ERTUĞRUL FIRKATEYNİ NEW YORK’A YELKEN AÇIYOR
27 Kasım tarihinde New York’ta açılacak Ertuğrul Firkateyni sergisi öncesi Bodrum’da tanıtım toplantısı düzenlendi.
16 Eylül 1890’da Japonya’nın güneyinde tayfuna yakalanarak batan Ertuğrul Firkateyni ve sonrasında gelişen Türk-Jopan dostluğu ABD’nin New York şehirde sergi ve etkinlikler anlatılacak. New York’ta başlayacak olan sergi ve etkinlikler daha sonra dünyanın farklı ülkelerinde de gerçekleştirilecek.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsünde gerçekleştirilen toplantıya, Bodrum Karya Kültür Sanat Tanıtım Vakfı (BOSAV) Başkanı ve aynı zamanda Ertuğrul Fırkateyni su altı kazı başkanı olan Tufan Turanlı, Ertuğrul Firkateyni Kaptanı Ali Bey’in torunu Hasan Ali Yücel torunu Gülümser Yücel, 1985’te Tugut Özal’ın uçak göndererek Tahran’dan kurtardığı 215 japonun lideri NUMATA-san ve eserleriyle bu anlamlı dostluğa katkı sağlayan müzisyen Seiji Mukaiyama katıldı.
Ertuğrul Firkateyninin batması ve İran’da mahsur kalan Jopan’ların Türkiye tarafından kurtarılması ile başlayan iki ülke arasındaki örnek dostluk ve yakınlığa vurgu yapılan tanıtım toplantısında duygu dolu anlar yaşandı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan BOSAV Başkanı Tufan Turanlı iki ülkeyi yakınlaştıran gelişmeleri anlattıktan sonra şunları söyledi:
“Ben 2004’de ilk defa giderek sonra 2007’den itibaren Japonya’da ‘Ertuğrul Firkateyni kazısını gerçekleştirdim. Burada benim hedefim bir arkeolojik kazı hiç bir zaman olmadı. Benim hedefim daima bu iki ülke arasındaki dostluğu daha da kuvvetlendirmek, bu şehitlerin, aynı zamanda oradaki yardım eden Japon halkının anısını canlı tutarakdan bir birimize yakınlaştırmak oldu. Bunda bir yerde de başarılı olduğumu zannediyorum çünkü 11 yıl içinde Japonya’da 800’ün üzerinde ana haber ve televizyon programı çıkarabildik.
Hedefimiz daha büyük hedeflerde biz Türk-Japon dostluğunu aramızda konuşuyoruz ama bunu tüm dünyaya anlatabilmek ve bu dostluğu yayabilmek en önemli hedefimiz.
Kasım ayında büyük bir etkinliğimiz olacak. New York’un tam merkezinde 57. Cadde de Nippon Clup’ta sergiyi açacaız 27 Kasım’da onu iki gün Carnegie Hall’da büyük bir konser planlıyoruz.”
Ertuğrul Firkateyni Kaptanı Ali Bey’in torunu Hasan Ali Yücel torunu Gülümser Yücel ise iki ülkenin milletinin birbirine benzerliğini şu sözlerle anlattı:
“Eski bozulmamış Anadolu Türkü’nü hatırlatıyor aynı mizansen acaba Türkiye’de olsaydı bizim Türkler yapmaz mıydı? Ben inanıyorum ki bizim eski Türk milletimiz aynı şeyi yapardı fedakarlığı yapardı. Çok canı gönülden yardım ediyorlar o kadar ki kayalıkların üzerinde vücutları paralanmış denizcileri ellerindeki imkanlarla tedavi ediyorlar. Düşünün yani çok kısıtlı imkanları olmasına rağmen pansumanlar yapıyorlar. Büyük bir şansı birde doktor var orada.”
Dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal tarafından İran’dan kurtarılan Japon vatandaşlarından birisi olan Numatu San ise o günleri şöyle özetledi:
“Ben o dönemde Tahran’da mühendis olarak bulunuyordum. O dönem 4 mühendis arkadaşımla beraber çalışıyorduk. Saddam Hüseyin’in yabancıların ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanımasıyla bizde bir panik başladı. Her ülke kendi vatandaşları için uçak gönderirken Japonya göndermedi. Karadan Türkiye’ye gelmek istedik ama olmadı. Daha sonra Türkiye bizim için uçak gönderdi ve o sayede Türkiye’ye gelebildik. Tahran’dan havalandıktan sonra hepimiz çok mutlu olduk. Ben Ertuğrul Fırkateyni sonrası yaşananları sonradan öğrendim ve Türkiye’nin bizler için yaptığı çok büyük bir vefa örneğiydi.)
New York’un ardından İspanya, Portekiz ve Fransa’ya, ilerleyen zamanlarda da dünyanın her ülkesinde gerek konser gerekse sergilerle bu dostluğun anlatılması hedefleniyor.