Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon Kuşadası’nda düzenlenen turizm paneline katıldı.
Aydın’ın Kuşadası ilçesinde düzenlenen Ege Bölgesi Ağırlama Konaklama Teknolojileri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı’nın açılışına katılarak fuarı da gezen Başkan Mehmet Kocadon daha sonra “Kriz Yönetiminde Kamu Kurum ve Sivil Toplum Örgütlerinin Turizm Sektörüne Destek Mekanizmaları” konulu panele de konuşmacı olarak katıldı. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Ege bölgesi belediye başkanları ve dinleyicilerle turizmin gelişmesi ve kriz döneminden Bodrum’un etkilenme süreci ile ilgili fikirlerini paylaştı.
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur’un yönettiği panele Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ile birlikte Kültür ve Turizm eski bakanlarından Bahattin Yücel, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kuşadası Başkanı Gökhan Aydın ile Kuşadası Otelciler Birliği Başkanı Tacettin Özden konuşmacı olarak katıldı.
Panelde turizmde yaşanan krizin çözüm yolları konuşularak turizmdeki krizin sadece ülkeye gelir olarak algılanmasının yanlış olacağı vurgulandı. Kriz nedeniyle çok önemli oranda işsizlik ve istihdam sorunu yaşandığına dikkat çekilen panelde liderler, turizm sektöründe geçmişten günümüze yaşanan krizler ve bu kriz süreçlerinde kamu ve yerel yönetimlere düşen görevler ile ilgili fikirlerini de ortaya koydu. Yerel yönetimlerin destinasyon alanlarına önem vermesi gerektiğinin altı çizilen panelde turizm paydaşlarına sahip çıkılması gerektiği de savunuldu.
Kocadon: “Yerel yönetimlerin turizme çok daha fazla yatırım yapması, tanıtım yapması gerekiyor.”
Panelde konuşma yapan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum’un turizmdeki krizi en az zararla kapatan turizm merkezi olduğuna dikkat çekerek, “Biliyorsunuz Bodrum, şu anda Türkiye’nin markalaşmış ve dünyada bilinen ender yerlerinden bir tanesi. Zaman zaman ismi ülke isminin de önünde çıkıyor. Fakat tabii bu süreçlere nasıl geldi bu? Bir kere her şeyden önce Bodrum halkının medeni oluşu, misafirperver oluşu ve hoş görüsü yüksek oluşundan. Tabii bunlar yapılırken Türkiye’de turizm her yerde bir başladı. Ama zaman içinde baktık ki birçok popüler yer, maalesef bazı değerlerini kaybederek gündemden düşmeye başladı. Ama Bodrum hep Türkiye’nin ve dünyanın gündeminde kaldı. İşte, bu özelliklerinden bir tanesi de kentsel kimliğini korumasıydı. Kentsel kimlik turizmde çok önemli. Biz, bunları yaparken özellikle 1983 yılına kadar göç veren Bodrum, 1983 yılından sonra göç almaya başladı. En büyük sebeplerinden bir tanesi de Bodrum’un turizmle kaynaşması, turizmle bütünleşmesi, toplu konutlarla beraber birçok yerde rantın artması. Bu da göçü getirdi. Şu anda Türkiye’de en fazla göç alan yerlerden bir tanesi. 2012 yıllarından 2014 yıllarına kadar turizmde zirve yapan 1 milyon 600 binlere ulaşan Bodrum’da son yıllarda yaşanan gelişmelerden etkilendi. Bugün yaşanan kriz için kimse kimseyi suçlamakla zaman kaybetmesin. Sosyal medyayı en iyi kullanan bölge olarak krizi en az zararla kapattık. Bir ülke vatandaşlarına bağlı kaldığımızda günün birinde sıkıntı yaşanacağını bildiğimizden, farklı ülkelere yöneldik. Özellikle Hint düğünlerinin tercih edilen bölgesi olduk. Hintliler, beş yıldızlı otellerimizde düğünlerini yapıyor. Turizm için sivil toplum örgütleri ile çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl 1 milyon Euro tanıtım harcaması yaptık. Turizm, krize çabuk girer çabuk çıkar; umudu kaybetmeden çalışıyoruz. Bodrum’un bütçesini turizmin tanıtımında yetkim olduğu kadar kullanıyorum. Tanıtıma yönelik para harcamaktan çekinmeyin, aksi halde ayakta kalamazsınız. Yerel yönetimlerin turizme çok daha fazla yatırım yapması, tanıtım yapması gerekiyor. Çünkü yörelerimizin insanları turizmden para kazanıyor. Bizler de onlardan aldığımız vergilerle yatırım ve tanıtım yapmaktan çekinmemeliyiz” şeklinde konuştu.
Tanıtım çalışmalarını Anadolu’da da sürdürdüklerini ifade eden Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “Anadolu halkının Bodrum’a olan ilgisi bizleri hep mutlu etmiştir. Özellikle zor süreçlerde Anadolu halkı Bodrum’dan hiç vazgeçmemiştir. Bizler de bu yıl, TÜRSAB Bodrum Bölgesel Yürütme Kurulu’yla bir proje gerçekleştirerek Anadolu halkına ulaşacağız. Hazırladığımız Bodrum tırıyla Anadolu’yu il il gezip onlara Bodrum’un değişik özelliklerini anlatmaya çalışacağız.” dedi.