2016 yılından bu yana Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için çalışan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Gezici Araştırma tarafından yayınlanan çalışmayı değerlendirdi.
Birçok ulusal ve yerel yayın kuruluşunda yer alan raporda, Muğla genelinde yapılan çalışmanın sonuçları yayınlandı.
Gezici Araştırma Şirketi sahibi Murat Gezici, “Muğla Geneline İlişkin Siyasi Araştırma Raporu” adlı çalışmanın, Muğla ili genelinde sosyal, ekonomik, politik ve kültürel konular ile ilgili seçmenin tercihini belirlemek üzere 17 -18 Kasım 2018 tarihlerinde yapıldığını ifade etti. Murat Gezici, araştırmanın örnekleminin TÜİK 2014 Yerel Seçim Sonuçları ile 24 Haziran 2018 Milletvekili Seçim Sonuçlarının dikkate alınarak düzenlendiğini belirtti.
5964 katılımcı üzerinden yürütülen araştırmaya katılanların 2014 yerel seçimlerinde hangi partiye oy verdiğine ilişkin dağılım incelendiğinde katılımcıların, % 27,78’i AKP’den Mansur Harmandar’a oy verdiğini ifade ederken % 50,67’si CHP’den Osman Gürün’e ve % 16,21’i MHP’den Mehmet Erdoğan’a oy verdiğini ifade etti.
Araştırma 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden, yaklaşık yarısı kadın olmak üzere katılımcı üzerinden gerçekleştirildi. Çalışmada 24 Haziran 2018 milletvekili seçimlerinde hangi partiye oy verildiğine ilişkin dağılım incelendiğinde katılımcıların % 27,6’sının AKP’ye oy verdiğini ifade ederken % 41’inin CHP’ye , % 7,4’ünün MHP’ye ve % 16,7’sinin ise İYİ Parti’ye oy verdiğini belirtti.
Çalışmada tüm veriler hanelere gidilip yüz yüze görüşme metodu ile toplanırken, katılımcıların önümüzdeki yerel seçimlerde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vereceğine ilişkin dağılım da incelendi. Yapılan bu incelemede % 42,5’i CHP’ye oy vermek istediğini ifade ederken % 29,1’i AK Parti’ye oy vermek istediğini, % 9,1’i MHP’ye ve % 11,4’ü İYİ Parti’ye oy vermek istediğini söyledi.
Araştırmaya katılanlara sorulan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kimin aday olmasını istediğine ilişkin soruyu katılımcıların % 47,1’i Mehmet Kocadon, % 25,3 ü Osman Gürün, %5,3’ü Oral Karakaya ve %2,3’ü Nurettin Demir olarak cevap verdi.
Araştırmada ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi’nin aday adaylarının isimleri, diğer partiler ve adaylar ile birlikte tek tek katılımcılara soruldu. Diğer partilerin adayları ile birlikte yapılan değerlendirmede katılımcıların % 33,3’i Nurettin Demir’i, % 34,5’i Oral Karakaya’yı, % 53,6’sı Mehmet Kocadon’u, % 35,9’u Osman Gürün’ü başkan olarak görmek istediklerini belirttiler.
Katılımcılara sorulan “Kimi Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Olarak Görmek İstersiniz?” sorusuna % 54,7 Mehmet Kocadon, % 28,6 Osman Gürün, % 7,7 Oral Karakaya ve % 9,0 Nurettin Demir şeklinde cevap verildi.
Araştırmanın hata payı güven aralığı sınırları içerisinde +- 2,5 olarak belirlendi.
Çalışmayı ve sonuçlarını değerlendiren Başkan Kocadon, “Muğlalıların bir değişim talebi olduğunu uzun süredir ifade ediyorduk. Tüm Muğla’da yaptığımız ziyaretlerde özellikle sivil toplum kuruluşlarının ve halkımızın beklentilerini ve taleplerini dinledik. Haberlerde yayınlanan anket sonuçlarına baktığınızda bu talebin karşılığını da görmüş oluyoruz” dedi.
“Muğla’yı seçilmişlerle yönetmek için aday oldum”
Ziyaretlerinde seçilmişlerin taleplerini dikkatle dinlediğini belirten Mehmet Kocadon, “Ben basamakları tek tek çıkarak geldim. Belde belediye başkanlığından ilçe belediye başkanlığına. İlçe belediye başkanlığından yarımada belediye başkanlığına. Şimdi de Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday oldum. Muğla’yı seçilmişlerle yönetmek için aday oldum” ifadelerini kullandı.
“Partiden güç alan değil partimize güç katan adaylarla seçime gitmeliyiz”
Her fırsatta halkla hareket ettiğini dile getiren Başkan Kocadon, vatandaşların vereceği kararın önemine de değinerek, “Tabii ki önemli olan arkadaşlar, seçim kazanmaktır. Cumhuriyet Halk Partimizin gücü ile makamlara gelenlerle değil, Cumhuriyet Halk Partimize güç katacak adaylar ile seçime gitmek zorundayız. Muğla’da şu anda değişim rüzgarlarının estiği görünüyor. Halkımızın beklentisine kulak vermek lazım.
Belediyecilik -her zaman söylediğim gibi- sadece kaldırım yapmak, yol yapmak, su getirmek, çöpü toplamak demek değildir. Belediyenin bu işleri günlük yaşamı daha konforlu hale getirmek demektir. Ancak biz yaşadığımız yerin ekonomisinin gelişmesine katkı koyacak işleri ve bu işlerin önündeki engelleri nasıl kaldırabiliriz, ona da bakmamız lazım” dedi.