Bodrum’da 4 – 8 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan, 28 farklı ülkeden katılımcılarını ağırlayan “Türk Fizik Derneği 35. Uluslararası Fizik Kongresi” başladı.
Bodrum Belediyesinin ev sahipliğinde, Bodrum Kaymakamlığı, TÜBİTAK, TÜBA, İstanbul, Bartın, Gebze Teknik, Manisa Celal Bayar, Ardahan, Kadir Has, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversiteleri, Şişecam ve Ges Teknoloji’nin destekleri ile Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezi’nde 4 gün sürecek “Türk Fizik Derneği 35. Uluslararası Fizik Kongresi” sabah saatlerinde başladı.
Kongrenin açılış törenine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Uğur Çevik, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Orkun Hasekioğlu, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji Ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi – Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi – ASELSAN Teknoloji ve Strateji Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, çeşitli üniversitelerin rektörleri ve öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşının okundu. Açılış töreninde bir konuşma yapan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Bu kongre bilime olduğu kadar Bodrumumuza da çok önemli katkılar sağlamaktadır. Modern bilimlerin en eski en yerleşik dallarından biri olan fizik üzerine bir tabi ki çok şey söyleyemeyiz. Ancak biliyoruz ki tüm mühendislik bilimlerinin kaynağı fizik prensipleridir. Bizler de Bodrum’daki yönetim tarzımızda bilimin ışığında ilerlemek istiyoruz. Aldığımız kararların, attığımız adımların bilimin ışığında olmasını önemsiyoruz.” dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, “35 yıldır ilçemizde gerçekleşen bu önemli kongrenin ülkemize, milletimize fizik camiamıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum, başarılı geçmesini diliyorum. Şüphesiz bilmin, ilmin önemi tartışılamaz. Fizik bilimi de temel bilimlerden birisi. Özellikle endüstriye fizik günümüzde çok önemli. Eğer bugün Dünyada söz sahibi olmak istiyorsak, bir yerlere gelmek istiyorsak teknoloji üretmek zorundayız. AR-GE, inovasyon çalışmalarına hız vermek durumundayız. Bu anlamda üniversitelerimiz ve ilgili kurumlarımız önemli çalışmalar yapıyor. Muğla’da da TEKNOPARK ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Biz de zaman zaman çalışmalara katılıyoruz. Biz çok değerli bilim insanlarına sahip olduğumuzu biliyoruz. Onlara güveniyoruz, onlara inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Türk Fizik Derneği Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş ise yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:
“Bugün Dünya’da Temel Bilimlere önem vermeden, bilime ve bilimsel araştırmalara yatırım yapmadan dolayısıyla yüksek teknoloji ürün yani katma değeri yüksek ürün üretmeden gelişebilmiş bir ülke dahi yoktur. Temel Bilimler; Biyoloji, Fizik, Genetik, Kimya ve Matematik bilim dallarından oluşmaktadır. Bu bilim dallarında yapılacak bilimsel araştırmalar ile yüksek teknoloji ürün üretilmektedir. Aslında yapılması gereken çok basittir. ABD, Rusya, Almanya, Japonya, Güney Kore, İspanya ve Finlandiya, GSYH’dan Ar-Ge’ye ayrılan paylarını % 2’lerin üzerine artırmış, bilim kentleri kurmuş, eğitim sistemini bilim ve teknoloji üretimi üzerine yapılandırmış, Bilim ve Teknoloji Bakanlığını kurmuş ve sonucunda ortalama sekiz (8) yıl içinde ihracatlarındaki yüksek teknoloji ürünlerini yani katma değeri yüksek ürünleri üreterek milli gelirlerini 30.000 USD’nin üzerine çıkarmışlardır. Türkiye de bu süreci sunumun sonundaki Çözüm Önerilerini uygulayarak başarı ile tamamlayabilir.”
S400’ÜN MALİYETİ RUSYA’YA 9-10 YIL BOYUNCA DOMATES SATMAMIZ İLE EŞDEĞERDİR
Konuşmasında dikkat çekici detaylar veren Akkuş, “Bilimsel araştırmaların ve dolayısıyla yüksek teknoloji ürün üretmenin önemini gösteren çarpıcı bir örnek verecek olursak; yıllardır Türkiye’nin gündemini meşgul eden Türkiye’nin Rusya’ya yaptığı yıllık domates ihracatı yaklaşık 275 milyon USD’dır. Türkiye’nin Rusya’dan ithal ettiği 4 adet S-400 Füze Savunma sisteminin maliyeti ise 2.5 milyar USD’dır. Küçük bir hesap yapacak olursak; Rusya’dan aldığımız 4 adet S-400 füze savunma sisteminin maliyeti; Türkiye’deki çiftçinin büyük emeği ile yetişen domatesleri Rusya’ya 9-10 yıl boyunca satmamız ile eşdeğerdir. Bu örnekten yola çıkarak, yüksek teknoloji ürün üretiminin ülkeler için ne kadar önemli olduğu açıkça görülmektedir. Türkiye’de yaşanan ekonomik sorunların tek nedeni yüksek teknoloji ürün üretiminin %3 civarında olmasından kaynaklanmaktadır. Türkiye’nin yüksek teknoloji ürün üretme oranını gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmadan ekonomisinin düzelmesi ve dolayısıyla refah seviyesinin artırması mümkün değildir.” dedi.
Prof. Dr. Baki Akkuş, “Bilim ve teknoloji sayesinde yüksek teknoloji ürün üretmenin ne kadar önemli olduğunu, herkesin refahının artacağını, yoksulluğun biteceğini, herkesin insanca yaşayacağı bir ekonomik güce ulaşacağını toplumun her kesimine anlatmamız gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
Açılış töreninde Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Prof. Dr. Mehmet Çelik de konuşma yaptı. Açılış konuşmalarının ardından Türk Fizik Derneği’nin 2019 yılı geleneksel ödül töreni gerçekleştirildi.
Bilim kurulu üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda, 404 adet sözlü, 113 adet poster bildiri kongrede sunulmak üzere kabul edildi. Kongre, ülkemizdeki fizikçiler ile Dünya’da alanında uzman fizikçileri bir araya getirmeyi; uluslararası katılımla, yurt içinde ve yurt dışında çalışan bilim insanlarının bilimsel gelişmeler hakkında bilgi alışverişi ve işbirliği olanaklarını arttırmasını hedefliyor.