Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bodrum’da kıyı ve koylardaki kaçak yapılaşmaya ilişkin denetimlerde bulunarak müdahale etmesi, göreve gelir gelmez ilçedeki kaçak yapılaşmaya karşı seferberlik başlatan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı umutlandırdı. Aras, Bakan Kurum’un açıklamalarının Bodrum için bir milat olduğunu belirterek “Kaçak yapılaşmaya karşı başlattığımız mücadelede elimizi güçlendirdi” dedi.
Bodrum’da özellikle İmar Barışı’nın ardından artan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından da gündeme taşınan kaçak ve izinsiz yapılara ilişkin bir basın toplantısı düzenlendi. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın ev sahipliğinde, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Bodrum’daki meslek odaları ile STK temsilcilerinin katıldığı basın toplantısında, Bakan Kurum’un açıklamaları değerlendirildi, “Bodrum sahipsiz değil” mesajı verildi.
YENİ PROJELERE DEĞİL, REHABİLİTASYONA İHTİYACIMIZ VAR
Belediye Trafo Kafe’de düzenlenen “Bodrum Sahipsiz Değil” konulu toplantının açılış konuşmasını yapan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum’un artık daha fazla yapılaşmaya tahammülü kalmadığını belirterek “Artık yeni projelere ihtiyacımız yok, durup nefes almaya ve rehabilitasyona ihtiyacımız var.” dedi.
Bodrum Yarımadası’nda kaçak yapılarla sonuna kadar mücadele edeceklerini ve 4 ay önce göreve gelir gelmez başlattıkları seferberliğin, Bakan Murat Kurum’un açıklamalarıyla birlikte bir milat yaşadığını söyleyen Başkan Aras, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Seçildiğimiz andan itibaren, daha önceden yıkım kararı alınıp da uygulanmamış olan yaklaşık 30 binanın yıkımını gerçekleştirdik. Bu imar barışını istismar ederek, yapı kayıt belgesi alarak onu yasallaştırabileceğini düşünenlere bir mesajdı. Bodrum sahipsiz değil mesajıydı. Bu yıkımlar bir farkındalık yarattı. Ve süreç devam ediyor. Yaz boyunca tüm tespitlerimizi yaptık. Çok ciddi sayıda kaçak ve ruhsat projesine aykırılıkları olan proje tespit ettik. Sezon biter bitmez ihlalleri ve kaçakları ortadan kaldırmaya devam edeceğiz.”
BODRUM’U KORUMACI BİR ZİHNİYETLE YÖNETECEĞİZ
Bodrum’u korumacı bir zihniyetle yönetme kararlılığında olduklarını söyleyen Başkan Aras, “Bodrum bu duruma bir günde, bir yılda gelmedi. Çok uzun süredir bizlerin de içinde olduğu bu süreç böyle devam etti. Bodrum artık dönülmez bir virajda. Bu nedenle öncelikle imardaki hukuki sistemi ve anlayışı yeniden ele almamız gerekiyor. Bundan sonra Bodrum’da sadece ve sadece rehabilitasyon amaçlı bir program uygulamak zorundayız. Bunun imar planlama süreçlerine dahil edilmesi gerekiyor. Bu topraklardaki gelişmeyi sadece imar odaklı olmaktan çıkarmamız gerekiyor. İmar barışı ciddi bir hukuksuzluğun önünü açtı ve bütün imar mevzuatı güdük hale getirildi. Vatandaşlarla yerel yönetimi karşı karşıya getirdiği gibi, vatandaşlar arasında da husumet yarattı. Sosyal travma yarattı. Biz artık Bodrum’da tüm değerlerimizi koruma ağırlıklı bir plan ve program yapacağız. Tüm kurumlarla birlikte çalışmaya hazırız.”
BAKANLIK EKİBİ, BELEDİYE İMAR MÜDÜRLÜĞÜ’NDE
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un ekibiyle birlikte Bodrum’a gelerek inceleme ve tespitler yapmasından son derece memnun olduklarını belirten Aras, “Sayın Bakan Bodrum için milat olabilecek bir açıklama yaptı. Biz dört aydır bunu söylüyorduk. Bodrum’da bu yapılaşmaya izin veremeyiz, bodrum daha fazla kaldıramaz dedik. Sayın bakanımız da bizim düşüncemiz doğrultusunda bir açıklama yaparak şu anda belli projelere müdahale etti. Bu projelerdeki aykırılıklar inceleniyor. İmar müdürlüğümüzde, çevre şehircilik Bakanlığının teknik ekibi var. Belediye bu konuya müdahil olmak zorunda. Birçoğuna da olmuş. Tespit ettiğimiz aykırılıklara yasal işlem yapmışız. Hükümet nezdinde bir bakanın bunu teyit etmesi çok önemli birmilat. Bu bizim elimizi de güçlendirdi.” diye konuştu.
Aras, sözlerini “Artık bundan sonraki süreçte bodrumun daha fazla bozulmasına, tarumar edilmesine izin vermeyeceğiz.” İfadeleriyle noktaladı.
GÜRÜN: BU BİR BAŞLANGIÇ
Toplantıda konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de “Şimdiye kadar duymadığımız bir ses duyduk. Bakan geldi ve dedi ki ‘ben bunların hepsine ceza kesiyorum ve bir ay müsaade veriyorum.’ Ben gerçekten samimiyetle ve tüm saflığımla çok mutlu oldum. Bu tesislerdeki kaçağı kabul eden ve bununla ilgili gerekli işlemi başlatan bir hareket yaptığı için, sayın bakana huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bu bir başlangıç. Çok önemli bir şey.” diye konuştu.
İmar yetki ve sorumluluklarının belediyelere verilmesi gerektiğine dikkat çeken Gürün, “Muğla’da büyükşehir belediyesine ya da ilçe belediyelerine ait plan yapma yetkisi acaba ne kadar? Özel çevre koruma alanları var. Peki bunlar gerçekten korunuyor mu? Herhalde biz yanlış tercüme ediyoruz. Turizm alanları var. Turizm Bakanlığı ‘ben bu bölgeyi turizm alanı ilan ettim’ diyebiliyor. O bölgede biz sadece itiraz eden, dava açan ve hukuki süreçleri bekleyen konumunda kalıyoruz. 5 yıldır ısrarla söylüyoruz. İmar yetki ve sorumluluk, ilçe ve büyükşehir belediyelerine verin ama bizi çizdiğiniz çerçeve içinde imar kanununa göre sıkı denetleyin.” Dedi.
Bakan Kurum tarafından tespit edilerek müdahalede bulunulan alanlarda Büyükşehir Belediyesi olarak sadece ‘ilan’ yetkilerinin olduğunu söyleyen Gürün, “Biz, onların yaptığı planları ilan ediyoruz. Sonra da itiraz ediyoruz. Anlaşılır bir olay değil. Bu şekilde icraata gelerek, elemanlarını göndererek, tespitler yaparak bir bakan ilk kez ciddi olarak girdi bu işe. Bunu takip etmemiz gerekiyor.”ifadelerini kullandı.
Toplantıda daha sonra meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri söz alarak, Bodrum’da uzun yıllardır devam eden yağma, talan ve kaçak yapılaşma düzenine karşı verdikleri mücadeleleri anlattılar. Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, Bo Viera Otel için denize binlerce kamyon hafriyat döküldüğünü anlatarak “Görünürdeki küçük aksaklıkları gidermek bir şey değiştirmiyor. Biz artık sonuç istiyoruz. Asıl maksat varolan kanunsuzlukları ortadan kaldırmak. Biz, Bodrum’da yerinden yönetim istiyoruz. Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Turizm Bakanlığının acilen Bodrum’dan elini çekmesi yapılacak en hayırlı davranıştır.” diye konuştu.
TMMOB adına konuşan Şahabettin Doğan da “Doğamızı tahrip eden kötü inşaatlara karşı yerel yönetimlerimizi ve sivil toplum kuruluşlarını uyanık olmaya davet ediyoruz” dedi. Bunlardan birinin de Aspat’ta hayata geçirildiğini hatırlatan Doğan, “Bugün hukuki bir işlem yapıldığını duyduk, belediyemize teşekkür ediyoruz.” Diye konuştu.
Toplantıya TURMEPA Temsilcisi Yaman Olgaç, MUÇEP sözcüsü Rezzan Şebin ve Gündoğan Peynir Çiçeği Gönüllüleri Adına Sema Höcek de katıldı. Konuşmacıların görüşlerini bildirmesinin ardından, toplantı soru-cevap şeklinde devam etti.