Türk Fizik Derneği tarafından düzenlenen, 5–9 Eylül 2018 tarihleri arasında Herodot Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan kongrenin açılışına Prof. Dr. Yekta Saraç, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın yanı sıra Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Türk Fizik Derneği Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş, çok sayıda üniversitenin rektörleri, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan kongrede bir konuşma yapan Türk Fizik Derneği Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş, “Türk Fizik Derneği’nin her yıl düzenlediği etkinlikler yurtiçindeki ve yurtdışındaki bilim insanlarını bir araya getirerek son bilimsel ilerlemeler hakkında bilgi alış verişinin sağlanması ve işbirliğinin imkanlarının araştırılması açısından önemli bir platform oluşturmaktadır. Bu bilimsel etkinlikler, ülkemiz bilim ve teknolojilerini geliştirmede önemli katkılar sağlamaktadır. En geniş katılımlı bilimsel etkinlik olma özelliğini taşıyan Türk Fizik Derneği kongreleri, ülkemiz fizikçilerinin bir araya getirmesinin yanı sıra Nobel ödül sahibi bilim insanlarının da katılımıyla Dünya fizikçileri ile olan bilimsel iletişimi arttırmayı hedeflemektedir” dedi.
Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ise “Bu önemli ve güzel kongrenin ilçemizde yapılması ve birbirinden değerli hocalarımızı burada misafir etmekten ve bu kongrede aranızda olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. İyi ki varsınız, iyi ki ilçemizi tercih ettiniz. Belediyemizle birlikte sizi gelecek yıl daha iyi koşullarla, daha iyi imkanlarla misafir edebilmeyi umuyor ve diliyorum” diye konuştu.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da 34’üncü kongreyi düzenlemenin kurumsallığın göstergesi olduğuna işaret ederek, “Sizi tebrik ediyorum. 1950 yılında kurulan bir derneğin 34’üncü toplantısını gerçekleştiriyor olması bana göre önemli bir başarı. Bu sürecin içinde bulunan herkesi tebrik ediyorum” dedi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ise üniversitelerdeki fizik programları hakkında bilgiler aktararak “44 devlet üniversitemizde 5 bin 500 civarında, 4 vakıf üniversitemizde ise 200’ün altında öğrenci bulunuyor. Yani yaklaşık 5 bin 600- 5 bin 700 civarında öğrencimiz var. Geçen sene, fizik programlarına toplamda 946 öğrenci yerleşmişti, bu yıl ise 1.032 öğrenci yerleşti. Fizik programına yerleşmiş durumda 1032 öğrenci. Bu bölümlerde toplam 846 öğretim üyemiz var. 63 Öğretim Görevlisi, 291 ise Araştırma Görevlisi. Toplam öğretim elemanı sayımız 1.200, vakıflarla birlikte. Bu sayılar ve oranlar öğretim üyesi, öğrenci oranları gittikçe daha olumlu hale geleceğini umut ediyoruz. Tabi daha güzel bir veri, geçen sene 32’si devlet, 4’ü vakıf üniversitemizde 36 Fizik bölümüne öğrenci alınıyor idi bu sene 44’ü devlet, 4’ü vakıf üniversitemizde 48 fizik bölümü öğrenci alıyor. Geçen sene 36 fizik bölümü bu sene 48 fizik bölümü öğrenci alıyor ve 12 fizik programı daha bu sene eğitim öğretime başlayacak. Bildiğiniz gibi, bir dönem Temel bilimlere olan ilginin azalması sonucu, birçok üniversitemizde Fizik programlarımızın kontenjanları her yıl ayın üniversitede sıfır doluluk oranıyla devam ediyor. Bu durum siz değerli hocalarımın ve fizikçilerimizin katkıları ile bize verdikleri destekler ile olumlu bir sürece doğru evrildi” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz hafta açıklanan Yüksek öğretim Kurumları Sınavı sonuçları hakkında da konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, şunları dile getirdi:
“Ancak tabi izninizle bir konuyu da dikkatlerinize sunmak isterim: Geçtiğimiz hafta sonuçları açıklanan YKS’deki temel bilimler özelinde gidişatımızın aslında iyi olduğunu ama arzuladığımız noktada olmadığını ifade etmemiz lazım. TYT’de 40 soruda matematik ortalaması tüm adaylarda maalesef 6’nın altında, Fen Bilimlerinde ise 20 soruda yine 3’ün altında kaldı. Bu tablo bir şeyler söylüyor, bir şeyler söylüyor demiyorum hatta bu tablo bizleri ikaz ediyor, bir ihtar veriyor. Temel bilimler teknoloji ve uygulamanın esasıdır. Temel bilimlerin zayıf olduğu bir ülkede ve yükseköğretim sisteminde, nitelikli bilgi üretiminden ve kalkınmadan söz etmemiz mümkün değil. İnsanlığın geleceğini şekillendiren teknolojinin kaynağında fizik bilimi bulunmaktadır. İşte bu nedenle ve bu kapsamda; bir takım düzenlemeler yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Temel bilimler alanında programların kontenjanlarına ilişkin yapmış olduğumuz rasyonel planlamalar sonucu doluluk oranlarımızda bir artış söz konusu oldu. Burs programı bir farkındalık oluşturdu ve bu programlara yönelik alakayı ve programların doluluk oranını artırdı. Fizik bölümünün hatırlarsanız 2012’de çok devasa kontenjanı olmasına rağmen 2012 doluluk oranı yüzde 23 idi. Pek çok üniversitemizde bu programları öğrencilerimiz tercih etmemekteydiler. Son yıllarda yaptığımız rasyonel kontenjan planlarımızla birlikte doluluk oranları yükselmeye başladı.”
Kongrede YÖK Başkanı Saraç’a, ülkemizde temel bilimlerin gelişmesi için Yükseköğretim Kurulu tarafından ilk kez başlatılan YÖK- TEBİP Üstün Başarı Sınıflarının açılması, temel bilimler programlarını okumak isteyen öğrencilere yönelik YÖK tarafından burs verilmesinin başlatılması ve başarılı öğrencilerin bilim insanı olarak Türkiye’ye kazandırılması amacıyla yapmış olduğu çalışmalarından dolayı “Türk Fizik Derneği Özel Onur Ödülü” takdim edildi.
Bu yılki ana konu başlıkları Astrofizik ve Kozmoloji, Atom ve Molekül Fiziği, Enerji, Fizik Eğitimi ve Felsefesi, İstatistiksel Fizik, Matematiksel Fizik, Medikal Fizik, Nükleer Fizik, Uygulamalı Fizik, Yoğun Madde Fiziği ve Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği olarak belirlenen kongre, 9 Eylül tarihine kadar devam edecek.