KARABAĞLAR KÖMÜRDEN DAHA DEĞERLİ
CHP Muğla Milletvekili Süleyman GİRGİN Evliya Çelebi’nin yüzlerce yıl önce Seyahatnamesi’nde ‘’bir benzeri yok’’ dediği, kentsel SİT ve 3. Derece Doğal SİT alanı olan Muğla’nın Karabağlar Yaylası’da başlatılan sondaj çalışmalarını Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez’e sorduğu yazılı önergeyle TBMM gündemine taşıdı.
EVLİYA ÇELEBİ’NİN KEMİKLERİNİ SIZLATMAYIN!
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin verdiği yazılı soru önergesiyle; “Evliya Çelebi’nin yüzlerce yıl önce ‘’bir benzeri yok’’ dediği Muğla Karabağlar yaylasında MTA’nın tarama amaçlı sondajlar yapılarak raporlama hazırlanacağı bilgisine ulaşmış bulunuyoruz.
Asırlık çınarları, serin suları ve yemyeşil doğası ile sadece “Menteşemizin” değil, ülkemizin de en güzel yaylalarından olan Karabağlar yaylasında yapılacak madencilik faaliyetleri kamuoyunun tepkisine neden olmuştur.
Karabağlar yaylası kentsel ve 3. Derece Doğal Sit alanı olup yaklaşık 1500 hektardır.08.07.1992 yılında da kararı alınmıştır. Madencilik alanındaki uzmanlardan aldığımız bilgilere göre MTA’ya ait sahada kömür rezervinin işletmeye açılacak oranda olmayacağı ve 600-700 metre derinliğinde olabileceği, bunun da işletmeye müsait olamayacağı belirtilmektedir.
Sondajlar sonunda eğer ruhsat alanında herhangi bir maden varlığı tespit edilip rezervi ortaya koyulur ise, madenin işletilebilmesi için Maden Kanunu’nun 7.maddesine ait izinlere (Çevresel Etki Değerlendirmesi, Mülkiyet İzni, Orman İzni ve GSM izni vb.) başvuruda bulunulduğunda bu izinlerin alınmasının yasal mevzuata göre mümkün olmadığı dile getirilmektedir.” Diyerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez’e aşağıdaki soruları yöneltti.
1- Sit alanı olan bu bölgede tüm bu izinlerin alınamayacağına göre ve bu izinler olmadan işletme mümkün olamayacağına göre burada niçin sondaj taraması yapılmaktadır?
2- Tarihsel ve kültürel anlamda Anadolu’nun en köklü şehirleri arasında olan Muğla Menteşe’nin tam göbeğinde bulunan Karabağlar yaylası gibi bir alanda gerçekleşen maden arama faaliyetlerini durdurmayı düşünüyor musunuz?
3- Muğla Karabağlar bölgesi, konum itibariyle şehrin merkezinde olması nedeniyle, Ankara’nın, Beştepe bölgesi gibidir. Bu bağlamda, Karabağlar’da yapmayı düşündüğünüz maden sondaj çalışmasını bir benzerini de Beştepe’de yapmayı düşünür müydünüz?
MESELE SİYASET ÜSTÜ
CHP’li Girgin; “Karabağlar yaylası Muğlamızın ortak değeridir. Şehrin göbeğinde ve böylesine değerli bir doğal alanda her şeye ve halka rağmen madencilik faaliyeti yapılamaz. Siyasi ayrım gözetmeksizin tüm hemşerilerimizi Karabağlar yaylamıza ve Muğlamıza sahip çıkmaya, Enerji Bakanlığını da bu çalışmayı sonlandırmaya davet ediyoruz.” diye konuştu.
Gelen tepkiler üzerine AK Parti Muğla İl Başkanlığından konuya dair bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nce Muğla ilimiz, Menteşe İlçemiz, Karabağlar yaylasında 8 cm çapında 2-3 adet sondaj çalışması ile 600-700 m den numune alma çalışması yapılacak iken;
Üzülerek gördük ki, Fethiye körfezindeki doğa katliamına ve çevre felaketine sebep olan anlayış tarafından bir algı operasyonu yapılarak Muğlalı hemşerilerimizin dikkati başka yöne çekilmeye çalışılmıştır.
Bu vesile ile Maden Tetkik Arama tarafından yapılmak istenen bu çalışma tarafımızca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili kurumlarla görüşülmek sureti ile tekrar değerlendirilmek üzere durdurulmuştur.
AK Parti Muğla milletvekilleri ve il başkanlığı olarak Muğla’mıza zarar verecek hiçbir oluşuma asla müsaade etmeyeceğimizi bilakis Muğla’mızın sahip olduğu tüm güzellikleri koruyacağımızı bir kez daha saygıyla ifade etmek isteriz.”