Bodrum’da, ilkokul öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirilen “Pazara Gidiyorum” projesinde eğitim pazara taşındı.
Eğitimin sadece dört duvar arasında olmadığına örnek olan projede çocuklar mahalle pazarında gönüllerince alışveriş yaptılar.
Bodrum’daki bir okulda öğrencilere, içinde yaşadıkları toplumla uyumlu bireyler haline gelmelerini sağlamak, sosyal becerilerini geliştirmek, karar verme, analiz etme ve karşılaştırma becerilerini geliştirmek amacıyla gerçek yaşam ortamında davranış eğitimi gerçekleştirildi.
Konacık Cahit Özvezneci İlkokulu öğretmenleri tarafından uygulanan proje öncesinde ailelerden çocuklarına en az 1 en fazla 5 TL vermeleri istendi. Harçlıkları ile okula gelen 4. Sınıf öğrencileri öğretmenleri nezaretinde mahalle pazarına gittiler. Pazar yerindeki tezgahları bir bir dolaşarak fiyat ve ürün araştırması yapan öğrenciler daha sonra harçlıkları ile istedikleri gibi alışveriş yaptılar.
Proje Koordinatörü olan Okul Müdürü Ahmet Karaboğa, projenin önemini şu sözlerle anlattı:
“Pazarda annesinin babasının arkasından koşup, anne bana şunu al anne bana şunu al demeyecek. Bugün kararı çocuk verecek ve bu kararı verirken kıyaslama yapacak, karşılaştırma yapacak, pazarcıyla iletişime geçecek, kaliteli kalitesiz ürünü fark edecek, tartacak. Aynı zamanda okulda öğrenmiş olduğu kavramları da öğrenecek, büyük-küçük kavramı, iyi-kötü kavramı bunlarla da kazanımlarını elde etmiş olacak. Ama ben çocuklarımızı hayal ediyorum, akşam elinde poşet eve gittiği zaman belki ayakkabısını çıkarmadan içeriye koşacak, anne anne bak bunu ben aldım diyecek ve akşamleyin sofraya, çocukların sofrasında bugün sebze ve meyveler daha tatlı olacaktır.”
Pazar yerine alışveriş için giren 98 öğrenci alana renk kattı. Öğrenciler canlarının istediği ürünü paraları yettiği kadar alarak mutlu bir gün geçirdiler.
Okulun Rehber Öğretmeni olan Muhammet Gedik projenin çocuklara katkısını şöye özetledi:
“Okulun temel görevlerinden birisi, çocukları içinde yaşadığı toplumla uyumlu birer birey haline getirmektir. Burada da çocukları dört duvar arasına sıkışmış eğitim ortamından çıkartıp gerçek yaşam koşullarında, içinde yaşadıkları toplumla uyumlu davranışları sergilemelerini, onlara kazandırmayı çalışıyoruz.”
Alışverişten Pazar esnafı da mutlu oldu.