EkonomiGündemManşet

PEK ÇOK ÜLKEYE BOKSİT MİLAS’TAN GİDİYOR

Milas’ta çıkarılmakta olan alüminyum boksit madeni, Güllük limanından gemilerle ihraç ediliyor. Boksit, başta AB ülkeleri ve Çin olmak üzere pek çok ülkeye gönderiliyor.

Milas’ta çıkarılmakta olan alüminyum boksit madeni başta AB ülkeleri olmak üzere Çin’e kadar pek çok ülkeye ihraç ediliyor. Alüminyum üretiminin yanısıra dayanıklı çimento ve beton imalatında da kullanılmakta olan alüminyum boksit madeninin üretimi sırasında “yan ürün” olarak çıkan kristalleşmiş boksit “diaspor” ise mücevher piyasasında çok ayrı bir yere sahip. Aldığı ışığa göre renk değiştirme özelliğine sahip olan diaspor kristalleri, mücevher piyasasında en çok aranan değerli taşlar arasında yer alıyor.

Milas’ta alüminyum boksit madeni işletmekte olan Milenyum Metal Madencilik A. Ş. Milas Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti. Milenyum Madencilik yetkilileri Maden Yüksek Mühendisi Emirhan Kiraz ve Ali Oral, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’e Milas’taki madencilik çalışmalarını anlattılar. Milenyum Madencilik olarak Milas’ın Pınarcık, Danişment ve Hisarcık köylerindeki alüminyum boksit ocaklarında üretim yaptıklarını anlatan Maden Yüksek Mühendisi Emirhan Kiraz daha önceki yıllarda Güllük limanından yılda 1 – 2 gemilik boksit ihraç ediliyormuş. Bir gemi boksit, yaklaşık 60 / 65 bin ton geliyor. Şimdi ise her ay bir gemi dolusu boksit gönderiyoruz. Boksiti başta AB ülkeleri olmak üzere Çin’e kadar pek çok ülkeye gönderiyoruz. Boksit, alüminyum üretiminde ve dayanıklı çimento ve dayanıklı beton üretiminde kullanılıyor” diye konuştu.

Etibank’tan devraldıkları ocaklarda modern madencilik kurallarına uygun bir şekilde yeraltı ocağı şeklinde üretim yaptıklarını da vurgulayan Emirhan Kiraz, boksit madenlerinde yan ürün olarak çıkmakta olan “diaspor” kristalleri hakkında da açıklamalarda bulundu. Diasporun, boksit cevherinin içindeki çatlaklarda, boksit madeninin kristalize olmasıyla oluşmuş olduğunu anlatan Emirhan Kiraz “Diaspor, boksitin içinde yan ürün olarak ve az miktarda çıkıyor. Boksitin kristalize olmuş halini oluşturuyor. Özelliği, aldığı ışığa göre renk değiştirmesi. Bu nedenle son zamanlarda dünya mücevher piyasasında çok aranır oldu ve bu özelliği ile çok ilgi görüyor. Diaspor, dünyada sadece Milas’ta çıkıyor. Milas’a özgü bir değerli taş” diye konuştu.

Diasporun son yıllarda dünyada giderek artan bir şekilde ilgi görmesi nedeniyle yörede kaçak kazı yapanların da artığını belirten Emirhan Kiraz, bu konuda da yasal girişimleri sürdürdüklerini ifade etti.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de Milenyum Madencilik yetkililerinin ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek “Milas’tan alüminyum boksit üretimi ve ihracatı yaparak bölgemizin ve ülkemizin ekonomisine yaptığınız katkı nedeniyle çok memnun oldum. Madencilik sektörünün ne kadar zor bir sektör olduğunu biliyorum ve sizlere bu zorlu işinizde başarılar diler, teşekkür ederim” dedi.

Öte yandan 2018 yılında Milas Güllük Limanından 454 gemi ile toplam 6 milyon 951 bin ton feldspat ihraç edildiği öğrenildi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu