KOCADON, PEDASA KAZI ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum’un Konacık Mahallesi’nde yer alan Leleg uygarlığının kalıntılarının bulunduğu Pedasa Antik Kenti’nde yapılan arkeolojik kazıları inceledi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda Pedasa Kazıları Başkanı olan Prof. Dr. Adnan Diler eşliğinde kazı çalışmaları yapılan bölgeyi inceleyen Başkan Mehmet Kocadon, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, inceleme gezisinin ardından ise kazı evinde düzenlenen kahvaltıda, Bodrum Belediyesi Meclis Üyeleri ve kazı ekibiyle bir araya geldi.
İncelemelerinin ardından Başkan Kocadon, “Bu tarihi eserlerin hepsi birer dünya mirasıdır ve bütün dünyaya ait. Bodrum eğer turizmden geçinmeye devam etmek istiyorsa, bu dünya miraslarının bir an önce insanlara sunulması lazım. Çünkü insanlar merak ettikleri yerlere gelirler. Hocamla da konuşuyoruz ve karşıya baktığımızda şu duvarlar, milattan önceki duvarlar. Perslerin, Bizanslıların imzası var bunlarda ama bunları biz maalesef dünyaya anlatamıyoruz. Tarihimizi dünyaya iyi anlatmamız ve bunları gün ışığına çıkarmamız lazım. Bodrum’a gerçekten kalıcı eserler bırakmak istiyorsak eğer arkadaşlar, hem meclis üyesi olarak hem belediye başkanı olarak ileride anılmak istiyorsak, bu dünya eserlerini gün yüzüne çıkarmalıyız. Ben onun için hocamın yorulmadan, bıkmadan her türlü engele rağmen ısrarla devam ettirdiği bu insani çalışmalardan dolayı kendisine ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Özellikle bu güzel kahvaltının burada yapılmasını sağlayan başta meclis üyem Mehmet ağabeyime olmak üzere hepinize tekrar teşekkür ediyorum.” dedi.
Leleg Uygarlığı Pedasa Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı ve Bodrum Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Melengeç de; “Biz burada bir heyecanla başladık bu işe. Bu doğru çalışmanın ardında da bir beyin takımı oluştu, bana da yön verdi, heyecan kattı. Ve şimdi bu günlere geldik. İnşallah bundan sonra da Bodrum’a faydalı olacak bu gibi çalışmalar devam eder. Ben hatta bu çalışmaları bir kitapta toparlamayı düşünüyorum. Böyle bir istek ve çalışmam var. Bu günlere kadar bu işe önem veren, emek veren herkese çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ise konuşmasında, “10 yıldır Pedasa’da kazı çalışmaları yürütüyoruz. Bizim buradaki 10 yıllık çalışmalarımız, Heredotos’un ve Trabo’nun bütün dediklerinin bir sağlaması olduğunu diyebilirim. Çünkü ilk olarak burası, 19. yüzyılın sonunda ilk araştırmacılar tarafından Pedasa olarak lokalize edilmişti ama bunlar teoride kalmıştı. Fakat bizim çalışmalarımızla artık buranın kesinlikle Pedasa olduğu ortaya çıktı. Ayrıca Athena Tapınağı’nı bulduk. Asıl önemli çalışmamız, biraz gözlerden uzakta ama tarih için çok önemli. Mezarlık alanlarında uzun yıllardır çalışıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada, biz gerçekten burada olmaktan ve çalışmaktan hiçbir zaman yılmadık ama sorunlarımız var. Bu sorunların en büyüğü de özel mülkiyetlerdir. Buraların kamulaştırılması gerekir. Ben dün -bugün de başkanıma getirdim- Vali Bey’e de bir dosya verdim. Her ne olursa olsun valiliğin de en büyük çabalarından bir tanesinin, buradaki mülkiyet mağduriyetini gidermesi olduğunu söyledim. Bakın şuan bizim bu üzerinde olduğumuz yer, bir özel mülk. Biz burada kazılar yapıyoruz. Eğer devlet burayı kamu yararına sit alanı ilan ettiyse, bu mağduriyetin giderilmesi gerekir ve yavaş yavaş da oluyor. Bu sorunların her ne olursa olsun çözülmesi gerekir. Eğer bunlar çözülürse, Türkiye’ye de örnek olur. Ben desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum ama Türkiye’de böyle çok fazla kazı çalışması var. O yüzden bu tür kazılarda yerel yönetimlerin destekleri de çok önemli. Biz burada verimli kazılar yapabiliyorsak, Mehmet Kocadon ve Bodrum Belediyesi’nin katkısı çok büyüktür. O yüzden değerli başkanıma, Gülizar hanım ile ekibine çok teşekkür ediyorum. Bizlere çok yardımcı oluyorlar. Bodrum için, Leleg yarımadası için her şeyi yapmalıyız. Çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.