Karaova Bölgesinden 5 çiftçi, son bir kaç yıldır Karaova Mumcular Sulama Birliği’ne sulamada kullandıkları suyun bedelini ödemelerine rağmen paranın yeniden tahsil edilmeye çalışıldığını iddia ederek suç duyurusunda bulundu.
Çıkarılan borçları 2008 yılına kadar dayandığı iddia eden Karaovalılar, borç çıkarılan bazı vatandaşların haciz korkusuyla hayvanlarını satarak eskiden ödedikleri borcu yeniden ödediğini öne sürdü. Sözkonusu borçların ise 3 bin TL ile 40 bin TL arasında değiştiği kaydedildi.
Yaklaşık bir hafta önce birlikten kendilerine yazı gelmesiyle durumu öğrendiklerini anlatan vatandaşlar o dönemde kendilerinden borcu tahsil eden M. Ç. isimli şahsın işini terkettiğini ve kendisine de ulaşamadıklarını savundular.
Karaova Mumcular Sulama Birliği’nin ise bir ay önce tasfiye edilerek Menteşe Havzası Sulama Birliği’ne devredildiği öğrenildi.
Savcılığa sunulan dilekçede şu ifadeler yer alıyor;
“Tarlalarımızda kullandığımız suyun bedelini sulama birliğinde işçi olarak çalışan M. Ç.’ye ödedik. Ödemelerimizin karşılığında M. Ç. bize bilgisayarın arızalı olduğunu, makbuzun muhasebecide olduğunu vb. beyanlarla bize ödemelerimiz karşılığında hiç bir belge vermedi ancak ödemelerin sistemde gözüktüğünü ve borcumuzun olmadığını söyledi.
Yaklaşık bize bir hafta önce tasfiye halindeki Karaova Mumcular Sulama Birliği’nden borcumuz olduğuna dair yazı geldi. Bu yazı gereği sulama borçlarımızı hiç ödemediğimiz gözüküyor. Biz ödemelerimizi düzenli olarak M.Ç’ye ödedik. M.Ç.’nin de işini terkettiğini öğrendik. M. Ç. Mumcular’da yaşamaktadır.
SONUÇ ve İSTEM; Yaptığımız ödemeleri alıp, karşılığında bize makbuz vermeyen M. Ç.’den ve organize olarak hareket ederek bizi dolandıran Karaova Mumcular Sulama Birliği yönetim ve denetim kurulu üyelerinden şikayetçiyiz. Savcılığınıza gerekli soruşturmanın yapılarak kamu davası açılmasını arz ve talep ederiz.”
Bodrum Adliyesi önünde Kent Haber’in sorularını yanıtlayan Meşelik köyünden Necdet Kökçü adlı vatandaş şöyle dedi:
“2011 – 2012 yıllarında mısır ekimi yaptım ve sulama borcumu o dönem Karaova Sulama Birliği’nde çalışan M. Ç. ‘ye ödedim. Ödediğime dair belge istediğimde bilgisayarda arıza olduğunu ve daha sonra vereceğini söyledi. Borcunuz yok dedi ve ben çıktım gittim. Bir hafta önce de ödeme emri geldi. 800 üyeden yaklaşık 500’ü benim durumumda. Onlar da borçlu olarak görünüyor şu anda. Yaklaşık 200 kişide icra korkusuyla o borcu ödedi. Yani ödemiş oldukları borcu tekrar ödedi. Şimdi de bu konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz.”
Telefonla ulaştığımız tasfiye edilen Karaova Mumcular Sulama Birliği’nin başkanı Ahmet Adanar ise iddialara şu yanıtı verdi:
“Arkadaşlarımız makbuzlarını ibraz edecekler, gerekli düzeltmeler yapılacak. Bu kadar basit bir şey aslına bakarsanız. Ama ödemek istemeyenler böyle bir yolu seçiyorlar. Biz de alacakların tahsilatını yapacağız. Bu bizim paramız değil, devletin parası. Ödediklerine dair makbuzları varsa sunacaklar, yanlış düzeltilecek. Ben ödedim, bir daha ödüyorum demekle bu işler olmuyor. Ödemeyi kahvede mi vermişler, pazarda mı vermişler bilmiyoruz. Bugün telefon parasını ödeyen adam makbuzunu alıp kenara koymuyor mu? Koyuyor. Hepimiz bunu yapıyoruz. Aldığımız makbuzu atıyor muyuz? Hayır. Parayı ödedilerse niye almıyorlar makbuzu? İnsanlara suç isnat etmesi basit de, sormazlar mı insana neden makbuzu almadınız diye. Birliğin binası varken niye başka yerde makbuzu verdiniz diye sorarlar. Bu para birliğin parası, yani halkın parası. Biz bunu neden tekrar alalım ki? İtirazları varsa önce bize gelmeleri gerekirdi. Daireye gelmeden adliyeye gitmenin anlamı ne, onu anlamıyorum. Bu alacaklar düzgün tahsil edilemediği için bizi tasfiye ettiler. DSİ bize “siz bu işi beceremiyorsunuz, sizin birliğinizi farklı bir birliğe kaydırıyoruz” diyerek birliği Menteşe Havzası Sulama Birliği’ne devretti.”