GündemKültür SanatManşet

HALİKARNAS BALIKÇISI’NA İSTANBUL’DA REKOR ZİYARET

Bodrum Deniz Müzesi projesi olan “Halikarnas Balıkçısı’nın Görülmemiş Fotoğrafları” sergisi Bodrum Deniz Müzesi ve CNR Expo işbirliğinde arka arkaya iki fuarda yer aldı. Sergi, CNR Avrasya Boat Show’da 23 Şubat-3 Mart tarihleri arasında ve ardından CNR 6.Uluslararası Kitap Fuarı’nda 09-17 Mart tarihleri arasında gerçekleşti. Toplam 500.000’in üzerinde ziyaretçinin katıldığı iki fuarda da “Halikarnas Balıkçısı’nın Görülmemiş Fotoğrafları” sergisine ilgi büyüktü.

Bodrum Deniz Müzesi müdürü bu özel projeyi ve projenin nasıl geliştiğini şöyle anlattı:

“Sıradışı bir kişiyi, sıradışı bir sergiyle anmak istedik. Cevat Şakir Kabaağaçlı’yı, nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı’na Expo tarafından ayrılacak özel sergi alanı için, özel bir proje ürettik ve projemizin ilk sergisini CNR Expo işbirliğinde gerçekleştirdik. Proje başlangıcında, Halikarnas Balıkçısı’nın kızı İsmet Kabaağaçlı Noonan ve kızı Kuki (Joanne Aliye Noonan) ile İzmir’de Balıkçı’nın “Merhaba” apartmanında görüşmelerimiz oldu. Daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış Balıkçı fotoğraflarını bu proje için özel aile albümlerinden çıkardılar.

Sonraki aşama, profesyonel bir fotoğrafçı ekiple fotoğraflama ve teknik fotoğraf taramalarını yapmak oldu. 

Ailenin özel izniyle gün yüzüne çıkan 30 adet fotoğraf “Halikarnas Balıkçısı’nın Görülmemiş Fotoğrafları” sergisinde ziyaretçilerle buluştu. Sergi içeriğinde aynı zamanda Halikarnas Balıkçısı’nın torunu Kuki’nin (Joanne Aliye Nooan) İngilizce çevirileriyle tekrar hayat bulan Balıkçı kitaplarından ve konuşmalarından alıntılar, Mavi Yolculuk, Halikarnas Balıkçısı Forumu bölümleri ve Balıkçı’nın son zamanlarında onunla beraber olmuş, Ayşe Temiz’in konuşması da gerçekleşti. Balıkçı’yla olan fotoğrafları ayrı bir sergi olacak nitelikteydi.”

Halikarnas Balıkçısı dünyaca ünlü sanatçıların yetiştiği Şakir Paşa ailesinin bir ferdi ve kendinden sonra gelecek dünyaca tanınmış sanatçıların ilk halkasıdır. Kardeşleri ve akrabalarından bazıları;  modern sanatın öncülerinden ve soyut sanatın Türkiye’deki ilk temsilcilerinden Fahrunissa Zeid; Türkiye’nin ilk kazıma ve oyma gravür sanatçısı ressam Aliye Berger; ilk Türk kadın seramik sanatçımız Füreya Koral, ressam Nejad Melih Devrim, tiyatrocu Şirin devrim Trainer ve ressam Cem Kabaağaç’tır.

Balıkçı Girit’te doğar, İlköğrenimini Büyükada Mahalle Mektebi’nde, ortaöğrenimini Robert Koleji’nde yapar. Sonrasında Oxford Üniversitesi’nde Yakın Çağlar Tarihi okur. Roma’da Güzel Sanatlar Akademisi’nde okur.

Bodrum’a sürgün edildikten sonra Cevat Şakir Kabaağaçlı’dan “Halikarnas Balıkçısı”na dönüşen Balıkçı, edebiyat dünyasına kazandırdığı eserlerini de bundan böyle bu takma isimle yazmıştır. 1940’ların sonunda aydın arkadaşlarıyla mavi yolculukları başlatmıştır. Bodrum’u çok sevmiş ve kenti güzelleştirmek için elinden geleni yapmıştır. Dünyanın ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden bitki tohumları getirmiş ve Bodrum’un florasını zenginleştirmiştir. Greyfurtu Türkiye’ye tanıtmış ve Bodrum’un ve Güney Akdeniz’in turunçgil merkezleri olmalarını sağlamıştır.

Tarihe olan ilgisi ve Anadolu arkeolojisi bilgisiyle, Mavi Hümanizma fikir hareketini doğurmuş olan Balıkçı aynı zamanda Türkiye’nin ilk turist rehberidir.  13 Ekim 1973’te, İzmir’de Merhaba Apartmanı’nda aramızdan ayrılmış ve isteği üzerine Bodrum’da Gönültepe’ye gömülmüştür. Halikarnas Balıkçısı’na ait özel bir koleksiyon Bodrum Deniz Müzesi’nde sergilenmektedir.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu