Milas el halısı, Milas zeytinyağı, Milas tepsi böreğinin ardından Milas’ın dördüncü coğrafi işaretli ürünü Milas yağlı zeytini olacak.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın Milas yağlı zeytinine coğrafi işaret tescili almak üzere Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapmış olduğu başvuru kabul edildi. TPMK, Milas yağlı zeytinine MİTSO tarafından coğrafi işaret alınması talebini “Sınai Mülkiyet Kanunu” kapsamında askıya çıkardı. Üç aylık askı süresinin ardından Milas yağlı zeytini, Milas’ın dördüncü coğrafi işaretli ürünü olacak.
MİTSO’nun Milas yöresine özgü çeşitli ürünlere Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret almak üzere başlattığı çalışmalar sürüyor. MİTSO, 1996 yılında Sümer Holding tarafından Milas el halıları için alınmış olan coğrafi işaret tescil haklarını, kurumun tasfiye sürecinde olması nedeniyle devraldıktan sonra Milas zeytinyağı ile Milas tepsi böreğine de Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili almayı başarmıştı. MİTSO şimdi de Milas yöresine özgü bir sofralık zeytin çeşidi olan Milas yağlı zeytini için menşe türü coğrafi işaret almak üzere başvuruda bulundu. MİTSO’nun coğrafi işaret başvuru dosyasının TPMK tarafından incelenmesi sürecinde belirtilen dosyadaki eksiklerin tamamlanmasının ardından Milas yağlı zeytinine coğrafi işaret tescili yapılması askıya çıkarıldı. TPMK’nın internet sayfasında MİTSO’nun talebi ve coğrafi işaretle tescillenmesi istenilen Milas yağlı zeytininin özellikleri yayınlandı. Üç aylık yayın süresinin ardından Milas yağlı zeytini Milas’ın dördüncü coğrafi işaretli ürünü olacak.
Yöreye özgü, özgün ürünlerin uluslararası düzeyde ürün tescili ve üretim standardının belirlenerek kayıt altına alınması olarak kabul edilen coğrafi işaret tescili ülkemizde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılıyor. TPMK, coğrafi işaret tescili alınan ürünlerin, üretildiği yöreye özgü ürünler olduğunu ve üretim standartları tescilleyerek bu ürünlerin isim hakkını ve kalite özelliklerini korumaya almış oluyor. Üretildikleri yöreye özgü özgün ürünlerin coğrafi işaret tescili alması, o ürünlerin gerek ülke, gerekse dünya üzerindeki bilinirliğini arttırırken bu ürünler üzerinden markalaşmaya da olumlu etki yapıyor.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas yöresine özgü ürünlerden Milas el halısının coğrafi işaret haklarının tasfiye sürecindeki Sümer Holding’ten devraldıklarını, ardından Milas ilçe sınırları içinde memecik türü zeytinlerden erken hasat, soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen Milas zeytinyağı ile Milas yöresinde doğada kendiliğinden yetişen ve bahçelerde yetiştirilen otlara çökelek peyniri ve zeytinyağı katılarak yapılan Milas tepsi böreğine de coğrafi işaret aldıklarını belirterek şöyle konuştu:
“Milas yağlı zeytini, Milas yöresine özgü bir sofralık zeytin türüdür. Milas yağlı zeytinine coğrafi işaret almak için TPMK’na yaptığımız başvuru kabul edildi. Üç aylık askı süresinin ardından Milas’ın dördüncü coğrafi işaretli ürünü olarak Milas yağlı zeytinine de coğrafi işaret almış olacağız. Coğrafi işaret, daha önce Milas zeytinyağında olduğu gibi yağlı zeytinimize de önemli bir tanıtım sağlayacak ve bu ürünümüzün markalı üretimini teşvik edecek. Milas yağlı zeytinine coğrafi işaret aldıktan sonra Milas’a özgü diğer ürünlerimizin de coğrafi işaretlerini almak üzere girişimlerimiz sürecek”.