ÇevreGündemManşet

YALÇINER’DEN TSUNAMİ UYARISI

Bodrum-tsunami farkındalık toplantısıAvrupa Birliği (AB) 7. Çerçeve Programı çerçevesinde, “Avrupa için tsunami etkilerine karşı tanım, önlem ve risk azaltma projesi” kapsamında, “Doğal Afetlere Karşı Farkındalık ve Hazırlık” paydaşlar toplantısı düzenlendi.

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bodrum Temsilciliği ortaklığında Konacık Mahallesindeki Heredot Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Uslu, Muğla İl Afet Müdürü Temel Kışlalı, ODTÜ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, İMO Bodrum Temsilcisi İlhan Özyiğit, AKUT Bodrum ekibi, Muğla 911 Arama, Kurtarma ve Araştırma Derneği başkan ve üyeleri ile çeşitli sivil toplum örgütleri ile vatandaşlar katıldı.

Öncelikle deprem ve tsunami olmak üzere kıyıları etkileyecek diğer denize ilişkin afetler hakkında uzmanlar tarafından bilgiler verilen toplantıda, yapısal ve sosyal hazırlık, sakınma ve zarar azaltma konuları bölge özelinde ele alındı.

Geçtiğimiz yıl Güllük Körfezi’nde ve çevresinde bir takım araştırmaların başını çeken, UNESCO Kuzeydoğu Atlantik ve Akdeniz Tsunami Uyarı Sistemleri Başkanlığını ve projenin koordinasyon yardımcılığı görevlerini yürüten Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Doğal afetlere karşı farkındalık ve hazırlık kapsamında ülkemizde birçok görevli ve sivil toplum kuruluşu çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Her bir doğal afeti iyi anlamak gerekir. Korkmadan anlamak ve hazırlık olmak gerekir” dedi.

Deprem sonrası meydana gelen tsunamilerin en çok, limanlar, küçük tekne barınakları, nehir ağızları yada sahillerdeki insanlar üzerinde etki gösterdiğini ifade eden Yalçıner sözlerine şöyle devam etti:
“Yaptığımız çalışmalarda, ileride olacak tsunamilerin yaratacağı akıntılarla denizdeki her türlü yapıyı ne kadar etkileyecek bunları arştırdık. Deprem sonrası denizde farklı olaylar görünürse ardından tsunami gelecek demektir. Bu tsunamiler küçük bile olsa zarar verecektir. Böyle bir durumda, denizdeysek derin sulara doğru uzaklaşmak, karada isek kıyıdan 150-200 metre uzağa gitmek gerekir” şeklinde konuştu.

Güllük Körfezi ve çevresinde yaptıkları çalışma sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner bölge hakkında şunları söyledi:
“Dalaman Havalimanı tsunamiye karşı güvenlidir. Aynı şekilde Milas-Bodrum Havalimanı da, bulunduğu bölge düşük kotlu ve denize yakın olmasına, körfezin ucunda olmasına rağmen Ege Denizinde oluşabilecek en yüksek tsunamilere karşı güvendedir. Ancak limanlarımız için aynı şeyleri söyleyemeyiz” dedi.

Bodrum’da öğrenci ve öğretmenlere yönelik afet hazırlık eğitimleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan İMO Bodrum Temsilciliği üyesi İnşaat Mühendisi Siret Bali, 2002 yılında afet ve eğitim adı altında iki komisyon kurarak çalışmalarını başlattıklarını ifade etti.

Akşam saatlerine kadar süren toplantıda çeşitli konuşmacılar konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu