ÇevreGündemManşet

BÜTÜNLEŞİK KIYI ALANLARI PLANI ÇALIŞMASI YAPILDI

Bütünleşik Kıyı Alanları Planı Çalışmaları MuğlaAydın-Muğla İlleri Bütünleşik Kıyı Alanları Planı Çalışmaları Muğla bilgilendirme toplantısı Muğla’nın Menteşe ilçesinde gerçekleştirildi.

Demircioğlu Otel’de düzenlenen toplantıya Muğla Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Veysel Şemsi Güner, belediye temsilcileri ve çok sayıda sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, bütünleşmiş kıyı alanları planlamalarının, kıyılarda hızlı ve plansız yapılaşmanın, olası afet etkilerinin önlenmesi ya da bunlar için tedbirler alınması için yapıldığını, planlamaların gerçekleştirilmesi ile hem uluslararası sorumlulukların hem de ulusal hükümlülüklerin yerine getirileceğini belirtti.

Muğla ve Aydın’ın kıyı açısından önemli olduğunu söyleyen Kayapınar sözlerine şu şekilde devam etti:

“Buradaki kıyılarımızın doğal kaynak potansiyeli bakımından çok önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla kıyılarımızın bir takım cazibeleri var. Bu anlamda geçmişten beri kıyılarımız her zaman insanların yerleştiği medeniyetlerin geliştiği çekim alanları olmuştur. Bu alanların kontrollü bir şekilde kullanılması ve korunmasına ihtiyaç vardır. Kıyı alanlarımız her zaman konut, tarım, sanayi, su ürünleri üretimi, liman, iskele, tershane bu fonksiyonlar açısından sürekli yapılaşma baskısı altında kalmıştır. Dolayısıyla kıyı alanları her zaman bozulma, tüketilme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bunun önünü alabilmek, bozulmayı en aza indirmek için bir planlamaya ihtiyaç olduğu görülmektedir.  Bu nedenle yerinde katılım ve önerilerin alınmasıyla yapılması gerekmektedir. Bütünleşmiş kıyı alanları planlamaları, koruma ve kullanma arasındaki dengenin bir takım hedefler ortaya koyacaktır.”

Ülkenin en uzun kıyı şeridine sahip olan  Muğla için bu planın çok önemli olduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, “Bizlere emanet bırakılan kıyılarımızı iyice planlayıp oradaki eko sisteme zarar vermeden, eko sistemin canlılığını, tür çeşitliliğini, sayısını arttırarak  emaneti bizden sonraki kuşaklara aktarmak görevimizdir” dedi.

Edinilen bilgiye göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2016 yılında başlanılan 2017 yılı içerisinde bitirilmesi planlanan Aydın-Muğla İlleri Bütünleşik Kıyı Alanları Planının kıyı kaynaklarının korunması ve kullanılması, sektörel önceliklerin belirlenmesi ve sektörler arası uyumun sağlanması amacıyla katılımcı ve bütüncül bir yaklaşımla hazırlanan stratejik bir plan niteliğinde olduğu öğrenildi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu