GündemKültür SanatManşet

FORA BALTACIGİL’İN ÖĞRENCİLERİNDEN KONSER

16.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, ülkemizin önde gelen kontrbas sanatçılarından Fora Baltacıgil’in ustalık sınıfına katılan 9 öğrencinin “Kumda Kontrbas” başlığı altında verdiği konsere ev sahipliği yaptı.

Bu yıl Sistem A.Ş ve Gruptrans’ın tema sponsorluğunda gerçekleşen Gümüşlük Festival Akademisinin son masterclass konseri, Gümüşlük festival alanında bulunan Toprak Ev’de izleyici ile buluştu. Kontrbas Ustalık Sınıfına katılan farklı okul ve yaşlardan 9 kontrbasçı, bu enstrüman için yazılmış sevilen eserlerden derledikleri bir repertuarı seslendirdi.

20 Ağustos’ta başlayan Kontrbas Masterclassı, Fora Baltacıgil’in eğitmenliğinde gerçekleştirildi. Ustalık sınıfının son gününde izleyici karşısına çıkan en genci 10; en yaşlısı 68 yaşında olan 9 kontrbas öğrencisi, University of Iowa, Bilkent Üniversitesi, Mozarteum University, Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuarı gibi farklı okullardan geliyordu. Bir Avusturyalı, bir İngiliz, bir Japon, iki ABD’li ve dört Türk kontrbas öğrencisinin katıldığı ustalık sınıfı bitirme konserinde Anthony J. Scholl, piyanoyla eşlikçi olarak yer aldı.

Kontrbas için yazılmış seçkin yapıtlara yer verildi

“Kumda Kontrbas” konserinde ilk olarak Iowa Devlet Üniversitesinden David Miller (68) ve Cambridge Üniversitesinden Matematik Profesörü Anthony J. Scholl(63) birlikte sahneye çıkarak Fransız besteci Charles Gounod’un, “Petit Scherzo” adlı eserini seslendirdiler. Bu eserin ardından sahneye solist olarak gelen David Miller, bu defa İtalyan romantik besteci, şef ve kontrbas virtüözü Giovanni Bottesini’nin, “Concerto no.1”başlıklı eserinden, “Allegro moderato” adlı bölümü icra etti. Konser, 15 yaşındaki genç kontrbasçı Gökçe Akkoyunlu ile devam etti. Antalya Üniversitesi Devlet Konservatuarı lise 1. Sınıf öğrencisi olan Gökçe Akkoyunlu, Alman kontrbasçı Oswald Schwabe’nin, “Romanze” adlı eseriyle izleyici karşısına çıktı. Daha sonra ustalık sınıfının en küçük katılımcısı olan Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Hazırlık Ortaokulu 5. Sınıf öğrencisi, 10 yaşındaki Mert Doyurgan sahneye gelerek, önce Ludwig van Beethoven’in, “Contra Dance no.3” adlı eserini, ardından Danimarkalı besteci Ludvig Schytte’nin, “Etude in E minor” başlıklı eserini yorumladı. Gece, ABD’li kontrbasçı Atiba Starr’ın performansı ile devam etti. San Francisco Conservatory of Music’te okuyan 31 yaşındaki Atiba Starr, Giovanni Bottesini’nin, 2 numaralı konçertosundan, “Andante” başlıklı bölümü seslendirdi. “Kumda Kontrbas” gecesinin ilk yarısı Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuarı lise 4. sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Emre Kuytu’nun seslendirdiği iki eserle son buldu. Emre Kuytu, sırasıyla şu eserlere yer verdi; Giovanni Bottesini’den “Elegy no.1” ve ABD’li çağdaş besteci David Anderson’dan, “Capriccio no.2”.

Konser aradan sonra Emre Kuytu ve eğitmeni Fora Baltacıgil’in birlikte seslendirdiği Dmitri Shostakovich’in, “Prelude for violin and cello” adlı eseriyle devam etti. Daha sonra sahneye gelen Salzburg Mozarteum University’den 22 yaşındaki İrem Özyiğit, Rus besteci, şef ve kontrbasçı Serge Koussevitzky’nin, “Concerto, 2. Andante” adlı eseriyle alkış aldı. Özyiğit’i, aynı okuldan 23 yaşındaki Luise Hamberger izledi. Genç kontrbasçı, Çek romantik basçısı ve geç romantik dönem bestecisi Adolf Misek’ten, “Sonata no.2, 2. Andante Cantabile” adlı yapıtı seslendirdi. Gecenin son sanatçısı yine Salzburg Mozarteum University’den 24 yaşındaki Japon kontrbasçı Mayu Ohkado idi. Ohkado, Sovyet besteci Reinhold Gliere’nin, kontrbas ve piyano için yazılmış “Intermezzo & Tarantella” adlı yapıtıyla programı sonlandırdı.

Programın sonunda Fora Baltacıgil, iki eser daha çalarak bis yaptı. Konser sonrası, gösterdikleri üstün performansla uzun süre alkış alan kontrbasçılar, GFA sertifikalarını, Devlet Sanatçısı Gülsin Onay ve Fora Baltacıgil’in elinden aldı.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu