ÇevreGündemManşet

EKOLOJİK TURİZM ALANLARI BELİRLENİYOR

Milas Belediyesi Milas Kent Konseyi ve İstanbul Kartal Kent Konseyi tarafından ortaklaşa hazırlanan proje kapsamında Milas’ta Ekolojik Turizm alanları belirleniyor.

Milas Kent Konseyi Genel Sekreteri Zeynep Çınar, İstanbul Kartal Kent Konseyi Başkanı Demet Sungur Tekin,Milas Kent Konseyi Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Nergiz,Meliha Tekin ve Latmos Taravel Turizm sahibi Mithat Serçin’in katılımı ile Milas Kent Konseyi binasında gerçekleşen toplantıda önemli konulara vurgu yapıldı.

Amaçlarının seçilecek pilot bölgede  köylerden dışarıya göçü önlemek,köylünün kendi yöresinde ürettiği ürünleri satarak para kazanır duruma getirmek olduğunu belirten  İstanbul Kartal Kent Konseyi Başkanı Demet Sungur Tekin ; “Doğru Turizm politikası,gerekli eğitimlerin verilmesi,Kamu kurumları,STK lar ve Derneklerle iş birliği içerisinde Ekolojik Turizm potansiyelini ortaya çıkartmak gerek .Seçilecek pilot bölgede bu işi 10 yıllık sürece bölmemiz gerekiyor.Hemen her şeyi bir anda yapmamız mümkün değil.İlk önce o bölgenin öne çıkan ürünleri üzerinde durulmalı.Bu zeytin yağı, balığı,balı,tarhanası,geleneksel düğünü gibi bir çok konu olabilir.Üretilen ürünler  ön plana çıktığı taktirde satış yapma adına köy pazarları kurulabilir,hemen arkasından ev pansiyonculuğu teşvik edilebilir. Köy hayatı ile Turizm bir birine entegre edilebilir.Böylece köylü kendi ürünlerini direk kendi satma ve para kazanma olanağı sağlayacaktır. Ekolojik Turizm adına seçilecek pilot bölge olarak Kapıkırı köyü uygun görünüyor.Zaten burada önemli bir turizm potansiyeli var.Buradan başlayarak bunu Çomakdağ,Gökçeler,(İasos ) Kıyıkışlacık gibi Milas’ın diğer köylerinde de yaygınlaştırabiliriz” dedi.

Toplantıda söz alan Latmos Travel Truizm sahibi Mithat Serçin ; Kapıkırı’nda Motel işletiyoruz ve bu işin içinde 30 yıldan fazladır varız.Kapıkırı’nda Turizm potansiyelini arttırma adına önemli çalışmalar da bulunup değişik organizasyonlar yapıyoruz.Ekolojik Turizm hamlesini buradan başlatmak doğru bir seçim olacaktır.Ancak hedeflerin yüksek tutulması gerekli.1000 kişi getirmektense 500 kişi getirip daha fazla para kazanma hedeflenmeli.Bunun için Kapıkırı’nda ufak dokunuşlar yapmak gerekli.Şu anda gelen turistlere satış yapan bayanlarımız var. Öncelikle bunları bir araya toplama adına hemen köy pazarı kurulmalı.Herkes istediği yerde piknik yapıp çöplerini bırakıp gidiyor, bunu önleme adına da piknik alanları,kuş gözlem kulübeleri gibi yerler belirlenmeli.Birde bilindiği gibi Kapıkırı önemli yürüyüş rotası arasında.Gerek Yediler Manastırı,gerekse 8 bin yıllık kaya resimlerinin bulunduğu alana çeşitli yürüyüşler düzenlenmekte.Bu yürüyüşler denetimsiz biçim de yapılmakta ve yürüyüşe katılan kişiler tarafından manastır ve kaya resimleri tahrip edilmekte.Bunların önüne geçme adına gerekli denetimlerin sıklaştırılıp Alan Kılavuzları görevlendirilmeli”dedi.

Toplantı esnasında kendisine anlatılan ve önerilen konuları not alan Kartal Kent Konseyi Başkanı Demet Sungur Tekin; Notları rapor haline getirip Milas Belediye Başkanlığına ve toplantıya katılanlara sunacağını belirtti. Tekin son olarak ; Geçtiğimiz yıllarda Muğla’da Ekolojik Turizmin geliştirilmesi adına AB tarafından 30 milyon avro kaynak ayrıldı.Ancak zamanında gerekli projeler hazırlanıp sunulmadığı için bu kaynak Yunanistan’a aktarıldı.Konusunda uzman kişilerle iş birliği içerisinde hazırlanacak projeler ile bu kaynağı tekrar ülkemize almamız mümkün dedi.

Toplantının ardından heyet Kapıkırı köyüne giderek alan çalışmasında bulundu.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu