EMİN FINDIKOĞLU DÖRTLÜSÜ GÜMÜŞLÜK SAHİLİNDE
14.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin ‘Suda’ başlıklı konserler serisi Emin Fındıkoğlu Dörtlüsü ile devam ediyor. Sponsorluğunu Uludağ Premium’un üstlendiği Suda/Kumda Konserleri kapsamında 8 Ağustos Salı akşamı Gümüşlük sahilinde sahneye çıkacak olan Emin Fındıkoğlu Dörtlüsü, konserde klasik caz standartlarına yer verecek.
Türkiye’nin önde gelen emektar caz piyanistlerinden Emin Fındıkoğlu’na Gümüşlük sahilindeki festival merkezinde gerçekleşecek konserde solist olarak Meltem Ünel, kontrbasla Derya Davulcu ve davulla Monika Bulanda eşlik edecek. 2010 yılından bu yana birlikte çalarak ilginç bir repertuar oluşturan dörtlü, İstanbul’daki sayısız caz mekanının yanında Paris’de Chez Papa Jazz Club, Lüksemburg’da CCRN, Sırbistan’da Nisville Jazz Festival, 2011’de Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, yine İstanbul’da 18. İKSV Caz Festivalinde geniş kitlelere seslendi.
Gerçek bir müzik adamı
Hafif batı müziği düzenlemecisi, piyanist ve caz sanatçısı Emin Fındıkoğlu 1940 yılında İstanbul’da doğdu. Sanatçı, caz müziği yöntemlerini uygulamadaki başarısı ile dikkat çekerken, nefesli çalgıları orkestraya uyarlamadaki başarısıyla da öne çıktı.
Emin Fındıkoğlu, Türkiye’deki eğitimini Şişli Terakki Lisesinde tamamladı. İlk müzik eğitimini melofon üzerine alan sanatçı, daha sonra ünlü caz eleştirmeni Cüneyt Sermet ve Arif Mardin’le çalıştı. Fındıkoğlu, 1962 – 1966 yılları arasında ABD’nin Boston kentindeki Berklee Caz Okuluna burslu devam etti ve kompozisyon-düzenleme üzerine lisans eğitimi gördü. Burada Ray Santisi’den piyano, Herb Pomeroy’dan partisyon, John LaPorta’dan doğaçlama, Bill Maloof’dan orkestrasyon ve James Progris’ten kontrpuan dersleri alarak mezun oldu. Berklee LP Vol.2 için Mercer Ellington ezgilerinin iki düzenlemesine katkıda bulundu. Yurda dönüşünde bir orkestra kurduysa da bu orkestra kısa zamanda dağıldı. Durul Gence 10, kurulduğu zaman Şeyh Şamil konulu çalgısal besteyi hazırladı. Bu düzenlemede saksafon ailesini, timpaniyi, elektronik çalgılarla çok güzel kaynaştırdı. İstanbul’da, İsveç saksafon devi Lennart Jansson’un quartetinde piyanist olarak çalıştı ve caz kulübü The Rhythm Section’ı kurdu. 1970’lerin başında Avrupa çapında dans müziği gruplarında çaldı.
1979’da Onno Tunç ile birlikte Taksim’de bir müzik okulu açan Fındıkoğlu, reklam müzikleri yaptı ve caz toplulukları kurdu. 1985 yılında bir ilk olan BİLSAK Uluslararası Caz Festivalini kurdu. Üflemeli çalgılar için yazmaya olan tutkusu, Türk caz sahnesinde önde gelen kornacıların yer aldığı Euphony (1986) ve Détente (1999) gibi grupların oluşmasına yol açtı. 1996 yılında Muzikotek etiketiyle Köpek Şarkıları adlı CD’sini yayınladı. MIAM’da eğitimciliğinin yanı sıra, çekirdeğinde yaylı dörtlüsü bulunan bir caz topluluğu oluşturdu.
Fındıkoğlu, müzik kariyeri boyunca birçok sanatçıyla sahne ya da stüdyoda birlikte çaldı. Durul Gence 10, Deténte, Euphony, Emin Fındıkoğlu+12 gibi topluluk ve projelerle performans sergileyen sanatçı, zaman zaman quartet ve triolar kurdu; Tuna Ötenel, Kudsi Ergüner, Fikret Kızılok, İmer Demirer, Şenova Ülker, Meltem Ünel, Monika Bulanda, Ece Göksu gibi sanatçılarla birlikte sahne aldı.