Avrupa Birliği ve Bodrum Deniz Kurtarma Derneği’nin yürüttüğü proje bazı sponsorların da katkıları sayesinde, Deniz Ambulansı “Yaşam” Bodrum Marinada suyla buluştu.
Hayata geçirilen proje sayesinde Türkiye’de ilk defa bir sivil toplum örgütünün bünyesine deniz ambulansı kazandırıldı.
Geçtiğimiz yıl Ege kıyılarında yaşanan göçmen faciaları sonrasında Avrupa Birliği İnsani Yardım Ofisi ile Bodrum Deniz Kurtarma Derneği arasında olgunlaşan proje kapsamında Bodrum’a bir deniz ambulansı kazandırıldı.
Bodrum Milta Marinada düzenlenen törene, Muğla Valisi, Bodrum Kaymakamı Bekir yılmaz, Avrupa Birliği İnsani Yardım Ofisi Türkiye Başkanı, Muğla ve Bodrum Protokol üyelerinin yanı sıra davetliler katıldı. Törende yapılan konuşmalarda hayata geçirilen projenin önemi vurgulandı.
Törende konulan Milat Marina Genel Müdürü ve Bodrum Deniz Kurtarma Derneği Başkanı Ömer Karacalar, filolarının gücüne güç kattıklarını ifade ederek şunları söyledi:
“Türkiye’de ilk sivil toplum örgütüne ait olan deniz ambulansının filomuza katılmasıyla beraber gelecekte bize verilecek olan görevleri başarıyla yerine getirmek adına çok önemli bir adım attığımıza inanıyorum.”
Daha sonra konuşan Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz da acil sağlık ambulanslarının önemine dikkat çekti.
Avrupa Birliği İnsani Yardım Ofisi Türkiye Başkanı Jane Lewıs ise başka Aylan Kurdi’ler ölmesin diyerek şunları söyledi:
“Bodrum Deniz Kurtarma Derneği ve Sahil Güvenlikte çalışan tüm cesur kadınlara ve erkeklere ben buradan sadece en derin ve en samimi teşekkürlerimi sunuyorum. Çünkü sizler ortak insanlık değerlerimizi, çaresiz zamanları anlamlandırma arayışımızı ve bir Aylan Kurdi’yi daha kaybetmeme konusunda en derinden gelen temennimizi temsil ediyorsunuz.”
Törende son olarak konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, Bodrum Deniz Kurtarma Derneğinin Sahil Güvenlik ekipleri ile yürüttüğü çalışmalara şahitlik ettiğini ifade ederek şöyle konuştu:
“Bu güne kadar özellikle Bodrum’da şahit olduğum veya duyduğum bütün kazalarda, özellikle deniz kazalarında Sahil Güvenlik Komutanlığımızın arama kurtarması yaparken onlara yardımcı olan, bu bölgede ben derneğimize de huzurunuzda teşekkür ediyorum. Bizzat geçen yıl burada arkadaşlarımızın ilk önce, Sahil güvenlik arama kurtarma ekiplerimizle beraber olay yerine ulaştıklarını ve insanları boğulmaktan kurtardıklarını şahit oldum. V o zaman dedim ki, artık demek ki biz insanlar hayatta risklerden biraz uzak oluyoruz bu gönüllü kuruluşlar sayesinde.”
Konuşmaların ardından deniz ambulansı dualarla denize indirildi.
Ambulans teknede, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen 4 sağlık personeli de dernek gönüllüleri ile birlikte hizmet verecek.
Tören sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bodrum Deniz Kurtarma Derneği Başkanı Ömer Karacalar, projenin gelişmesini ve yapılan çalışmaları şöyle açıkladı:
“Bir buçuk iki sene önce bu göç döneminde bizim deniz kurtarmanın sahil güvenlikle beraber yaptığı faaliyetleri yurt dışında da bir ses verdi. Ondan sonra geldi bu Avrupa Birliğinden arkadaşlar geldiler, “ya siz çok önemli bir şey yapıyorsunuz, size nasıl yardımcı oluruz” gibi bir yaklaşımda bulundular. Bende biraz çekinerek, ya bize bir ambulans lazım dedim. Niye olmasın dediler. İşte bir sene bir buçuk sene sonra ambulans geldi. Finlandiya’da yapıldı, 11 metre bir tekne bu açık denize çok dayanıklı bir tekne özellikle kuzey denizlerinde kullanılan, bu amaçla kullanılan bir tekne. Maliyeti aşağı yukarı 400 bin Euro’ya yakın.
Her türlü, bütün tıbbi cihazlar Türkiye’de monte edildi. Elektronik cihazlar burada monte edildi. Diğerleri zaten yurt dışından geldi çıplak olarak tekne. Bizim verdiğimiz projeye göre burada hepsini hazırladık.”
Kuzey Avrupa denizleri için tasarlanmış her türlü deniz koşulları için elverişli 11 metre uzunluğundaki tekne içinde son model tıbbi cihazları barındırıyor. Deniz ambulansı, Sahil Güvenlik Komutanlığı koordinesinde Bodrum Yarımadası ve çevresinde ücretsiz olarak hizmet verecek.
Olası bir kurtarma durumunda ambulans tekne, bir kaptan, bir dalgıç, bir gemici ve 2 sağlık görevlisi ile müdahalede bulunacak.