Yaveş Gari Yerel Grubu tarafından düzenlenen IV. Slow Food Toprak Ana Günleri ve Yerli Malı Haftası kapsamında Bodrum Pazaryerinde tarhana çorbası, peksimet ekmeği ve Bodrum mandalinası dağıtıldı. Etkinliğe pazar alış verişine gelen vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.
Slow food hareketini Bodrum’da ‘Yaveş Gari’ adı altında yürüten grup üyeleri, Bodrum kapalı pazar yerinde açılan stantta, Bodrum’un doğal ürünleri tarhana çorbası, peksimet ekmeği ve Bodrum mandalinası dağıttılar. Her yıl geleneksel olarak yapılan etkinlikten satıcıların da, pazara alışverişe gelenlerin de oldukça memnun olduğu gözlendi.
Etkinliğe katılarak dağıtılan tarhananın tadan CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen “soğuk kış gününde böyle bir etkinliğin yapılması çok güzel. Bodrum’un da bu slow food hareketine katılması gerekiyor. Bu etkinlik Bodrum’a güzel bir hediye oldu” ifadelerini kullandı.
Önlüğünü giyerek tarhana dağıtan CHP’li Belediye Meclis üyesi ve Harita Kadastro Mühendisi Ali Öztürk ise şunları kaydetti:
“Ben aynı zamanda Karaova Derneğinin de başkanıyım. Yapılan bu çalışamaları önemsiyoruz. Çünkü bütün derdiğimiz bir farkındalık yaratmak. Bu yerli malları, bizim ürettiğimiz doğal ürünler bunların kullanılması, pazarlanması aynı zamanda ve ekonomik değer haline getirilmesi vatandaşlarımız açısından çok önemli. Bu işte emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz. Biz de belediyemiz adına her türlü katkıyı burada yapıyoruz.”
Yaveş Gari isimli yerel slow food grubunun kurucularından Deniz Kurtsan şunları söyledi:
“Biz bir sivil toplum kuruluşuyuz, bir platformuz, tamamen gönüllüyüz. 4 yıldır Bodrum, Milas ve Muğla’da çalışıyoruz. Amacımız iyi, temiz, adil gıdayı topluma ulaştırmak. Gerçek gıdaya erişmek her gün daha da zorlaşıyor. Bizim gibi Dünyada bin 600 tane yerel grup var. Bu grupların amacı gerçek gıdayı kayıt altına almak. Biz bu bağlamda Bodrum’da gemici peksimetimizi,, gambilya baklamızı, Milas’tan ısırdanlı erişteyi de aldık. Bunun arkasından Bodrum’un düğün yemeği olan lokum pilavını, Bodrum mandalinasını ve Milas’ın ünlü Memecik zeytinini kayıt altına alıyoruz. Tarhana da Türkiye’de çok geniş coğrafyada çok farklı üretilen bir gıda. Tarhana çok besleyici, uzun ömürlü, içinde koruyucu yok, geleneksel gıda. Bütün Dünyada yerel gıdaya dönüş var. Çünkü marketten aldığınız raf ömrü olan her ürünün içinde mısır bazlı nişasta şekeri, çeşitli koruyucular, renklendiriciler var. Lütfen anneanenizin babannenizin ürettiği şekilde yapılmış gıdalara dönün diyoruz.”
Tarhana yaklaşık 15 dakika gibi kısa bir sürede tükendi.