Milas’a bağlı Boğaziçi Mahallesi’ndeki balıkçılar, avlandıkları Mandalya Körfezi’nde gece saatlerinde ortaya çıkarak ağlara takılan savunmasız balıkları yiyen bir canlı türü nedeniyle maddi kayıp yaşamanın yanı sıra büyük bir endişe duyuyor.
25 yıldır körfezde avlanan balıkçılardan Zafer Kınış (38), güneş battıktan sonra ortaya çıkan bu türün, balıkçılar arasında “vampir pire” olarak isimlendirildiğini belirtti.
Ağlara takılan balıkların ve diğer kabuklu deniz ürünlerinin kısa sürede bu tür tarafından yenildiğini söyleyen balıkçı Zafer Kınış, ağlardaki deniz ürünlerinin yüzde 80’ni, bir deri ve bir kemik olarak denizden çıkardıklarını ifade ederek şunları aktardı: “Vampir pireler, akşam güneş battıktan sonra ortaya çıkıyor ve dakikalar içerisinde ağa takılan savunmasız haldeki balıkları, canlı canlı yiyor. Balıkların kulağından ve karnından girip 5-10 dakika içerisinde balığı bir deri ve bir kemik haline getiriyor. Bizim korkumuz vampir pireler nedeniyle artık ağlarla balık tutamamamız.”
Kınış, suda çok hızlı hareket eden bu ilginç türün, ağlardaki deniz ürünlerine özellikle ayın olmadığı karanlık gecelerde daha da yoğun zarar verdiğini söyledi.
VAMPİR PİRELER BALIKÇILARIN EZBERİNİ BOZDU
Milas’a bağlı Boğaziçi’nde birçok kişinin geçimini balıkçılıktan kazandığını söyleyen balıkçı Selçuk Yörük (35), ağla avlanan balıkçılara ciddi maddi kayıplar yaşatan bu ilginç türün, balıkçıların geleneksel balık avı rutinlerini de kökten değiştirdiğini kaydetti.
Güneş batmadan ağları denize attıktan sonra zamanla yarışın başladığını ifade eden Yörük, “Denizde, büyük koloniler halinde çok hızlı hareket eden bu vampir pireler, karada da uzun süre yaşıyor. Teknenin üzerinde bir gün öncesinden kalmış olan bu canlılar, ertesi gün de yaşamaya devam ediyor. Bu vampir pireler bizim balıkçılık alışkanlıklarımızı da tamamen değiştirdi. Eskiden akşam güneş batmadan ağları atardık, balığın en çok ağa takıldığı zaman dilimi olan gece saatlerinde ağlar denizde kalırdı. Sabah güneş doğduktan sonra ağları kaldırırdık. Ama şimdi ağları denize bıraktıktan 1-2 saat sonra kaldırmaya başlıyoruz. Körfezde bir araştırma yapılsın, sorunun önüne geçilsin.” diyerek bilim insanlarını Mandalya Körfezi’ne etti.
Haber-Fotoraf: Volkan Yıldız