2017 yılında kurulan Bodrum Myndos Amatör Sporcular Kulübü Derneği(BOMASK), deniz küreği sporunu ilçede yaymak ve geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Kulübün üyeleri arasında eski Türkiye Şampiyonu kürekçiler de bulunuyor.
Bodrum’da kürek sporunu geliştirmek, gençler arasında yaygınlaşması ve onlara bu sporla gelecek sağlayabilmek için kurulan BOMASK, kürek eğitimlerini sürdürüyor. Kulüp bünyesinde haftanın hemen hemen her günü antrenman yapan sporcular, hem bu coğrafyanın sunduğu güzellikle içinde sporunu yapıyor, hem de sağlıklı kalıyorlar.
Gençlerin yanı sıra her yaştan sporcuya kürek yapma imkanı sunan kulübün 60’ın üzerinde üyesi bulunuyor. Antrenörler ise kürek sporuna başlayanın bir daha bırakamadığını söylüyor.
BOMASK Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ünlü, Kent Haber’e yaptığı açıklamada kulübün 2015 yılında kurulum aşamasına girdiğini ve yasal olarak 2017 yılında kurulduğunu hatırlatarak şu bilgileri verdi:
“2018 yılı 27 Şubat tarihinde de kürek branşını açarak hizmet vermeye başladı. Kulübümüz Türkiye’deki ilk deniz küreği kulübüdür. Bu çok önemli. Çünkü deniz küreği kulübü, konusunda federe olan, yasal şartlara uygunluk sağlayan kulüptür. Dünyada kürek branşına çok fazla burs verilmektedir. Biz insanların Bodrum’da, bulunduğumuz iklimde ve koşullarda, kürek sporunun denizle ilişkisiyle sporu daha aktif yaşamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Biz Bodrum Açık Deniz Yelken Kulübü(BAYK) ve Milta Marina ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Çıkışlarımızın tamamını buradan yapıyoruz.”
Kulübün 60’ın üzerinde üyesi bulunduğunu da aktaran Ünlü, “Haftanın tüm günleri çalışıyoruz. Denemeler alıyoruz. Kürek çekmek isteyenlere önce deneme amaçlı kürek çektiriyoruz, uygunluklarına bakıyoruz. Bu sporda yaş ve kilo faktörü önemli değil. Her yaşta ve her kiloda insanlar burada rahatlıkla spor yapabilirler. Spor branşımızı çocuklara çok büyük destek vererek ilerletmek istiyoruz.Kürek sporu ile uğraşmak isteyenler sosyal medya üzerinde bize ulaşabilirler.” şeklinde konuştu.
Eski Türkiye şampiyonlarından Arkeolog Ayşe Temiz ise kürek sporunu özel yapan özelliklerden bahsederek şu sözlere yer verdi:
“1968-1972 yılları arasında Ankara Su Sporları İhtisas Kulübü’nde kürek çekiyordum. O yıllar arasında Türkiye ve Bölge şampiyonlukları kazandım. Kürek sporunun geçen yıl Bodrum’da da başladığını öğrenince katıldım ve devam ettim. Kürek sporuna Bodrum’da ilgi çok fazla. Ferdi sporlar haricine her sporda takım çalışması vardır. Fakat kürekteki takım çalışması saniye ile ölçülür. Yani takımınızla aynı anda aynı hareketi yapmanız lazım. Bir de kürek sporunda hedefe kilitlenmezsiniz. Çünkü hedef sizin arkanızdadır. Bana göre küreğin diğer sporlardan farkı, suyla çok berabersiniz, suya müthiş yakınsınız ve onu çok iyi kullanmanız lazım.”
Kulüp antrenörlerinden Yaman Olgaç da kürek sporunu yaş, cinsiyet farkı olmadan herkesin yapabileceğini belirterek şunları söyledi:
“Ben 20 senedir kürek çekiyorum ve yeni başlayanlara, kürek becerilerini geliştirmek isteyenlere bu kulüpte hizmet etmekten büyük keyif duyuyorum. Kürek yaş, cinsiyet farkı olmadan herkesin yapabileceği bir spor. Herhangi bir rahatsızlığı olsa bile yapabileceği bir spor. Bodrum’da kurduğumuz bu deniz küreği kulübünün Türkiye’de bir ilk olması da çok cazip. Kulübümüz üye sayısının artmasıyla büyüyor. Çok büyük keyif alıyoruz. Hafta sonu geziler yapıyoruz. Sosyal faaliyetler yürütüyoruz. Sabah erken saatlerde, herkes uyurken spor yapmak çok güzel. Bu sporu Bodrum’da herkes deneyebilir. Biliyorsunuz denemeler serbest. Herkes kaydı olduktan sonra gelip deneyebiliyor. Bu şekilde işi yarışlara kadar götürüyoruz. Dolayısıyla herkese tavsiye edebileceğimiz, insanı genç tutan, diri tutan bir grup spor disiplini olarak da teşvik eden güzel bir spor.”
Kulübün kurulmasına katkı sunan 76 yaşındaki kürekçi Tayyip Gelen de “Kulübü kurarken hep birlikte çalıştık. Kulübün 5 yıllık çalışma planını çıkardık. Birinci 5 yıl kürek çalışması ve Avrupa’ya açılma.” dedi.
Muhabir: Hamdi Yörür