AYŞEGÜL DİNÇKÖK’TEN “DERİN TUTKU AİR”
Lisanslı yüzücü Ayşegül Dinçkök’ün ikinci su altı sergisi “Derin Tutku Air” Bodrum Belediyesi Trafo Bodrum Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıldı.
Dünyanın en nadide sualtı canlılarının yaşadığı bölgelerde çekilmiş olan fotoğraflardan oluşan serginin açılışına çok sayıda sanatsever ilgi gösterdi. Sergiye, Dinçkök’ün “Derin Tutku Air” kitabındaki fotoğraflardan resimler yapan 10 yaşındaki otizmli Ali Dökücü’ de yaptığı resimlerle katıldı.
Her karede gezegenin sahip olduğu şaşırtıcı güzelliğin aslında ne kadar kırılgan olabildiğinin vurgulandığı fotoğraflarda küresel ısınma, insan kullanımı ve avcılık baskısı yüzünden deniz canlılarının kitlesel olarak yok olmaya mahkûm edildiği anlatılmaya çalışılıyor. Dinçkök, sergisinde tüm insanları bakmaya değil görmeye ve farkında olmaya davet ediyor. Sanatçı, farkındalık bilincini yaratmak üzere çıktığı bu yolda çevre bilincini artırmak ve dünya denizlerinin dolayısıyla denizlerimizin her geçen gün nasıl tahrip edildiğini vurgulamak arzusu ile “Derin Tutku Air” Sergisini Türkiye’nin çeşitli şehirlerine taşımayı planlıyor.
Dinçkök bu sergisinde de eş zamanlı çıkardığı su altı fotoğraflarından oluşan kitabının satışından elde edilen geliri Akdeniz Koruma Derneği’nin ‘Deniz Koruculuğu’ projesine bağışladı. Bu proje, Gökova Körfezi’nde, yerel balıkçıların korucu olarak görev aldığı, balıkçılığa kapalı deniz koruma alanlarının korunmasını sağlamakta. Bu sayede Türkiye’de koruma altında olan bu alanlar çoğalmakta ve kaybolmaya yüz tutmuş olan balıklarımız ortalama 7 kat artış göstererek balıkçılık sektörüne canlılık getirmektedir.
Sergide bir konuşma yapan Ayşegül Dinçkök kendisini yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bodrum, “Derin Tutku Air” sergisinin son durağı. Ama sergi Bodrum’da kalacak. Güzel bir sebeple kalacak. Acıbadem Hastanesi’nin Bodrum’da açtığı onkloji bölümünün odaları benim fotoğraflarımla belki biraz hareketlendireceğiz. Hepimiz zaman zaman hastalanıp hastaneye gidiyoruz ve orada bir umutla etrafa bakıyoruz. Ben bu fotoğrafları çekerken hep bunu söyledim. Ben hep suyla ve balıklarla birlikteydim ama sualtının bu kadar cazip ve tedavi edici olduğunu dalmadan bilmiyordum. Beni bu kadar heyecanlandırdığına göre acaba suyu görmeyen vatandaşlar ve çocuklar benim fotoğraflarımdan nasıl etkilenirler. İlk sergimde fotoğraflarımın etkisini görmek için çocuklara bu fotoğraflarda ne görüyorsunuz dedik. Onlar resimler yaptı. Bu sergimde ise bambaşka bir şey oldu. Birden bire bana çok garip bir ortamda Ahu hanım bana dedi ki; “benim bir oğlum var. Otistik. Sizin kitabınızdaki fotoğraflarınızı resimliyor ve bu ona çok iyi geliyor” dedi. Ben şimdi size Ali’yi takdim etmek istiyorum. Biz kendisine şimdilik küçük ressam Ali diyoruz ama ileride büyük bir ressam olacak. Eğer ben Ali’nin kalbine, Ali’nin eline dokunduğum gibi başkalarına elimi uzatabiliyorsam ne mutlu bana” dedi.
Ayşegül Dinçkök daha sonra otizmli Ali Dökücü’yü de yanına alarak basın mensuplarına poz verdi.
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un eşi Hülya Kocadon ise, böylesine güzel bir sergiye Bodrum olarak evsahipliği yapmaktan çok mutlu olduklarını belirterek şunları söyledi:
“Özellikle neye hizmet ettiğini öğrendikten sonra daha da sevindik çünkü sergiden ve burada sergilenen ürünlerden elde gelirlerin tamamı Akdeniz ve Gökova Körfezi’ndeki canlıların korunması amacıyla satışa sunuluyor. Umarım Bodrumlular ve Bodrum’a ziyerete gelenle bu sergiyi ziyaret ederler. Ben denizin dibini sadece bir yüzücü olarak gözlemleyen bir insanım. Ayşegül hanımın fotoğraflarını gördükçe nefesim kesiliyor” dedi.
21 ağustos tarihine kadar Trafo’da sergilenecek olan fotoğraflar daha sonra Acıbadem Hastanesi Onkoloji Bölümü’ndeki odaları süsleyecek.