KALENİN KAPATILMASINA TEPKİLER SÜRÜYOR
Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin restorasyon nedeniyle ziyarete kapatılmasına tepkiler sürüyor. Bodrum Kale Platformu üyeleri ve vatandaşlar bugün Bodrum Kaymakamlığına dilekçe vererek , Bodrum Kalesi’nde uygulamaya konulmuş olan projelerin iptal edilmesini, inşai faaliyetlerin ise durdurulmasını istedi.
Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde başlayan Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Teşhir, Tanzim ve Mühendislik Projesi nedeniyle kale yaklaşık 2 yıl boyunca ziyarete kapalı olacak. Geçtiğimiz günlerde kurulan Bodrum Kale Platftormu üyeleri ve vatandaşlar, projenin kalenin tarihi dokusuna ve turizme zarar vereceğini savunarak Bodrum Kaymakamlığına dilekçe verdiler. Dilekçelerde uygulamaya konulmuş olan projelerin iptal edilmesini, inşai faaliyetlerin ise durdurulmasını talep ettiler.
Dilekçe veren vatandaşlardan aydın Öncel, basın mensuplarına yaptığı açıklamada tepkisini şu sözlerle ifade etti:
“Bir Bodrumlu olarak ilgilileri ve Kültür Bakanlığını uyarıyorum. Yaptıkları yanlıştan vazgeçmeye davet ediyorum. Bu projeyi eğer Bodrumlulara sormuş olsalardı, tabiri caizse Bodrumlulardan kaçırmamış olsalardı, bugün bu pozisyonlarda olmayabilirdik. Ama maalesef bu olmadı. Bodrum Kale Platformu bu öncülüğü yaptı. Sanıyorum bundan sonra da vatandaşlar dilekçelerini vermeye devam edecekler.”
Turizmci Demet Köklükaya ise, bir müzenin uzun süre kapatılmasının sürekliliğine zarar vereceğini ifade ederek şu sözlere yer verdi:
“Şu an bile biletleri satılmış durumda, programında olan gruplar geliyor, kapıdan geri dönüyor. Bu olay acentalar adına da büyük sıkıntı. Her yönden bir sakıncası var. İki sene boyunca kapalı olmasın, kısım kısım kapatılarak restorasyon yapılsın. Müze şu anki hali ile iyileştirilsin. Eğer büyük bir müze yapılacaksa da kale bunu kaldırmaz, altında mavzolosun mezarı var, başka antik kalıntılar çıkabilir. Müze bir yarışma açılarak Bodrum’a yakışan bir yere yapılsın. Bodrum’un gerçekten çok büyük bir müzeye ihtiyacı var. Kalenin kapanmasıyla birlikte orada yapılan kültürel etkinlikler de sona erecek. Konser, panel, sergi gibi etkinlikler. Bütün bunlar bitiyor şu anda.”
Dilekçesini veren vatandaşlar Bodrum Kaymakamlığı önünden ayrıldı.
Verilen dilekçede ise şu ifadeler yer alıyor:
“Turizm cenneti ilçemin ölümsüz simgesi olan Bodrum Kalesi’nde,1 Ekim itibarı ile “rölöve, restitüsyon, restorasyon, teşhir-tanzim ve mühendislik” adı altında bazı projelerin uygulanmaya başlandığını, bu yüzden kapıların ziyarete kapatıldığını, daha ilk gün yüzlerce turistin geri çevrildiğini esefle öğrenmiş bulunuyorum.
“Kale en az 2 sene kapalı kalacak” denmekte; Kale’nin kapalı kalması kentin önemli bir kısmının kazancını direk etkileyecektir. Kale’nin tamire, güçlendirmeye, bakıma muhtaç olmasını anlıyor ve destekliyorum; ancak bunun ille de Kale’nin kapalı tutularak yapılmasına inanamıyorum!
1’nci derecede arkeolojik sit ve UNESCO Dünya Mirası listesine aday olan Bodrum Kalesi’nde nasıl olur da, bina yıkma, bina yapma, ağaç kesme gibi Kalemizi tahrip edecek değerlerini yok edecek uygulamalar yapılabilmekte? Bu bozulmuş haliyle UNESCO listesinden çıkarılma ihtimali yüksektir.
Yeni müzeye yer açmak için Türkiye’de tek, dünyada yedi müzeden biri olan özel ödüllü Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni yıkmak da neyin nesidir?
“Rölöve, restitüsyon, restorasyon, teşhir-tanzim ve mühendislik projesi” Bodrum’un; görsel kimliğini, tarihsel ve kültürel değerlerini geri dönülmez biçimde tahrip edecek diye düşünüyorum. Kentimiz ödüllü ve başarılı bir müzesini kaybetmek üzere. Derin üzüntü, kaygı ve endişe içindeyim.
Bodrum Kalesi’nde uygulamaya konulmuş olan projelerin iptal edilmesini, inşai faaliyetlerin ise derhal durdurulmasını saygılarımla arz ediyorum. “