Yalıkavak – Geriş’te yapımına başlanan ve ilk türbini dikilen Rüzgar Eklektrik Santralleri(RES)’ne tepki gösteren vatandaşlar bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında hazır bulunan Bodrum Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Gamze Esedoğlu “Temmuz ayı içinde bir yıkım kararı aldık kendilerine tebliğ ettik ama tebligatın bize gelmesi lazım ki biz yıkım işlemini gerçekleştirelim” dedi.
Bodrum Kent Konseyi bileşenlerinin oluşturduğu çeşitli sivil toplum örgütlerinin üyeleri, çevreciler ve vatandaşlar Mahalle Meydanı’nda toplanarak yapımı devam eden santrallere basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı basın açıklaması esnasında polis ekipleri de geniş güvenlik önlemleri aldı.
Basın açıklamasını okuyan Bodrum Kent Konseyi ve Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, basın açıklaması öncesinde kısa bir bilgilendirme yaparak şunları söyledi:
“Bodrum’da Geriş’ten Gümüşlük’e kadar uzanan hat üzerinde bir firmaya Rüzgar Enerji Santrali kurulması izin verilmiştir. Fakat bu izin verilmesinden sonra veyahut da kamuoyunun bu konuda bilgi sahibi olmasından sonra Bodrum gibi çok özel bir bölgede bu tür santrallerin yapılması hususunda birtakım mahzurların olduğu ortaya çıktı ve sivil toplum olarak da biz bunlar için çeşitli araştırmalar yapıp bunlara hayır demenin daha uygun olduğunu tespit ettik. Bu konuda Kent Konseyi olarak da yaptığımız toplantılarda ve belediye meclislerine verdiğimiz önergeler de çıkan sonuçları şimdi bir basın bildirisi olarak sizlere sunacağız.”
Daha sonra hazırladıkları basın bildirisini okuyan Mustafa Demiröz açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“”Bodrum Kent Konseyi olarak, yarımadamızın çeşitli yerlerinde kurulmak istenen rüzgar enerji santralleri ile ilgili olarak, 12.04.2016 tarihinde yapılan genel kurulda, oy çokluğu ile, res çalışma grubu oluşmuş ve Bodrum Belediye Meclisi’ne önerge verilmesi kararı alınmıştır. 1.07.2016 tarihli belediye meclisine verilen önergemiz, “Bodrum Kent Konseyinin 12.04.2016 tarihli Genel Kurulunda görüşülerek kabul edilen, “İlçemizin çeşitli yerlerine uygulanmak istenen 5 adet Rüzgar Elektrik Santrali (RES) ile ilgili, Bodrum Belediyesince bir mücadele programı oluşturulması talebine ilişkin” önergenin gündeme alınmasını arz ederiz” denilmekte olup, yapılan oylamada önergenin 6. madde olarak gündeme alınmasına oybirliği ile karar verilmiştir.” şeklinde tutanaklara geçmiştir. 02.09.2016’da yapılan Bodrum Belediye Meclisi toplantısında vermiş olduğumuz önergeye binaen, imar komisyonunun çalışması aşağıdaki şekliyle okunmuştur:
“22.08.2016 tarih ve 2016/16 sayılı İmar Komisyon Raporunda; “Bodrum Yarımadası için, İlçemizin birinci ekonomik sektörünün turizm olması ve RES projelerinin gerek görsel olarak, gerekse diğer teknik özellikleri nedeniyle turizm faaliyetini destekleyici mahiyette olmadığı düşünülmektedir. Temiz enerji öneminin farkında olan Komisyonumuz, İlçemizde Rüzgar Elektrik Santralleri ile elde edilecek temiz enerjinin kaybedilecek ve riske edilecek değerlerimiz yanında çok önemsiz kaldığı görüşündedir. Ayrıca, Muğla Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.04.2016 tarihinde 145 numaralı karar ile kabul etmiş olduğu ‘İlimiz bütününde kurulması planlanan rüzgar enerji santrallerine (RES) yönelik yer seçimine ilişkin ilke ve esaslar’ da Komisyonumuzca dikkate alınmıştır. Bu nedenlerle İlçemiz hudutları içerisinde hiçbir yerde RES kurulmaması gerektiği görüşüne oybirliği ile karar verilmiştir.” denilmektedir.
KENT KONSEYİ SÜRECİ TAKİP ETMEYE DEVAM EDİYOR
Görüldüğü üzere, Bodrum Kent Konseyi, yasal hakkı olan belediye meclisine önerge vermeyi RES’ler için gerçekleştirmiştir. Konseyimiz, temiz ve yenilebilir enerjiye hiç bir zaman karşı değildir. Ancak; doğru yerde, doğru proje, yerel kurumların ve yaşayanların katılımı ve onayı ile gerçekleşmelidir diyerek, sadece “hayır” demekle kalmıyor, RES çalışma grubumuzun önermelerinin de göz önüne alınmasını istiyoruz.
Bu bağlamda, gerek Muğla ve Bodrum Belediyesi Meclisi ve encümen kararlarına rağmen, çevre şehircilik müdürlüğünün itirazları ve idare mahkemelerinin kararlarına rağmen, Geriş’te Rüzgar A.Ş. tarafından inşasına devam edilen tribünlere karşı, alınan kararların uygulanması için, ilgili kurum ve kuruluşları bir kez daha göreve çağırıyoruz.”
Basın açıklamasında hazır bulunan Bodrum Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Gamze Esedoğlu ise şu ifadeleri kullandı:
“Temmuz ayı içinde bir yıkım kararı aldık kendilerine tebliğ ettik ama tebligatın bize gelmesi lazım ki biz yıkım işlemini gerçekleştirelim. Prosedürümüz işliyor, program dahilinde yapılacak.”
Yıkılacak yerler nereleri kapsıyor sorusuna “türbinler değil orada yapılan diğer imalatlar, binalar yani” yanıtını veren Esedoğlu, “Türbinler için belediyeye yetkili midir, yıkılması mümkün müdür” sorusuna ise “Mahkeme kararına göre evet, ama oraya ile ilgili herhangi bir cezai işlem uygulamadık daha. Prosedürü tamamladıktan sonra cezai işlem yapılabilir. Yıkılması tabi ki mümkündür” dedi.
Ardından söz alan Bodrum Çevre Platformu sözcüsü Mustafa Duru’nun yönelttiği “Daha önce yıkımla ilgili ihale açılmış, ihaleyi alan firma olmadığı için de bugüne kadar yıkım yapılamamış doğru mudur” sorusuna ise Gamze Esedoğlu “Bu Yarımada genelindeki bütün yıkımlar ile alakalıdır RES’lere özel değil” şeklinde yanıtladı.
Mehmet Çilsal adlı vatandaş ise “İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nin kararı net. Bodrum Belediye Meclisi bunu encümene havale edecek. Encümen bu mahkeme kararına dayanarak tamamını yıkma kararı alacak. Bu ikinci aşama. Ama şu anda bir ön aşamadayız. Türbinleri yıkmak için ayrıca karar alması gerekir, mahkeme kararına istinaden” dedi.
Bodrum Yarımadası Kültür ve Çevresini Koruma Derneği Başkanı Mustafa Tanışık da söz alarak şunları söyledi:
“İzmir Bölge 4. Idare mahkemesinin Muğla 2. İdarenin yürütmeyi durdurmasına karşı nin verdiği bir karar var. Karar der ki; belediye şantiye binasını yıkmakta haklıdır yalnız bununla kalmaz tüm santral sahası da ruhsata tabidirler der. Belediyemizin bu aşamadan sonra bölge idare mahkemesinin vermiş olduğu tüm santral sahası ruhsata tabidir olayının üzerine gitmesini biz vatandaş olarak talep ediyoruz.”
Eylemciler açıklamanın ardından dağıldı.