KURUMLAR ARASI PROTOKOL İMZALANDI
Milas el halılarının coğrafi işaret standartlarında dokunması için eğitim başlıyor.
Milas Kaymakamlığı, Milas Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliğinde Milas halılarının coğrafi işaret standartlarına uygun şekilde dokunmasını sağlamak amacıyla 13 köyde halı eğitimi düzenleniyor. Eğitimlere katılacak kişilere kullanacakları halı ipleri MİTSO tarafından ücretsiz olarak verilecek ve dokunacak halılar yapılacak bir açık arttırma ile satılacak.
“Milas Halısını Gelecek Kuşaklara Aktarma” projesi kapsamında Milas’ın yüzlerce yıllık geleneksel el ürünü olan Milas halılarının, coğrafi işaret standartlarına uygun olarak dokunmasını sağlamak üzere, Milas’ın halıcılık geleneğini sürdürmekte olan 13 mahallede (köyde) halıcılık eğitimleri düzenleniyor. Milas Kaymakamlığı, Milas Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Halk Eğitimi Müdürlüğü ve MİTSO işbirliğinde başlatılan eğitimler, ihtiyaç halinde ve ihtiyaç olduğu sürece devam ettirilecek. Milas halılarının, bir süre önce MİTSO tarafından alınan coğrafi işaret standartlarına uygun olarak dokunması amacıyla düzenlenecek eğitimler Milas Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Berna Sevinç tarafından verilecek.
“Milas Halısını Gelecek Kuşaklara Aktarma Projesi” adı altında başlatılan eğitim çalışması için Milas İlçe Halk Eğitimi Müdürlüğünde bir tören düzenlenerek projeye katılan kurumlar arasında protokol imzalandı. Milas İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Tunahan Bayram’ın ev sahipliğinde yapılan protokol imza törenine Milas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kır, Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve Yüksekokulun El Sanatları Öğretim Görevlisi Berna Sevinç ile halı dokuma geleneğini sürdürmekte olan bazı mahallelerin muhtarları ve eğitime katılacak bazı halı dokuyucuları katıldılar.
Milas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Mehmet Kır, törende yaptığı konuşmada Milas’ın 5 bin yıllık tarihi geçmişi olan bir kültür başkenti olduğunu belirterek “Milas halısının da bu kültürün bir parçası olması sebebiyle tekrar canlandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Üniversite ve Yüksekokul olarak akademik anlamda bu projede görev almaktan da son derece mutluyuz. dolayısıyla emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal da törende yaptığı konuşmada Milas’ın geçmişten günümüze gelen el halılarının dokunmasını yeniden canlandırılması istediklerini belirterek “Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın maddi desteği ve üniversitedeki hocalarımızla yaptığımız iş birliği ile İlçe Kaymakamımızın desteklerinde ciddi adımlar attık” dedi ve projeye emeği geçenlere teşekkür etti.
Proje kapsamında eğitime katılacak halı dokuyuculara ücretsiz olarak halı ipi vermeyi üstlenen ve Milas el halılarının coğrafi işaret haklarına sahip olan MİTSO adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de Milas halılarının değerine sahip çıkmak için coğrafi işaret aldıklarını belirterek “Birçok bölgede taklit Milas halılarının dokunmakta olduğunu biliyorduk ve bunun üzüntüsünü yaşıyorduk. Biz Milas halısının özelliklerini her yere duyurup, anlatmak istiyoruz. Biz MİTSO olarak ipliğini temin edelim, her sene gerçekleşen fuarlarımızda bunların satışına da yardımcı olalım dedik” diye konuştu.
Milas İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Tunahan Bayram ise konuşmasında dokumacılık tarihinin insanlık tarihi kadar eski bir sanat olduğunu belirterek “Milas halısı eskiden daha canlıydı, bütün evlerde tezgahlar vardı. Özellikle kadınların bu işi yaparak, hem hayatın içinde var olarak bir ekonomik gelir elde etmelerini için, hem de bu sanatın yaşatılması için önemliydi” dedi.
Milas el halıcılığını yeniden canlandırmayı amaçlayan “Milas Halısını Gelecek Kuşaklara Aktarma Projesi” kapsamında coğrafi işaret standartlarına uygun halı dokunması eğitimi Milas’ın Kultak, Gökbel, Alatepe, Çökertme, Bozalan, Türkevleri, Gürceğiz, Fesleğen, Karacahisar, Kuzyaka, Dereköy, Balcılar ve Kalem köylerinde sürdürülecek. Talep olması halinde halı dokuma geleneğine sahip diğer köyler de eğitim kapsamına alınacak.