Her yıl düzenlenen Bodrum Mandalina Festivali bu sene çalıştayla başladı.
Ziraat Odası, İlçe Tarım Müdürlüğü, akademisyenler, üretici ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin katıldığı çalıştayda Bodrum Mandalinasının geleceği konuşuldu.
Bodrum Ticaret Odası Toplantı konferans salonunda başlayan, Tasarım Vakfı-Karya Akademi ve Bodrum Ziraat Odası organizasyonuyla gerçekleşen çalıştaya, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, İlçe Tarım Müdürü Muammer Bektaş, ile Türkiye’nin dört bir yanından akademisyenler, üretici birlikleri temsilcileri, pazarlama uzmanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç, iki yıl önce kurulan Bodrum Ziraat Odasının Bodrum’da tarımın konusunda çalışmalar gerçekleştirdiğini anlatarak çalıştayın yapılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Bodrum Ticaret Odası ve Turunçgil Üretici Birliği adına konuşan BODTO Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç, mandalinadan üretilen yağın pek çok alanda kullanıldığına işaret ederek şöyle konuştu:
“En yeni çalışmamız “bodrum mandalin yağı” projemiz ise ürünün yeniden kullanımı konusunda başarılı sonuçlar elde etmemizi sağladı. Bodrum mandalinanımızı kullanıp, suyunu çıkarttıktan sonra, kalan kabuklarımızı distile yöntemiyle damıtarak, kabuklarından yağ elde ediyoruz. Ürettiğimiz bu yağ için karşılaştırmalı analizlerimizi yaptırdık. Çıkan sonuçlara göre elde edilen ürünün anti-oksidan özelliği oldukça yüksek olduğu ortaya çıktı. Bu konudaki geliştirme çalışmalarımız hala devam ediyor. Kendine özgü koku ve tadı ile coğrafi işaret tescili olan “bodrum mandalinası” artık, kabuklarıyla da hayatımızda. Bodrum’un yerel ürünü olan ve eşsiz kokusuyla hafızalara kazanan Bodrum Mandalinası artık, kabuklarından dehidrasyon yöntemiyle elde edilen aromatik esansı ve içeriği ile artık daha çok gıda sektöründe yer almaya başladı. Gıda-kozmetik başta olmak üzere aromatik olarak Bodrum Mandalin yağımız birçok alanda kullanılabilmektedir.”
Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz da gerçekleştirilen çalıştayın ve hafta sonu yapılacak Mandalina Şenliği’nin ülkemiz ve Bodrum için hayırlı olmasını dileyerek şunları söyledi:
“Biz turizmi değerli be önemli bulurken kırsal kalkınma ve tarımsal ürünleri de ihmal etmiyoruz. Çünkü ikisi birbirini tamamlayıcı sektörler. Buraya gelen turisti iyi bir otelde konaklatırken onlara güzel yiyecekler de sunmak durumundasınız. Giderken yöresel ürünler vermek durumundasınız ki pazar payınız artsın ve turizm sektöründe güçlenesiniz. Bu bağlamda biz de mandalinanın üretiminin yok olmaması ve ürün çeşitliliğinin artmasını sağlamalıyız. Burada yapılan tespitler konuşulduğu gibi kalmasın. Daha sonra hep birlikte, tüm birimlerimizle bu sorunların çözümü için gerekli adımları atalım.”
Çeşitli sunumlarla akşam saatlerine kadar süren çalıştay sonunda sonuç bildirisi yayınlanacak. Bodrum Mandalina Şenliği hafta sonu gerçekleştirilecek programlarla devam edecek.