Milas halılarının coğrafi işaret haklarının, tasfiye sürecindeki Sümer Holding A.Ş.’den MİTSO’ya devrinin yolu kısaldı.
MİTSO’nun yaptığı başvurunun ardında kurumlar arasında sürdürülen yazışmalarda anlaşmazlık noktaları aşıldı ve son olarak 29 Aralık 2017 tarihi itibariyle Sümer Holding A.Ş. Genel Müdürlüğünden Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığına devir işleminin yapılabilmesi için resmi yazı gönderildiği öğrenildi. Sümer Holding A.Ş.’yi ziyaret eden MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas halılarının coğrafi işaret haklarının devralınması için son aşamaya gelindiğini söyledi.
Sümer Holding tarafından 1996 yılında, Türkiye’nin değişik yörelerinde dokunmakta olan ve aralarında Milas el halılarının da bulunduğu 21 el halısı ve 3 kilim için coğrafi işaret tescili yapılmıştı. Daha sonra Sümer Holding A.Ş.’nin özelleştirilmesi sürecine girmesiyle birlikte kurumun elinde bulundurduğu coğrafi işaret haklarının durumu ve geleceğine ilişkin belirsizlik oluşmuştu. Bu süreçte Milas Ticaret ve Sanayi Odası, tasfiye sürecindeki Sümer Holding A.Ş.’ye başvuruda bulunarak Milas halılarının kuruma ait olan kullanım hakkının devrini talep etmişti. MİTSO’nun ardından Sındırgı Belediyesi de Yağcıbedir halılarının coğrafi işaretini devralmak üzere başvuruda bulunmuştu. Odaların ve belediyelerin ticari kurum olup olmadığı, devir işlemlerinin ihaleyle yapılacak bedeli karşılığı mı, bedelsiz olarak mı devredileceği yönünde çıkan yorum farklarının açıklığa kavuşturulması için Sümer Holding A.Ş. Genel Müdürlüğü Özelleştirme Uygulamaları ve Gayrimenkul Değerlenme Dairesi Başkanlığı ile Başbakanlık Özelleştirme Dairesi Başkanlığı ve Türk Patent ve Marka Kurumu arasında yazışmalar yapıldı. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığının Sümer Holding AŞ. Genel Müdürlüğüne bildirdiği görüş yazısında coğrafi işaretin özelleştirme işlemi yapılmadan devrinin öngörülmesi halinde ise 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı
Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında sayılan ve MİTSO, Sındırgı Belediyesi, Döşemealtı Belediyesi ve Bünyan Belediyesi gibi kurum ve kuruluşlara, tasfiye halindeki Sümer Holding A.Ş.’nin elindeki coğrafi işaret haklarının ihalesiz ve ücretsiz olarak devredilebileceğine ilişkin görüş bildirildi. Bunun üzerine Sümer Holding A.Ş. tarafından 29 Aralık 2017 tarihi itibariyle coğrafi işaret haklarının devrinin yapılabilmesi bakanlığın “tensip ve takdirlerine” sunuldu. Bakanlık tarafından yapılacak onayın ardından Milas halılarının coğrafi işaret haklarının MİTSO’ya devri gerçekleşmiş olacak.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas halılarının coğrafi işaret haklarının Sümer Holding A.Ş.’den MİTSO’ya devri konusunda gelişmeleri takip etmek üzere Sümer Holding A.Ş. Genel Müdürlüğünü ziyaret etti. Genel Müdür Mehmet Şükrü Doğan ve Sümer Holding A.Ş. Genel Müdürlüğü Özelleştirme Uygulamaları Daire Başkanı Selahattin Sabah ile görüşen Reşit Özer, giderek gerilemekte olan Milas halıcılığını yeniden canlandırmak istediklerini belirterek “Bir an önce Milas halılarının coğrafi işaret haklarını devralmak istiyoruz. Sonrasında Milas’ta tarihi Milas halıcılığını canlandırmak ve yeniden eski güzel günlerine döndürmek için çalışacağız” dedi.
Sümer Holding A.Ş. Ganel Müdürü Mehmet Şükrü Doğan ise yasanın yorumunda ortaya çıkan bazı kavramların açıklığa kavuşması için kurumlar arasında yazışmalar yapıldığını anlatarak Sümer Holding A.Ş.’nin elinde bulunan halı ve kilim coğrafi işaret haklarının talepte bulunan odalar ve belediyelere devri için bir engel kalmadığını ifade etti.