ABD Denver Colorado Üniversitesi Mimarlık ve Planlama Bölümü öğretim üyesi Yardımcı Doçent Korkut Onaran ve beraberindeki Mimarlık ve Planlama bölümü öğrencileri Bodrum’da. Öğrenciler 8 Haziran Çarşamba günü saat 16.30’da Bodrum Ticaret Odası Toplantı salonunda Bodrumlulara Çiftlikten Plaja adlı bir çalışma sunacaklar.
Yüksek lisanslarını tamamlamak için yaz okulu kapsamında Bodrum’a gelen üniversite öğrencileri Bodrum Yarımadasının sürdürülebilir turizm ve planlama konusunu yaz okulu çalışma programı olarak işledi. Yaklaşık bir ay sürecek olan çalışmaya önce Bodrum’u kıyıdan fotoğraflayarak başladılar. Geçmiş yaz okullarında yaptıkları gibi beş gün tekneden Bodrum kıyılarını fotoğraflayan öğrenciler daha sonra Mumcular bölgesinde tarımsal alanları ve üretim çiftlikleri ile halı dokuma tezgahlarını inceledi.
Yaptıkları çalışmaları 8 Haziran 2016 Çarşamba günü saat 16.30′ da BODTO Toplantı salonunda meslek gruplarının ve Bodrumluların katılacağı bir toplantıda sunacaklar.
Amaçlarının Bodrumla ilgili yaptıkları çalışmalarla geliştirdikleri planlama önerilerini paylaşmak ve fikir alışverişi yapmak olduğunu belirten Korkut Onaran “Asıl işimiz eğitim. Bir planlama konusu bulup onun üstünde çalışarak öğrenmeye çalışıyoruz. Güncel Planlama konuları seçiyoruz. Buna ilk defa Fahriye Sancar hocamla yine Bodrum’da 1999′ da başladık. Bodrum, Datça, Seferihisar, Bitez, Yalıkavak, Yalıçiftlik’te değişik yıllarda değişik çalışmalar yaptık. 2006 – 2007 yıllarından başlayarak daha geniş ölçekte yarımada üzerinde genel planlama politikaları üretmeye çalıştık. Şöyle bir şey gördük; hem yerel ekonominin çeşitlendirilmesi hemde turizmin çeşitlendirilmesi konusuna girdiğimiz zaman tarım çok önemli bir unsur haline geliyor ve özellikle yemek turizmi argesi çok potansiyelli bir sektör. 2010 yılında Bitez’de yaptığımız çalışmada bahçelere nasıl bir planlama anlayışıyla ve ne türde bir örgütlenmeyle bahçeden tabağa turizmi geliştirilebilir sorusuna cevap aradık. 2012 yılında yine geldik Bodrum’a ve Bitez örneği üzerinden bildik imar anlayışı dışında nasıl bir planlama yapılabilinir, nasıl örgütlenilebilinir konusunu çalıştık. Hemen bugün neler yapabiliriz; tadım festivalleri düzenlenmesi, imalathaneler açılması, ürünün aynı bahçe içinde pişirilerek sunulması, çiftliklerin gezilmesi programlarıyla toprakla iç içe olmanın deneyimlenmesi gibi.
Bu yıl da yine bütün ilçeye bakıyoruz. Yeni mevzuatta Büyükşehir İlçe Belediyesi olarak Bodrum Belediyesi’nin tüm yetki ve sorumluluk alanına bakıyoruz ve bu bize bir anlamda avantaj sağlıyor. Sadece yarımadanın batısındaki bahçeler ve kırsal alanlar değil, doğudaki Mumcular ve etrafında gördüğümüz bütün kırsal alanların turizmle ilişkili yeni bir işlevi olabileceğini görüyoruz.
Bizim 8 Haziran’da yapacağımız sunuşun adı “Çiftlikten Plaja” yani kıyı turizmi ile tarım birbirini nasıl destekleyebilir, nasıl bir örgütlenmeyle bu yeni işlev başlatılabilinir. Ne tür işlevler nerelerde yer alabilir bunlara bakacağız. Bunlar içinde çeşitli modeller olabilir. Bu modellerin imar planlarında etkili yerleri olabilir. Onları da inceleyeceğiz. Hazırlıklarımız sürüyor 8 Haziranda Bodrum Ticaret Odası’nda bunları Bodrumlularla paylaşacağız. Bu sunumumuzdan kim yararlanır, kim ne yapar sorusu önemli tabiiki. Kent konseyi ve bileşenlerinin bu konuda büyük rolü olacağını düşünüyoruz. Başta belirttiğim gibi bizim asıl amacımız eğitim, bu arada denize bir çakıl taşı atıyoruz oluşacak dalgaların nereye gideceği, neleri değiştireceği belli olmaz.” diye konuştu.