Bu güne kadar birçok çevreci projeyi hayata geçiren Muğla Büyükşehir Belediyesi, bunlara bir yenisi ve önemlisini daha ekliyor. Kurulacak sistemlerle katı atık düzenli depolama tesislerinde çöp gazından elektrik üretilecek.
Muğla Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki mevcut, yapım aşamasında ve planlanan katı atık düzenli depolama tesisleri entegre katı atık yönetim sistemi ile işletilerek enerji elde edilmesi, karışık çöpteki ambalaj atıklarının ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılması, böylelikle depolanan çöp miktarının azaltılması planlanıyor. Tüm tesislerde toplam yaklaşık 15 MW elektrik üretimi yapılması öngören çalışma ile katı atık düzenli depolama tesislerinin çevreye duyarlı olarak işletilmesi yanında, depolama hacmi arttırılarak çok daha uzun yıllar kullanımını sağlamak amaçlanıyor.
Atıklar gübre haline gelecek
Yapımı devam eden Milas katı atık düzenli depolama tesisine Biyobozunur atık azaltımına yönelik Anaerobik Fermantasyon tesisi kurularak metan gazından daha çok verimle enerji elde edilmesini sağlamayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi depolanan atıkta da hacim azalması oluşarak tesisin kullanım süresinin artmasını ve gübre de elde edilmesini sağlayacak. Biyobozunur mutfak atıkları kompost tesisinde gübre haline getirilerek hem alandan kazanç hem de ekonomiye katkı sağlanması hedefleniyor.
Büyükşehir Belediyesi, il genelinde bulunan katı atık düzenli depolama tesislerinde yeni bir proje başlatarak çevreye ve ekonomiye katkısını bir kat daha arttırmış olacak. Hayata geçirilecek olan yeni proje ile Fethiye, Marmaris, Menteşe, Milas ve yapılması planlanan Bodrum katı atık düzenli depolama tesislerinde çöplerden elektrik enerjisi elde edilecek. Alanda oluşan gazdan saha içi borulama yöntemi ile elde edilecek olan ısı ve elektrik enerjisi bölgede konut, sera gibi alanlarda kullanılabilecek.
“Yenilikçi projelerle Muğlamızı koruyarak geleceğe taşıyacağız”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün yüzde 68 orman varlığı, doğal ve tarihi güzellikleri ile Muğla’nın korunarak gelecek kuşaklara miras bırakılması gereken bir coğrafyaya sahip olduğunu söyledi ve yerel yönetimler olarak çevreyi yani yeşili ve maviyi koruyan hizmetleri hayata geçirdiklerini belirtti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Dünyada ve ülkemizde gerek denizler, gerek ormanlar gerekse çevre konusunda daha duyarlı, koruyucu olmamız gereken günlerde yaşıyoruz. Yaşadığımız şehir Muğla doğal ve tarihi güzellikleri ile bizlere şanslı olduğumuzu hissettiren bir şehir. Yerel yönetimler olarak yaşamaktan ve hizmet etmekten gurur duyduğumuz Muğlamızda çevreyi koruyan hizmetlere öncelik verdik. Göreve gelir gelmez Katı Atık Düzenli depolama tesisleri, hafriyat alanları, geri dönüşüm tesisleri, kıyılardan teknelerle atık alım hizmetlerini hayata geçirdik. Özellikle Katı Atık Düzenli depolama tesisleri ile şehrimizde vahşi depolamanın önüne geçmeyi hedefliyoruz. Menteşe ilçemizde dört ilçemize hizmet veren tesisi hayata geçirdik. Milas Katı Atık Düzenli depolama tesisimizi bitirmek üzereyiz. Zincirin son halkası Bodrum Katı Atık Düzenli depolama tesisi için de çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca yeni projemizle katı atık düzenli depolama tesislerinden geri dönüşüm malzemeleri ayıklanarak ekonomiye kazandırılacak ve çöplerden elektrik enerjisi üretilecek. Yenilikçi projelerle Muğlamızı koruyarak geleceğe taşıyacağız.” dedi.