BODRUM EFSANELERİ 5 DİLDE YAYINLANDI
Efsane sözcüğünü: “Kişi, yer ve olağanüstü olay ve varlıkları konu alan, inandırıcılık özelliğine sahip, belirli bir anlatım biçimi ve kalıplara bağlı olmayan kısa, yalın, ağızdan ağıza aktarılarak günümüze kadar gelen anonim halk anlatıları” olarak tanımlamak mümkündür.
Folklorik değerler arasında önemli yere sahip olan efsaneler, tarih boyunca anlatıldığı ve derlendiği kentin toplumsal, kültürel ve coğrafi yapısını yansıtarak dün ile bugün arasında köprü görevini görürler.
Bodrum; tarihsel ve kültürel birikimi ile her köşesinde yazılmayı, kayda geçirilmeyi, belgelenmeyi bekleyen kendine özgü birçok değerleri barındırmaktadır. Bu kültürel değerler içinde efsanelerin ayrı bir yeri ve önemi vardır.
Bodrum Efsaneleri kitabında, Bodrum kent merkezi ile çevre köy ve mahallelerinden derlenen efsaneler; İngilizce, Almanca, Fransızca ve Rusça çevirileri ile birlikte aynı kitabın içinde yer almıştır.
İllüstrasyon sanatçısı Coşkun Kuzgun tarafından Bodrum Efsaneleri kitabı için çizilen 16 özgün illüstrasyon, kitaba görsel bir zenginlik katmaktadır.
Kitabın sunuş yazısını kaleme alan BESİAD (Bodrum Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği) Başkanı Engin Kaplan, Bodrum Efsaneleri kitabıyla ilgili görüşlerini şu şekilde belirtmiştir:
“Efsaneler, halkların demir üzerine bıraktığı ayak izleridir. İşaret ettiği, koruduğu, günümüze taşıdığı değer kavram ve coğrafya bilgileri açısından çok önemli kaynaklardır. Besiad olarak yaşadığımız coğrafyanın geçmişini, bugününü ve geleceğini aynı ölçüde önemsiyor, sahip çıkıyor, güçlenmesi için çalışıyoruz. Bu kitabı destekleme fırsatına sahip olduğumuz için çok mutluyuz. Bodrum Efsaneleri kitabı ile bölgemizin çağlar boyu anlatılagelmiş efsanelerini farklı diller ışığında gelecek nesillere aktaran Cezmi Çoban’a kıymetli emekleri için teşekkür ediyorum. Bu çalışmanın üzerinde yaşadığımız kadim coğrafyanın derin manasıyla ölümsüzleşmesine, tanınmasına ve sevilmesine büyük katkısı olacağına inanıyorum. İçten gelen bir enerji ve amatör ruh ile ortaya çıkan Bodrum Efsaneleri gibi eserlerinin devamı için Cezmi Çoban’a başarılar diliyorum.”
BESİAD (Bodrum Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği) ve Bodrum Epa Emlak’ın destekleriyle yayınlanan Bodrum Efsaneleri kitabının, tanıtım ve imza günü etkinlikleri önümüzdeki günlerde gerçekleşecek.
CEZMİ ÇOBAN
1985 yılında dünyaya geldi. İlk ve ortaöğretimini Muğla ve Bodrum’da sürdürdü. Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü dereceyle bitirdi. Ulusal ve uluslararası sempozyumlarda Bodrum Yarımadası ve yakın çevresinin yerel kültürü ve özgün değerleri ile sözlü tarihini ele alan bildiriler sundu. Çeşitli gazete, dergi, bülten ve blog sayfalarında ilçe geneline ait araştırma-inceleme yazıları yayınlandı. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Kültürel Miras ve Turizm Bölümü mezunu olan Çoban, Bodrum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Bodrum Kent Müzesi ve Arşivi’nde çalışmakta, her yıl Bodrum kent kitaplığına bir kitap kazandırmak için araştırmalarını Bodrum ilçe merkezi ile çevre köy ve mahallelerinde sürdürmektedir.