Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle “Bodrum’un çöp sorunu ve çözüm önerileri” paneli düzenlendi.
Toplantıdaki en dikkat çekici detay ise Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Aylin Giray Bodrum’daki çöplüklerde çıkan yangınların önüne geçileceğini belirterek “1 Ocak itibariyle Torba ve Dereköy Çöplüklerinde düzenli disiplinli, yönetmeliklere uygun olarak bir işletim gerçekleşecek. Ümit ederim bu yaz geçen yaz yaşadığınız sıkıntıların hiç birisini yaşamayacaksınız” dedi.
Oasis Nurol Kültür Merkezi’nde Gazeteci Tuncay Mollaveisoğlu’nun yönetiği panelde, Toprak ve Ekoloji Uzmanı Prof. Dr. Doğan Kantarcı, Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Aylin Giray ve Gazeteci Özer Akdemir konuşmacı oldu. Toplantıya CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, İyi Parti Bodrum İlçe Başkanı Mehmet Onur Şahbaz, Bodrum Belediyesi Bağımsız Meclis Üyeleri ile yaklaşık 150 vatandaş katıldı.
Toplantının ilk konuşmacısı Gazeteci Özer Akdemir atığın ne olduğu, Türkiye ve dünyadaki bertaraf yöntemlerini anlattı. Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Aylin Giray ise Muğla ilçeleri içerisinde sadece Bodrum’da vahşi depolama yapıldığını anlatarak “En önce Bodrum’daki tesisi tamamlamayı hepinizden daha çok isterdim. Bunun için de çok çaba sarf ettik” dedi. Giray, Mumcular-Akdam’da yapılması planlanan ve Leleg Uygarlığı’na ait kalıntıların çıkması nedeniyle iptal edilen projeden de bahsetti.
İlçemizdeki vahşi sahaların durumundan da bahseden Giray, şöyle devam etti:
“Dereköy Çöplüğü ve Torba Çöplüğü’ndeki alanların büyükşehir belediyesine tahsis edilmesi için bakanlıklara defalarca yazılar yazdık. ‘Buralara çöpler geliyor ve buraların sorumluluğu bizim, bu alanların tahsisini bize yapmalısınız ki bu alanların kontrolünü sağlayalım’ dedik. Vahşi sahalar da kontrol edilip burada çıkan yangınların önüne geçilebilir. Ama buna müdahale edemememizin en büyük sebebi bu sahaların tahsisinin bize yapılmaması.”
Torba ve Dereköy Çöplüklerinin 1 Ocak itibariyle yönetmeliklere uygun işletileceğini anlatan Aylin Giray, şu sözlere yer verdi:
“Fakat Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatıyla, hem Dereköy, hem de Torba Çöplüğü’nde işletilmesi için kolları sıvadık. Çünkü aynen düzenli depolama sahaları gibi işletilebilir. Evet toprağın altına giden suyun izolasyonunu sağlayamazsınız ama buraya gelen çöpü bir şekilde kontrol edebilirsiniz. İhalemizi tamamladık, 1 Ocak itibariyle burada düzenli disiplinli, yönetmeliklere uygun olarak bir işletim gerçekleşecek. Ümit ederim bu yaz geçen yaz yaşadığınız sıkıntıların hiç birisini yaşamayacaksınız. Ama bu demek değildir ki düzenli depolama ihtiyacımız bitiyor. Şu anda Mumcular’daki çöplükte kısmen rehabilite yapıldı.”
Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Aylin Giray, büyükşehir belediyesine katı atık tesisi için 3 alanın önerildiğine de değinerek “Bu alanların 2’si Dereköy’de, bir tanesi de Çamarası denilen bölgede. Bu alanlar izin aşamasında. Net belirlenmiş yerler değil. Bu 3 alana bütün kurumları götürüyoruz. Dereköy’deki 2 alan kültürel sit çıktı. Şu anda oradan da elimizi çekmek zorundayız. Çamarası’nda ise inceleme aşamasındayız. Durum budur” diye konuştu.
Toprak ve Ekoloji Uzmanı Prof. Dr. Doğan Kantarcı da Bodrum Yarımadası’nın jeolojik yapısı hakkında bilgiler verdi. Kantarcı “Orman içinde ormana zarar verilecek tesis yapılamaz. Her kim orman içinde çöplük yapmak için ben size müsaade ettim diyorsa suçludur. Ormancı zaten buna müsaade etmez. Ormanlar sadece ağaçtan oluşmuyor. Ormanlar birer temiz su üretim alanı” diye konuştu.
Daha sonra soru cevap kısmına geçildi. Burada söz alan Avukat Remzi Kazmaz, “Bu toplantı vatandaşlardan destek isteme toplantısıydı. Parlamento ile, Orman Genel Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüştük. Tahsisin yapılması için çaba sarf ediyoruz” dedi.
Kazmaz’ın konuşması sırasında ise bazı katılımcılar toplantıda çözümlerin konuşulmadığı savunarak toplantıyı terk etti.
Toplantıya katılan Bodrum Belediyesi Bağımsız Meclis Üyeleri ise Bodrum’un en büyük sorunu haline gelen çöplük sorununun konuşulduğu toplantıya yerel yönetimden katılım olmamasına tepki gösterd