DENİZ MÜZESİNDE ANLAMLI ETKİNLİK
BodrumDeniz Müzesi’nde 20 Aralık Perşembe günü “Mübadele ve Hüzünlü Kayıkları” anma etkinliği gerçekleşti.
Tüm gün boyunca müzede Yunan ve Türkmüzikleri eşliğinde mübadeleye ait fotoğrafların gösterimi oldu. 1923 senesindeLozan’da yapılan “Türk ve Yunan halklarının mübadelesine ilişkin sözleşme veprotokol” uyarınca gerçekleşen zorunlu göçün etkilediği yerlerden biri olanBodrum’un, Bodrum’dan giden Rumlar ve Bodrum’a Girit’ten gelen Müslümanlarınhikayelerinin ve mübadelenin tarihsel sürecinin anlatıldığı özel etkinlik17.45’te başladı ve etkinliğe yoğun katılım gerçekleşti. Ziyaretçiler arasında,göçmen ailelerin çocukları da vardı ve konuşmaların sonunda kendi hikayelerini deaktardılar.
Mübadele anma gününe özel yapılan konuşmaya yoğun ilgi vardı. Tarih araştırmacısı, Antropolog ve Arkeolog Timuçin Binder “Deniz’den gelenler: Giritli Mübadiller” adlı konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmasında ” Mübadele”ye daha büyük bir çerçeveden bakarak tarihi süreci tüm dinleyenlere aktardı. Zorunlu göçe tabi tutulan halkların psikolojilerinden, etnik ve dinsel özelliklerinden ve kimlik değişimlerinden bahsetti.
Etkinliğe mübadil öyküleriyle katılan diğer bir konuşmacı da hem Girit göçmeni bir ailenin kızı olarak Bodrum’da büyüyen, hem de Girit ve Yunan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı olan Zehra Levent Denizaslanı idi. Bodrum’a Girit’ten mübadeleyle gelip Kumbahçe bölgesinde yoğunlaşan Girit göçmenlerinden ve anılarından bahseden Denizaslanı, herkesi hüzünlendiren bir de Girit göçmen hikayesi anlattı. Dernek faaliyetlerinden bahseden Denizaslanı, ileride bir Girit Göçmenleri Müzesi kurmak üzere adımlarını attıklarını da iletti.
Bodrum Deniz Müzesi müdürü Selen Cambazoğlu, mübadele ayına özel düzenledikleri bu etkinlikte yörenin denizcilik kültürünü de etkileyen ve katkı sağlayan çarpan etkisiyle “mübadele”nin tarihsel süreçteki anlamını daha sonra başka etkinliklerle de vurgulayarak halkta farkındalık yaratmak istediklerini ekledi.