O TESİSLERDE MÜHENDİS ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU KALDIRILDI.
Milas Ticaret ve Sanayi Odasının 2015’ten bu yana ısrarla dile getirdiği mevsimlik çalışan zeytin sıkım tesislerinde mühendis çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması talebi sonunda gerçekleşti.
6 Aralık tarih ve 30970 sayılı Resmi Gazete’te yayınlanan tebliğ ile mevsimlik olarak çalışan zeytin sıkım tesislerinde mühendis çalıştırma zorunluluğu kaldırıldı.
Mevsimlik olarak çalışan zeytin sıkım tesislerinin bir ziraat veya bir gıda veya kimya ya da bir kimyager çalıştırma zorunluluğu, Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2015’ten bu yana 4 kez TOBB’a, üç kez TOBB Başkanına, iki kez Muğla Milletvekillerine, bir kez siyasi partilere, bir kez Valilik makamına, bir kez Muğla İl Ticaret Müdürlüğüne, iki kez Muğla Odaları Ortak Toplantısına, bir kez AKP Genel Başkan Yardımcılığına ve bir kez de T.C. Tarım ve Orman Bakanına yaptığı yazılı başvurunun ardından uygulamadan kaldırıldı. 6 Aralık 2019 tarih ve 30970 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Gıda ve Yem İşletmelerinde Çalıştırılması Zorunlu Meslek Mensuplarının Belirlenmesine Dair Tebliğ” ile yürürlükten kaldırıldı. Böylece, yılda sadece üç / dört ay çalışan zeytinyağı tesislerinde çok büyük sıkıntılar yaratan bir sorun ortadan kalkmış oldu.
11/6 2010 Tarihinde kabul dilen 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, kurulum gücü 30 HP’yi aşan ve /veya 10 ve daha çok işçi çalıştırmakta olan zeytinyağı fabrikalarında bir gıda, veya, bir ziraat, veya bir kimya mühendisi ya da bir kimyager çalıştırılması zorunluluğu getiriyordu. Oysa, sadece zeytinin bol olduğu “var yılı”nda bile yılda sadece üç / dört ay çalışabilen zeytinyağı fabrikalarının yıl boyunca bir mühendis çalıştırabilmesi uygulamada mümkün olmuyordu. Yapılan denetimlerde, mühendis çalıştırmayan zeytinyağı tesisleri yüksek ceza riskiyle karşı karşıya bulunuyordu.
Yaklaşık 10 milyon zeytin ağacı ve 73 zeytinyağı sıkım tesisinin bulunduğu Milas’ta, mühendis çalıştırma zorunluluğu nedeniyle işletmecilerin sorunlarını ilk kez Milas Ticaret ve Sanayi Odası dile getirdi. Milas’ın yanısıra tüm zeytinyağı üretim bölgelerindeki zeytinyağı sıkım tesislerinde yıl boyunca mühendis çalıştırma zorunluluğuyla ilgili sıkıntıları ve çözüm önerilerini MİTSO ilk kez 24 Aralık 2015 tarihinde TOBB’yazdığı bir raporla bildirdi. MİTSO, bu ilk raporunun ardından üç kez daha TOBB’a mühendis çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması veya esnetilmesiyle ilgili talep içeren raporlar sundu. TOBB’a sunulan raporların yanısıra TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Milas’a yaptığı iki ziyaret sırasında da kendisine sunulan raporlarla zeytinyağı tesislerinin mühendis çalıştırma zorunluluğu nedeniyle yaşamakta olduğu sıkıntılar dile getirilerek yasanın değiştirilmesi veya esnetilmesi talebi dile getirildi. Ayrıca, MİTSO’yu ziyareti sırasında TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na sözlü sunumda bulunan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı sorunu bir kez de sözlü olarak dile getirerek bu konuda Hisarcıklıoğlu’ndan destek talep etti…
Daha sonra MİTSO tarafından 26. ve 27. dönem Muğla Milletvekillerine sunulan raporlarda da zeytinyağı sıkım tesislerinde yaşanmakta olan mühendis çalıştırma zorunluluğu ile ilgili sıkıntılar anlatılarak çözüm önerileri sunuldu. Muğla Milletvekillerine gereği için sunulan raporların birer özeti ise Milletvekillerinin partilerinin ilçe yönetim kurullarına bilgi için verildi. Özet metinlerde de yine diğer sorunların yanısıra zeytinyağı sıkım tesislerinin mühendis çalıştırma zorunluluğu anlatılarak yasanın ya kaldırılması veya esnetilmesi talebi yinelendi.
Bunlarla yetinmeyen MİTSO, daha sonra Muğla Ticaret İl Müdürlüğüne ve Muğla Valiliğine de 2016 yılında yaptığı başvurularla zeytinyağı sıkım tesislerindeki mühendis çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması veya esnetilmesi talebini dile getirdi.
TOBB üyesi Muğla odalarının ortak toplantılarına da iki kez yazılı olarak sunulan raporlarda mühendis çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması talebi yinelendi.
15 Ocak 2018 tarihinde MİTSO’yu ziyaret eden Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan’a sunulan raporda da diğer sorunların yanısıra zeytinyağı sıkım tesislerindeki mühendis çalıştırma zorunluluğundan kaynaklanan sıkıntılar da anlatılarak yasanın kaldırılması veya esnetilmesi gerektiği ifade edildi.
MİTSO tarafından son olarak Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin 8 Mart’ta Odaya yaptığı ziyaret sırasında MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer tarafından kendisine sunulan raporda, zeytinyağı sıkım tesislerinde mühendis çalıştırılma zorunluluğunun kaldırılması veya esnetilmesi talep edildi.
MİTSO’nun 24 Aralık 2015’ten bu yana sürdürdüğü ısrarlı girişimleri nihayet sonuç verdi ve 6 Aralık 2019 tarih ve 30970 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan tebliğ ile “Mevsimlik olarak çalışmakta olan zeytin sıkım tesislerinde” mühendis çalıştırma zorunluluğun kaldırıldı.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, mevsimlik olarak çalışmakta olan zeytin sıkım tesislerinde mühendis çalıştırma zorunluluğunun kaldırılmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Bu MİTSO’nun ısrarlı girişimlerinin bir sonucudur. 2015’ten bu yana gerek TOBB düzeyinde, gerek Milletvekillerimiz ve siyasi partilerimiz düzeyinde, gerekse ilgili bakanlıklar düzeyinde pek çok girişimde bulunduk, yazışmalar yaptık. Yılda sadece üç dört ay çalışabilen zeytinyağı tesislerimizin birer mühendis çalıştırabilmesinin mümkün olmadığını anlattık. Sonuçta, dileğimiz yerine geldi. Mevsimlik olarak zeytinyağı sıkım tesisi işleten üyelerimizin çok önemli bir sorunu çözülmüş oldu. Sevinçliyiz, gururluyuz” dedi.