Muğla Valisi Esengül Civelek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının himayelerinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi(MSKÜ) ile Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığının işbirliğinde MSKÜ Atatürk Kültür Merkezi 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Salonu’nda düzenlenen “Uluslararası Milli Düşün Yerli Üret Sempozyumu”na katıldı.
Sempozyumda Vali Civelek’in yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Bayramer, ülkemizin çeşitli üniversitelerinden ve Makedonya Cumhuriyeti, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Moğolistan’dan öğretim üyeleri, bilim insanları, işadamları, sektör temsilcileri ve öğrenciler yer aldı.
Vali Civelek ve beraberindeki heyet yerli üretim yapan firmaların stantlarını gezerek, yetkililerden bilgi aldı.
Sempozyumda yaptığı konuşmada dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisinde yer alma, ihracatı 500 milyar dolara yükseltme, kişi başı milli geliri 25 bin doların üzerine çıkartmanın ülkemizin 2023 yılı hedefleri olarak belirlendiğini vurgulayan Vali Civelek, “Değişimin, yeniliğin ve dönüşümün hızla gerçekleştiği, dünyada dördüncü sanayi devriminin yaşama geçirildiği günümüzde, 2023 yılı hedeflerinin gerçekleştirilmesinde kalkınmış, refah içerisinde büyüyen, güçlü Türkiye hedefine ulaşılmasında, ülkemiz sanayisinin gerek bölgesel gerek küresel ölçekte, uluslararası düzeyde rekabet edilebilirliğinin önemi çok büyüktür. Bu konuda sanayimizin ithalat bağımlılığını azaltacak, rekabet gücünü arttıracak programların hayata geçirilmesi, sanayimizin uluslararası pazarlara entegre olarak geliştirilmesi, orta-yüksek, yüksek teknolojik ürünlerin sanayimizin ve ihracatımızın içerisindeki payının arttırılması için oluşturulan kurul ile sanayide bilgi ve teknolojiye dayanan yüksek katma değere sahip yerli ürünlerin üretimlerinin geliştirilmesinin devlet politikası, kalkınma politikası ve sanayi politikası olarak belirlenmesi aynı zamanda da yerli ve milli üretim için değişik bakanlıklarımızca uygulamaya yansıtılan hibe, destek ve teşvik politikaların varlığı ülkemiz için yerli ve milli üretim alanında çok önemli gelişmelerdir, reform niteliğinde düzenlemelerdir” diye konuştu.
Yerli ve milli üretim olmadan kalkınmanın olmayacağını dile getiren Vali Civelek, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Son 15 yıldır sanayimizde yapılan yatırımlar gerçekleştirilen teknolojik dönüşümler ve aynı zamanda dördüncü sanayi devrimine yönelik Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızca gerçekleştirilen çalışmalarla ülkemiz yerli ve milli üretimde başarılı bir sanayi hamlesini gerçekleştirecek kapasiteye sahiptir. Ülkemizin kalkınmasına, gelişmesine, büyümesine ve toplumsal refahımızın artmasında üretimleriyle, ihracatlarıyla, yarattıkları istihdamla katkı sağlayan dünya çapında üretim gerçekleştiren özel sektör kuruluşlarımızın sanayicilerimizin varlığı da gururumuzdur, gücümüzdür.”
Ülkede yerli ve milli olmada önemli adımlar atıldığını ve özellikle savunma sanayinde çok önemli çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Bakan Yardımcısı Çelik, “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yerli ve milli üretim noktasında inceleme, araştırma ve inovasyona çok büyük önem veriyoruz. Bakanlığımız, bakanlığımıza bağlı ve ilgili kuruluşlar aracılığıyla destek mekanizmalarını işletiyoruz. Bu destek mekanizmalarını bir kısmı KOBİ’ler üzerine yöneltiliyor, bir kısmı araştırma merkezlerine yönlendiriliyor.” diye konuştu.
MSKÜ’de 2 gün boyunca devam edecek Uluslararası Milli Düşün Yerli Üret Sempozyumunun 1’inci oturumu olan “Yerli Üretimden Dünya Pazarına Koşanlar” oturumunda Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Denizli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, BMC Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Dr. Ali Murat Sürekli konuşmacı olarak yer aldı.
Sempozyum, “Muğla’dan Yerli Üretime Güç Katanlar”, “Kalkınma Hedeflerine Doğru”, “Milli Yerli Düşün” ve “Üreten Türk Dünyası” oturumları ile devam edecek.