi. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmadı. Önemli bir çocukluk çağı hastalığı olan Poliomiyelit (Çocuk Felci) hastalığı aşı uygulamaları ile yok edilme aşamasına geldi. Bu hastalıkta dünyada 1988 yılında, 350 bin olan vaka sayısı 2012 yılında 223 vaka olarak kaydedildi. Ülkemizde son polio vakası 26 Kasım 1998 tarihinde görüldü. Ülkemiz, 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Polio’dan Arındırılmış Bölge” Sertifikası verilen ülkeler arasında yerini aldı. Nisan 2009’da Türkiye, yeni doğan Tetanozunu elimine etmiş ülkeler arasına girmeyi başardı.
Bütün çocuklar doğar doğmaz aşı takvimine uygun bir şekilde aşılanmaya başlanıyor. Uzmanlar, aşıların sadece çocuklar için olmadığına dikkat çekiyor. Yüksek tansiyon, şeker, astım, akciğer hastalıkları olan erişkinler de risk grubunda oldukları için sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmeli ve aşılanmalı. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmaları tavsiye ediliyor. Ayrıca, Umre ve Hac için yurt dışına giden vatandaşlara Menenjit ve polio (Çocuk Felci) aşısı yapılıyor.