Muğla Protokolü Duyusal Analiz Laboratuvarında zeytinyağı tadımı yaptı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Duyusal Analiz Laboratuvarı Sürekli Eğitim merkezi açılış toplantısı Muğla protokolünün katılımı ile gerçekleştirildi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Ticaret Borsası ve Zeytindostu Derneği işbirliği ile Muğla Ticaret Borsası içinde kurulan Duyusal Analiz Laboratuvarı Sürekli Eğitim Merkezi açılış toplantısı Muğla Valisi Esengül Civelek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, Muğla Ticaret Odası Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hasan Gökmen, Zeytindostu Derneği Genel Sekreteri Atilla Totoş ve çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Duyusal Analiz Laboratuvarı Sürekli Eğitim merkezi açılış toplantısında konuşan Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hasan Gökmen Muğla’nın zeytinyağı, çam balı ile marka değeri yaratacağını, üreticinin ve işletmelerin birlikte kalkınacağını söyledi ve Duyusal Analiz Laboratuvarının açılmasındaki katkıları için Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür etti.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, dünya çapında önemli ve halk sağlığı açısından çok değerli bir ürün olan zeytinyağı konusunda söz sahibi bir ilde yaşadıklarını, Muğla’da kurdukları Duyusal Analiz Laboratuvarı’nda yetişen tadımcılar sayesinde Muğla zeytinyağının uluslararası yarışmalarda dünyaya tanıtılacağını söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün; “Muğlamızda tarım sektörümüz turizmden daha fazla gelir getiren bir alan. Tarımda da zeytin ve zeytinyağı bizim özelimiz. Muğlamıza özgü memecik zeytini de marka değeri olarak çok daha yukarılara çıkarılabilecek bir ürünümüz olduğundan bu ürünün farkında olmamız gerekiyor. Memecik zeytininden elde edilen zeytinyağının kalitesiyle (Polifenol) dünyada ödüller alan bir zeytinyağı olduğunu önce ülkemize sonra dünyaya duyurmalıyız. Zeytinyağımızı dünyada ilaç gibi satılan bir ürün haline getirebiliriz. Zeytinyağı halk sağlığı için çok değerli bir ürün. Dünyada zeytinyağı tüketiminde birçok ülkeden geriyiz. Kişi başına yıllık tüketim ülkemizde 2 litre iken bu oran Yunanistan’da 24, İspanya ve İtalya’da 14 litre. Öyleyse önce iç tüketimi arttırmam sonra ihracat yapacak hale gelmek gerekiyor. Muğla Ticaret Borsa’mız binasına Türkiye’nin en kapsamlı Duyusal Analiz Laboratuvarımızı kurduk. Burada uluslararası boyutta tadım uzmanları yetişecek. Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma, üreten köylümüze her alanda destek sağlıyoruz. 164 bin memecik zeytin fidanı dağıttık. Halkalı leke hastalığı ile mücadele için ilçelerimizde ziraat odalarımız ile çalışmalar yaptık. Gübre, yem bitkisi dağıtımları gerçekleştirdik. Toprak, Sulama suyu, yaprak analiz laboratuvarı kurduk. Mera projemizi hayata geçirdik. Alım Garantili çiçek üretimi ile 10 milyon çiçek ürettik. “Toprağını Satma Ürününü Sat” sloganımızla kırsal Muğla’da üreticilerimize destek vererek kırsalda üretilen ürünlerin kıyısal Muğla’da tüketilmesini amaçlıyoruz. Muğla’da sahip olduğumuz ürünlerin geliştirilebilmesi, katma değerinin artması, üreticilerimizin emeğinin karşılığını alarak topraklarına sahip çıkması için çalışıyoruz. Duyusal Analiz Laboratuvarımızda yetişen tadım uzmanları ve eğitimlerle Muğla’nın ve ülkemizin zeytinyağının dünyada tanınacağına, marka olacağına ve uluslararası yarışmalarda birincilikler alacağına inanıyorum.” dedi.
Muğla Valisi Esengül Civelek de yaptığı konuşmada zeytin ve zeytinyağının Muğla için geçim kapısı ve önemli bir ürün olduğunu söyledi ve Duyusal Analiz Laboratuvarı için katkı sağlayan tüm taraflara teşekkür etti. Muğla Valisi Esengül Civelek; “Zeytin şehrimiz için önemli konuma sahip. Tarım sektörümüzde rekabet gücü olan ekonomik ve sosyal açıdan çok faydalı çok önemli katma değeri yüksek olan zeytin ilimizde geçim kapısıdır. Yıllar itibariyle zeytin üretimi dolasıyla zeytinyağı üretimi ve işleme tesislerimizde artış olmasından memnuniyet duyuyoruz. Duyusal analiz laboratuvarı sürekli eğitimi merkezinde gerçekleşecek çalışmaların rekabet gücü ve pazar payının arttırılmasına, coğrafi işarete sahip olduğumuz zeytinyağımızın markalaşmasına ve tanınırlığına katkı sağlayacağına inanıyorum. Kaliteli zeytinyağı konusunda tüketiciyi bilinçlendirecek zeytin yağı tadım uzmanları yetiştirecek olan merkezin ilimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi. Açılış toplantısında Ankara Üniversitesi’nden Dr.Mücahit Taha Özkaya ve Zeytindostu Derneği Genel Sekreteri Atilla Totoş sunum gerçekleştirdi. Toplantı sonunda katılımcılara çeşitli zeytinyağlarının tadımları yaptırıldı.