Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılında belirlenen “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü”, tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla kutlanıyor. Çünkü her türlü tütün ve tütün mamullerinin kullanımı insan sağlığını zararlı etkileyen en önemli unsurların başında geliyor. Özellikle, akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve diğer akciğer hastalıklarının ortaya çıkmasının sebebi sigara olarak kabul ediliyor.
Nikotin bantlarını kullanmayın…
Özel Bodrum Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Karakaya, akciğer kanseri ölümlerinin % 90’ının sigaradan kaynaklandığını belirterek, “Sigara içen ailelerin çocuklarının sigaraya başlama oranı içmeyen ailelerin çocuklarına göre üç kat daha fazladır. Sigara içen ailelerin çocukları pasif içicidir ve potansiyel birer akciğer hastasıdır. Bu nedenle özellikle ebeveynlerin sigarayı bırakması ideal olmakla birlikte en azından çocuklarının yanında sigara içmemelidirler” diyor.
Sigarayı bırakmak isteyenlere de tavsiyelerde bulunan Uzm. Dr. Karakaya, nikotin bantları, elektronik sigara gibi yöntemleri önermediğinin de altını çizerek bu kararın kişinin kendi iradesi ile verebileceği bir karar olduğunu gerekirse bir psikiyatrist ve göğüs hastalıkları uzmanından yardım alarak sigarayı bırakmanın daha kalıcı olacağını belirtiyor. Ayrıca Karakaya, sigara kullanıcılarına akciğerlerin kapasiteleri hakkında bilgi edinmeleri ve sigara kullanıcılarının durumun ciddiyetine farkına varmaları için solunum fonksiyon testini öneriyor.