Bodrum Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği BESİAD tarafından düzenlenen Geleneksel Perşembe Toplantıları’nda bu hafta, son günlerin en ilgi çeken konusu imar barışı işlendi.
Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcılarından Taner Uslu, Nokta Harita ve Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Harita Mühendisi Burak Göğerçin ve Bodrum Harita Kadastro Mühendisleri Oda Başkanı Gökhan Doğru’nun konuk olduğu ve imar barışının prosedürlerinin masaya yatırıldığı geleneksel Perşembe Toplantıları BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Köroğlu’nun yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.
Avenue Bodrum AVM’de bulunan Şütte Şarküteri’de düzenlenen etkinlikte, açılış konuşmasının ardından söz alan ve İmar barışı ile ilgili açıklamalarda bulunan Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, söz konusu imar barışı hakkında 3 tarihin çok önemli olduğunu vurgulayarak konuşmasına başladı. Uslu konuşmasında şunları söyledi.
“Mayıs ayında gündeme gelen ve herkesin merak ettiği imar barışında 3 tarih çok önemli. Öncelikle bunu söylemek isterim. Bunlardan ilki, bahsi geçen yapının yapılış tarihi. 31.12.1 2018 tarihinden önce yapılmış olan yapıları kapsayan bu imar barışında ikinci önemli tarih de, son müracaatınızı gerçekleştirebileceğiniz gün. Yani, 31.10.2018 tarihine kadar başvurularınızı tamamlamış olmanız gerekiyor. Başvuruyu yaptığınızda sizin için tahakkuk eden bir kayıt belgesi bedeli olacak. Bu bedel için de son yatırma tarihiniz 31.12.2018. Dolayısıyla bu tarihler, imar barışına yapacağınız başvurular için çok önemli.
İmar barışına sadece e-Devlet kanalıyla şahsi olarak başvurarak işlemleri başlatabiliyorsunuz. Her ne kadar basit görünen bir işlem olsa da, benim kişisel tavsiyem bu konuda mutlaka danışmanlar kanalıyla ilerlemeniz yönünde. İlerleyen süreçte kişisel olarak yapılacak bir hata ile başvurunuz iptal edilebilir, yatırdığınız bedeli geri alamayabilir, daha da kötüsü yanlış beyandan hakkınızda dava açılabilir. O nedenle uzmanlarla ilerlemek her zaman daha doğru olur diye düşünüyorum.
İmar barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak Yapı Kayıt Belgesine bir bedel ödemeniz gerekiyor. Yapı Kayıt Belgesi Bedeli olarak karşınıza çıkacak olan ve arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda %3, ticari yapılarda %5’i olacak şekilde hesaplanan bu bedelin 31.12.2018 tarihine kadar yatırılması gerekmektedir.
Bunları yaptığınız takdirde belediyeler kanalıyla mahkemelerde bulunan dava dosyalarınız düşecek, ödenmemiş para cezalarınız varsa, bunlar borç hanenizden siliniyor, belediyemizce çıkmış yıkım kararlarınız varsa, bu kararlar ortadan kalkıyor. “
Taner Uslu’nun ardından söz alan Harita Mühendisi Burak Göğerçin de imar barışının getirdikleri ve 6 Haziran’da yürürlüğe giren tebliğ hakkında bilgiler verdi. Başvuruların e-Devlet üzerinden başlayan imar barışı başvurularında rayiç bedelin çok önemli olduğunu ve yasal bedellerin mutlaka belediyeden öğrenilerek beyan edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yapı kayıt belgesinin kalıcı imar hakkı ve sağlamadığını belirten Göğerçin, yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükteki imar mevzuatı hükümlerinin uygulanacağını belirtti.
Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar, hazineye ait sosyal tesisler için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16. Maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapıların imar barışından faydalanamayacağını sözlerine ekledi.
Hazine taşınmazları üzerine yapılmış olan yapıların hazine taşınmazının sosyal tesisler için tahsisli olması hali hariç olmak üzere imar barışından faydalandığını da belirten harita mühendisi Burak Göğerçin, Boğaziçi kanunu ile sınırı çizilmiş yerler, İstanbul’un tarihi yarımada bölümün ve Çanakkale Savaşlarının geçtiği tarihi alan harici yerlerde imar barışı için yapı kayıt belgesi başvurusu yapıldığına da dikkat çekti.
Oldukça kalabalık bir dinleyici kitleisnin bir araya geldiği BESİAD Geleneksel Perşembe Toplnatısı’na konuk olan konuşmacılar, konuşmaların ardından katılımcıların sorularını cevapladılar.