Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Mermer ve Çevre Çalıştayı’nda Muğla’nın mermerin değerini bildiğini, bütün kurumların birlikte hareket ederek çevreye saygılı bir şekilde uyum içerisinde bu değere sahip çıkması gerektiğini söyledi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ve Muğla Mermerciler Derneği işbirliği ile düzenlenen, Muğla Valiliği tarafından desteklenen Mermer ve Çevre Çalıştayı Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün ev sahipliğinde düzenlenen çalıştaya Muğla Valisi Esengül Civelek, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği Başkanı Rauf Türk, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer ve akademisyenler katıldı.
Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan Muğla’da tarım, turizm yanında mermerciliğin önemli bir sektör olduğunu, 33 senedir Muğla’da mermercilik ile uğraştığını söyledi. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş mermerciliğin Muğla’nın ihracatında çok önemli bir paya sahip olduğunu ve Muğla’da yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi. Muğla Beyazı mermeri için de coğrafi işaret başvurusu yapıldığını söyleyen Karakuş ayrıca Muğla çam balının coğrafi işaretinin 10-15 gün içerisinde alınacağını müjdeledi.
“Muğla’da Mermer Atıklarını Artık Haline Getirip Ekonomiye Kazandırmalı, Çevremizi Korumalıyız”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün, Mermer ve Çevre çalıştayının amacının Muğla için tarım, turizmden sonra en önemli gelir kaynağı olan mermerciliğin sorunlarının konuşulması ve atıkların artık haline getirilip değerlendirilerek çevreye ve ekonomiye katkı sağlanması olduğunu söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün; “Mermer ve çevre çalıştayında mermer sektöründe çalışanlar, akademisyenler ve yerel yönetimler bir araya gelerek sektörün sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerinin konuşulmasını amaçladık. Muğlamızda tarım, turizmin yanında mermercilik çok önemli bir sektör ve Muğla mermerin değerini biliyor. Mermer atıklarının mermer artığı olabilmesi için işlenmesi ve değer haline dönüşmesi lazım. Şu anda mermerden çıkanlar atık. Termik santrallerde çok rahatlıkla kullanılabilecek artıklar, kurumlar ve bakanlıklar arası koordinasyonun tam olarak kurulamaması nedeniyle bir türlü gereklilik ve mecburiyet haline getirilemedi. Mermerin ülkemize ve Muğlamıza kattığı ekonomik değerin yanında bu toplantının ana amacı atıkları artık haline getirip, artıklardan çevreyi koruyarak ekonomik olarak pozitif değer elde etmek.” dedi. Madenlerle ilgili Muğla’da bir kazı olduğunda yerel yönetimler olarak maden ruhsatının alındığını kazı başladığında öğrenebildiklerini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün kanunen yerel yönetimleri dışarıda tutan bu uygulamaların düzeltilmesi gerektiğini belirtti.
Muğla Valisi Esengül Civelek mermer ve çevre çalıştayını düzenleyen tüm taraflara katkıları, çalıştayın amacına ulaşmasını sağlayan akademisyenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında Muğla’nın turizmde gözde ve marka bir kent, tarımda ürün çeşitliliği ile güçlü bir kent ve doğal kaynakları ile ülkemizde madencilik sektöründe önemli bir kent olduğunu söyledi. Mermerin üretimi ile çevrenin uyumlu olabilme sürecinin yüksek maliyetler getirdiğini söyleyen Muğla Valisi Esengül Civelek artan üretim miktarı ile gurur duyarken diğer taraftan artan atıkların çevre için endişe yarattığını söyledi. Bu çalıştayın bütün paydaşlarla bu sorunlara çözüm getireceğine inandığını söyleyen Vali Esengül Civelek mermer atıklarının ekonomik olarak farklı alanlarda değerlendirilerek çevrenin de korunacağını belirtti.