DİBEKLİHAN’DA MİLAS EVLERİ VE HİKÂYELERİ
Gazeteci Olcay Akdeniz tarafından, tarihi Milas Evleri ve o evlerde yaşanmış ilginç hikâyelerin anlatıldığı “Eski Milas Evleri” konulu söyleşide büyük beğeni topladı.
Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nde gerçekleşen söyleşide konuşan gazeteci Olcay Akdeniz, öncelikle Milas’ın beş bin yıllık tarihini kısaca anlattı. Akdeniz Milas’ta Karya, Roma, Bizans, Selçuklu Menteşe ve Osmanlı uygarlıkları hüküm sürdüğünü, bugün Milas ve çevresinde bu uygarlıklardan kalma çok sayıda tarihi eser bulunduğunu ifade etti.
Gazeteci Olcay Akdeniz Milas’ta geçmişte 27 antik kent kurulduğunu ve bu şehirlerden bugün ayakta kalan İasos, Labranda, Euromos ve Herakleia antik kentleri gezilip görülebilecek olan ören yerleri arasında yer aldığını aktardı. Akdeniz konuşmasına şöyle devam etti “Ayrıca günümüze kadar tüm elemanlarıyla ayakta kalabilen tek mezar anıt olan Gümüşkesen Mezar anıtı da Milas’ta bulunmaktadır. Bu anıt, Bodrum’da bulunan ve dünyanın yedi harikasından biri sayılan, Moseleum’dan esinlenerek yapılmış ve onun bir minyatürüdür. Kentin kurucusu Byzantionlu (İstanbul) Stephanos’un anlattığı efsaneye göre, Ege’de Aiolia adasında oturan ve yöneticisi rüzgârlar tanrısı Aiolos’un soyundan gelen Mylassos’tur. Kent ismini buradan almıştır.” Dedi.
Değişik zamanlarda Milas’ı ziyaret eden seyyahlar arasında yer alan Evliya Çelebi’nin Milas’ı Sudere (Sodra) dağının eteğinde kurulu, üzeri toprakla örtülü bin kâgir evden ibaret bulduğuna değinen Olcay Akdeniz “Evliya Çelebi Milas için, “Şehir bağlık, bahçelikti. Bilhassa limon, turunç, nar ve incir ağaçları çoktu. Başlıca ticaret tütündü. Havası iyi değildi” der. “ dedi.
Milas’ın tarihi evlerinin büyük bir kısmı 19. yüzyıla ait olduğunu ifade eden gazeteci Olcay Akdeniz, bu evlerin gerek plan, gerekse yapımları bakımından tipik Türk evleri olduğunu söyledi.
Gazeteci Olcay Akdeniz söyleşisinin devamında söz konusu evlerde yaşanmış gerçek hikâyelerden bazı örnekleri de katılımcılarla paylaştı.