Bodrum Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği BESİAD tarafından düzenlenen Geleneksel Perşembe Toplantıları’nda bu hafta, son dönemde yürürlüğe giren ve işverenler için önem arz eden iki farklı konu mercek altına alındı.
Bodrum Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen BESİAD Geleneksel Perşembe Toplantılarının açılış konuşmasını yapan BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Köroğlu, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği TÜRKONFED ve TÜSİAD ziyaretleri hakkında üyelerine bilgi verdi. Bodrum’da düzenlenecek olan ekonomi zirvesi konusunda TÜRKONFED ve TÜSİAD’a bilgi verdiğini belirten Emre Köroğlu, her iki ziyaretinde de BESİAD’ın projelerinin beğeni topladığını ve yapılacak olan ekonomi zirvesinin önceki yıllardan çok daha fazla ilgi göreceğini sözlerine ekledi.
Yürürlükte olan ve işverenleri yakından ilgilendiren iki konu başlığının önemine de değinen BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Köroğlu, herkesin yasal haklarını doğru kullanabilmesi ve kanunlar karşısındaki haklarının neler olduğunun iyi anlaşılması için bu toplantıları her Perşembe gelenekselleştirerek, düzenlediklerini söyleyerek, uzman konukları tanıttı.
İlk olarak Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı Müdür Yardımcısı Sevilay Karakaya, Yetkilisi Berkant Cetin ‘in konuşmacı olarak başladığı toplantıda 2018 yılı vergi affı ve matrah artırımı konusunda bilgiler verildi. Uzman konuşmacı Sevilay Karakaya tarafından yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi
MATRAH ARTIRIMI
Mükellefler, gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını arttırdıkları takdirde, arttırımda bulunulan yıllar için gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin tarhiyat yapılmayacak.
Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri, vermiş oldukları yıllık beyannamelerinde, 2013 yılı için yüzde 35, 2014 yılı için yüzde 30, 2015 yılı için yüzde 25, 2016 yılı için yüzde 20’den az olmamak üzere artıracak.
KASA VE STOK AFFI
Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri, işletmelerinde olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları, vergi dairelerine bildirmek suretiyle defterlerine kaydedebilecek.
Mükelleflerin kayıtlarında yer aldığı halde gerçekte mevcut olmayan malların, fatura düzenlemek ve her türlü vergisel yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle, kayıt ve beyanlarına eklenmesi sağlanacak. Faturalı olarak alınıp kayıtlara geçen ancak belge düzenlenmeksizin satılan malların halen stokta gözükmesi nedeniyle oluşan gerçek dışılık düzeltilecek.
Eczaneler, stoklarında kayıtlı yer aldığı halde fiilen bulunmayan ilaçları, düzenlemenin yayımı tarihini izleyen üçüncü ayın sonuna kayıtlarından çıkarabilecekler.
Bilanço esasına göre defter tutan Kurumlar Vergisi mükellefleri, 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla bilançolarında görülmekle birlikte, işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları, ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını, vergi dairelerine beyan ederek, düzeltebilecek. Bu kapsamda beyan edilen tutarlar üzerinden yüzde 3 vergi hesaplanacak.
VERGİ BARIŞI
Yapılandırmaya konu alacaklar, 31 Mart 2018 tarihi esas alınarak tespit edilecek.
Yeniden yapılandırılan borçlar ikişer aylık dönemler halinde 18 eşit taksitte ödenebilecek. İl özel idareleri, bunlara bağlı kuruluşlar ve spor kulüplerinde süre 36 aya çıkabilecek. Belediyeler ise 144 eşit taksitle dahi borçları ödeyebilecek. Borçlar kredi kartıyla da tahsil edilebilecek.
Borçların tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde peşin olarak ödenmesi halinde katsayı uygulanmayacak ve Fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarların yüzde 90’ının tahsilinden vazgeçilecek.
Vergi borçları yasa yayımlandıktan sonraki 4. aydan sonra, sosyal güvenlik borçları da izleyen 3. aydan itibaren ödenecek. Başvurular ise yasa çıktıktan sonra izleyen 2. ayın sonuna kadar yapılabilecek. Motorlu taşıtlar vergisinin 2. taksiti kapsam dışı olacak.
BESİAD Geleneksel Perşembe Toplantılasının bir diğer önemli konuğu ise BESİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve NN Sigorta Aracılık Hizmetleri’nin sahibi Neslihan Nazlıoğlu oldu.
İşverenlerin çalışanları için yaptırmakla yükümlü oldukları ve yürürlüğe giren Bireysel Emeklilik Sigortası sistemi olarak da bilinen BES Otomatik Katılımı ile ilgli bilgiler paylaşan Nazlıoğlu, otomatik katılım sistemi ile 45 yaşını doldurmamış tüm kamu ve özez sektör çalışanlarının otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemine kayıt olacaklarını belirtti.
İşverenin yükümlülüklerine ve yürürlüğe konulan düzenlemelere uymaması halinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca 100 TL idari para cezası uygulanacağını da belirten Nazlıoğlu, BES’e otomatik katılımda, işverenin emeklilik şirketine katkı payını zamanında aktarmama veya geç aktarıma durumunda çalışanın birikiminde oluşabilecek kaybı telafi etmek zorunda olduğunun da altını çizdi. .
Çalışanların, emeklilik planına dahil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi takip eden 2 ay içinde sözleşmeden cayabileceğini belirten Neslihan Nazlıoğlu, cayma halinde, ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleriyle birlikte 10 işgünü içinde çalışana iade edileceğini belirtti.
10 yıl prim yatıran ve 56 yaşına gelen çalışanlar emekliliği hak edeceğini belirten Nazlıoğlu, çalışanların emeklilik hakkı kazandığı tarihte parasını topluca çekmeyip en az 10 yıl süreyle kendisine emekli aylığı şeklinde ödenmesini talep ederlerse o güne kadar birikmiş tutar üzerinden yüzde 5 oranında ilave bir devlet katkısı daha sağlanacağını da sözlerine ekledi.