Muğla Valisi Esengül Civelek’in himayelerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğün koordinasyonunda mart ayında dikimi yapılan halk arasında ‘Vali Hanım Çileği’ olarak bilinen San Andreas türü çileğin hasadı yapıldı.
Kavaklıdere’nin Menteşe Mahallesinde yapılan hasat etkinliğine Vali Esengül Civelek, Kavaklıdere Kaymakam Vekili Ali Ekber Ateş, Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ş. Fırat Erkal, mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı.
Vali Esengül Civelek çilek bahçelerini ziyaret ederek, yetkililerden proje hakkında bilgiler aldı. Çilek bahçelerinde incelemelerde bulundu ve çilek topladı.
Vali Civelek yaptığı açıklamada Kavaklıdere Menteşe Mahallesinde Mart ayında 15 dönümlük alanda halk arasında Vali Hanım Çileği olarak bilinen San Andreas türü çilek fidelerinin toprakla buluştuğunu ve fidelerin meyve vermeye başladığını söyledi.
Çilek üretiminden üreticilerin memnuniyetlerinin çok yüksek olduğunu belirten Vali Civelek, San Andreas çilek türünün lezzeti, aroması, kalitesi ve verimliliği ile Muğla’da diğer tarımsal ürünler arasında yeni bir marka değer yaratacak tarımsal ürün olduğunu kaydetti.
Projenin başarıyla devam ettiğini bildiren Vali Civelek, “Kırsal kalkınmanın sağlanması, hızlandırılması, kırsal kalkınmada kadınlarımızın sosyo-ekonomik konumlarının güçlendirilmesi, ailelerimizin gelir seviyesi ve refah seviyesinin yükseltilmesi, yaşam şartlarının iyileştirilmesi için Muğla genelinde 150 bin hibe fide dağıttık. Üreticilerimizin yüzünü güldüren san andreas türü çilek daha önce Valilik yaptığım Yalova ve Kırklareli’nde kırsal kalkınmada başarı hikâyesi yaratmıştır. Kavaklıdere Menteşe Mahallemizde de aynı başarı hikâyesini yaratacaktır. Bundan sonraki amacımız üretimin arttırılması, devamlılığın ve verimliliğinin sağlanması olacaktır. Projenin yaşama geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Üreticilerimize, gurur duyduğum kadın çiftçilerimize emekleri için teşekkür ediyorum.” dedi.
Kadın çiftçilerde, katkı ve desteklerinden dolayı Vali Civelek’e teşekkür ederek, Vali Hanım Çileğinin getirisinin yüksek olduğunu, günde ortalama 100 kg ürün elde ettiklerini ifade ettiler.
San Andreas (Vali Hanım Çileği)
Muğla’da kırsal nüfusun refah seviyesinin arttırılması, yaşam standartlarının yükseltilmesi ve kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla yüksek verim ve fazla gelir sağlayacak, katma değeri yüksek üretim modelleri oluşturulması amacıyla başlatılan proje kapsamında 15 üretici Kavaklıdere’de, 10 üretici Seydikemer’de ve 3 üreticide Milas’ta olmak üzere toplam 28 üreticiye 150 bin fide dağıtıldı. Muğla’da Vali Hanım Çileği projesi kazancı ve verimliliği ile üreticilerin; tadı, kokusu ve aroması ile tüketicilerin memnuniyetini kazanmıştır.