EkonomiGündemKültür SanatManşet

MİLAS HALILARI MÜZESİ AÇILIYOR

IMG_1134Türkiye’nin geleneksel el sanatlarından olan el dokuması halıların sadece bir yöreye özgün örneklerinin sergileneceği ilk halı müzesi Milas’ta açılıyor.

Hazırlıkları tamamlanan ve kısa sürede açılması beklenen Milas Halıları Müzesi’nde tarihi Milas halıları sergilenirken ayrıca mankenlerle halıların nasıl dokunduğuna ilişkin bir görsel düzenleme de yapıldı. Açılış için hazırlıkları tamamlanan Milas Halıları Müzesi’nin Uzunyuva Hekatomnos Anıtmezarı ve Kutsal Alanı ile birlikte kısa sürede açılması bekleniyor.

Milas’ta müzecilikte bir ilk gerçekleştiriliyor; Türkiye’nin en değerli geleneksel el ürünlerinden birisi olan Milas Halıları Müzesi açılıyor. Açılış için hazırlıkların tamamlandığı müze, Türkiye’de sadece bir yöreye özgü halıların sergilendiği ilk ve tek müze olacak.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in ziyaret ettiği Milas Müzesi Müdiresi Gülnaz Savran, UNESCO’nun da “Dünya mirası geçici listesi”nde yer alan Milas Uzunyuva Hekatomnos Anıtmezarı ve Kutsal Alanı’nda restorasyonu tamamlanan tarihi Milas evlerinin birisinin Milas Halıları Müzesi olarak düzenlendiğini anlattı. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’i, hazırlıkları tamamlanan Milas Halıları Müzesi’ni gezdiren Gülnaz Savran, müze için birkaç eksik konusunda da MİTSO’dan destek istedi. Milas Halıları Müzesi’nin, Türkiye’de, içinde sadece bir yöreye özgü halıların sergilendiği ilk ve tek müze olduğunu anlatan Gülnaz Savran, müze içindeki odalardan birisinde halı tezgahı başında halı dokuyan, yapağı eğiren mankenlerle yapılan ve halıların nasıl dokunduğunu görsel olarak anlatan bir sergileme de yapıldığını söyledi. Gülnaz Savran, müzede ayrıca, müzeyi ziyaret eden çocukların halı dokunması öğrenecekleri minyatür halı tezgahları da koyulduğunu anlattı.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Uzunyuva alanında restore edilen tarihi bir evin  Milas halıları müzesi olarak düzenlenmesinden büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek “Biz de MİTSO olarak Milas halılarının coğrafi işaret haklarını, tasfiye sürecindeki Sümer Holding’ten devralmak için girişimlerimizi sürdürüyoruz.Eğer bunu başarabilirsek coğrafi işaretimizle, Milas Halıları Müzemizle Milas halıcılığını yeniden canlandırabiliriz. Milas halılarımızı yeniden önemli bir ihraç ürünümüz haline getirebiliriz” diye konuştu. Reşit Özer, ellerinde çok eski, tarihi Milas halısı bulunanları da halılarını Milas Halıları Müzesi’ne bağışlamalarını arzu ettiklerini belirtti.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu