TED Bodrum Koleji öğrencileri, yaklaşık sekiz ay yoğun bir biçimde çalışarak dünyada ilk kez Türkçe konuşan ve zekâ küpünü çözebilen robotu üretmeyi başardı.
Geride bıraktığımız eğitim öğretim yılında geliştirdikleri yapay zekâya dayalı denge algoritmalı robottan sonra yapay zekâ ve blog kod yazılım çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini dile getiren öğrenciler, Türkçe konuşan rubik robotun tasarım aşamasından yapım aşamasına yaklaşık sekiz ayda geldiğini söylediler.
Öğrenciler, “Yapım aşamasında motorlar, dört renk algılı renk sensörü, mesafe ve ultra sensörü kullandık. Robotumuz Türkçe olarak küpü yerleştirmemizi söylüyor. Biz küpü yerleştiriyoruz. Robotumuz mesafe sensörü sayesinde küpü algılayıp hazneyi harekete geçiriyor. Aynı anda robotumuzun renk sensörü, küpüm üzerindeki 54 farklı renk yüzeyini 25 saniye gibi kısa bir süre içinde tarayıp bir harita çıkarıyor. Algoritma blog devreye giriyor ve robotumuz 4 ile 26 hamleyle küpü çözmeyi başarıyor, ardından da küpün çözüldüğünü sesli mesaj olarak bize bildiriyor. Bunu başardığımız için gururluyuz, mutluyuz. Bilim kurgu fantezisi olarak çocukluğumuzda filmlerde gördüğümüz yapay zekâ ve robotlar, artık bizim gerçeğimiz. Yapay zekâ teknolojisi ve robotların yaşamımızı kolaylaştırıcı, verimliliği artırıcı, maliyetleri düşürücü ve daha hızlı, daha pratik çalışmamızı sağladığından yaşam kalitemizi yükseltici etkisinin farkındayız. Gelecek bu alanlarda, biz de geleceğe hazırız.” diye konuştular.
Dünyada ilk kez Türkçe konuşan, zekâ küpünü çözebilen robotu üretmeyi başaran çocuklarla birlikte öğrenme sürecini yürütmenin, beraber öğrenmenin, üretmenin çok büyük bir heyecan ve mutluluk olduğunu dile getiren TED Bodrum Koleji teknoloji öğretmenleri, zamanın ruhunu belirleyen gücün ileri teknolojiden kaynaklandığını, geleceğin etkili okulu olmanın yolunun bugünden eğitim öğretim süreçlerine teknolojiyi dahil etmekten geçtiğini söyleyerek öğrencilerinin başarılarıyla gurur duyduklarını belirtiler.